Vakantie en douane: wat mag je meenemen?

Vakantie en douane: wat mag je meenemen? Van vakantie wil je vaak allerlei spullen meenemen waarvan je niet weet of het wel is toegestaan. Hoeveel drank, sigaretten en overige tabak mag je meenemen zonder dit te hoeven aangeven bij de douane, en hoe zit het met nepschoenen en namaaktassen? Maar ook hoeveel geld mag je contant meenemen en wat is het verschil tussen het meenemen van spullen van buiten de Europese Unie en binnen de EU?

Vakantie en douane


Hoeveel goederen mag je meenemen zonder accijns te betalen?

Een aantal goederen, te weten alcoholische dranken en diverse soorten tabak zijn door de douane aangemerkt als accijnsgoederen. Dit houdt in dat wanneer je er meer dan een bepaalde hoeveelheid van wil meenemen dit gerust mag maar je er wel een prijs voor moet betalen. Je moet de goederen dan aangeven bij de douane en zij zullen je vertellen hoeveel je er voor moet betalen. Je moet dit dan direct afrekenen. Dit geldt wanneer je na vakantie terug komt op Schiphol of een ander Nederlands vliegveld, maar ook wanneer je bijvoorbeeld met de ferry of de trein reist.

De volgende hoeveelheden mag je meenemen zonder bij te betalen wanneer je reist vanuit een ander EU-land:
 • 110 liter bier
 • 90 liter wijn
 • 20 liter likeurwijn (zoals sherry of port)
 • 10 liter gedistilleerde drank (zoals wodka, whisky of cognac)
 • 800 sigaretten
 • 400 cigarillo's
 • 200 sigaren
 • 1 kilo rooktabak (waar onder waterpijptabak)

Reis je vanuit een land van buiten de EU, dan mag je aanmerkelijk minder goederen meenemen zonder bij te betalen. Het gaat dan om 1 liter gedistilleerde drank en maximaal 200 sigaretten. Let op dat je voor het meenemen van drank en sigaretten wel 17 jaar of ouder moet zijn.

Wanneer je echt goedkoop aan deze artikelen kunt kopen of het gaat bijvoorbeeld om een merk dat in Nederland niet verkocht wordt dan kan het de moeite waard zijn om er wat extra voor te betalen en zo een fijne voorraad te hebben.

Het meenemen van geld en waardepapieren

Wanneer je vanuit een ander EU-land dan wel niet-EU land naar Nederland reist, dan mag je voor maximaal 10.000 euro aan geld en waardepapieren meenemen. Het gaat dan dus om het totaal van briefgeld, muntgeld, waardepapieren en reischeque's. Neem je meer mee dan moet je dit aangeven.

Het meenemen van overige goederen

Wanneer je vanuit een ander EU-land dan wel niet-EU land naar Nederland reist mag je behoorlijk veel spullen meenemen. Wil je dierlijke producten of levensmiddelen invoeren dan heb je hier een speciale verklaring voor nodig, te weten een gezondheidscertificaat. Het gaat dan om producten als melk, kaas, vlees of producten van de jacht. Geneesmiddelen mogen alleen worden meegenomen vanuit het buitenland wanneer deze voor persoonlijk gebruik zijn.

Het is verboden namaakkleding of andere namaakproducten zoals schoenen of tassen mee te nemen, maar er is een kleine uitzondering. De volgende producten mogen ondanks dat ze namaak zijn toch worden ingevoerd:
 • 3 horloges
 • 250 ml parfum
 • 3 cd's of dvd's
 • 3 stuks overige goederen (bijvoorbeeld t-shirts of broeken)

Reis je naar Nederland vanuit een niet-EU land, houdt er dan rekening mee dat goederen die worden meegenomen buiten de gewone handbagage en de toegestane hoeveelheid accijnsgoederen, de waarde de 430 euro niet mogen overstijgen. Wanneer de spullen die je meeneemt van vakantie een waarde vertegenwoordigen van meer dan 430 euro maar minder dan 700 euro dan betaal je hiervoor een speciaal toeristentarief, wat lager ligt dan het tarief voor goederen die meer dan 700 euro waard zijn.

Neem je bijvoorbeeld dure juwelen mee naar het buitenland, dan is het handig een aankoopbewijs mee te nemen. Zo voorkom je dat de douane er naderhand vanuit gaat dat je deze juwelen in het buitenland hebt gekocht.

Hoe geef je goederen aan bij de douane?

Wanneer je iets aan te geven hebt moet je dat direct bij aankomst in Nederland doen. Op het vliegveld en in de havens heeft de douane altijd twee doorgangen: een rode en een groene doorgang.

Je neemt de groene doorgang wanneer je:
 • Geen belastingen hoeft te betalen voor de goederen die je invoert
 • Geen formaliteiten hoeft in te vervullen bij de Douane omtrent meegenomen goederen
 • Geen goederen bij je hebt die voor de Nederlandse wet verboden zijn
 • Geen goederen bij je hebt waarvoor in Nederland beperkingen gelden

Je neemt de rode doorgang wanneer je:
 • Belasting moet betalen over de goederen die je invoert
 • Formaliteiten moet vervullen bij de Douane
 • Er niet zeker van bent of je iets moet aangeven

Vragen over specifieke producten?

Heb je vragen over het meenemen van specifieke producten, neem dan contact op met Informatie Rijksoverheid (telefoonnummer 1400).
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Douanebepalingen NederlandAls u als reiziger Nederland verlaat of binnenkomt dan krijgt u te maken met de Nederlandse Douane, maar daar denken we…
Douane Nederland: aangifte doenWe vinden het allemaal zo normaal, onze koffers pakken met spullen die we mee willen nemen, nog wat aankopen doen op Sch…
De douane: wat mag je invoeren en wat niet?De douane: wat mag je invoeren en wat niet?Iedereen weet dat je geen wapens of drugs mee mag nemen langs de douane op het vliegveld. Maar er zijn ook zaken waarbij…
Nagemaakte spullen meenemen vanuit het buitenlandWanneer je op vakantie gaat naar het buitenland kun je in aanraking komen met verkopers van nagemaakte merkartikelen. He…

Accijnzen, onderdeel van de consumentenprijsAccijns betalen we allemaal in meer of mindere mate. We hebben niet in de gaten hoeveel accijns we eigenlijk betalen, ma…
Checklist belastingaangifteChecklist belastingaangifteElk jaar valt weer die blauwe envelop op de deurmat met een teruggaaf of een nog te betalen bedrag aan inkomstenbelastin…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Fancycrave1, Pixabay
 • www.belastingdienst.nl
Reactie

Catharina Hogenbosch, 15-08-2014
Graag zou ik bestek mee willen nemen naar Frankrijk. Alle onderdelen w.o. messen (ingepakt in plastic en overdoos) kan ik deze meenemen in mijn handbagage? Reactie infoteur, 15-08-2014
Hallo Catharina,
Nee, messen kun je onder geen beding in je handbagage meenemen, ook niet als ze zijn ingepakt.

Groet,
Dessal

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 14-09-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.