Belastingheffing over prijs Staatsloterij, Postcode Loterij

Bij het winnen van een grote prijs in de loterij, moet u een groot deel van het bedrag afstaan aan de Belastingdienst. De prijzen in de Staatsloterij zijn belastingvrij, maar gewonnen bedragen in de overige loterijen, worden zwaar belast. Na het winnen van een groot bedrag, moet u grote bedragen afstaan aan de Fiscus. Op twee manieren zal de Belastingdienst profiteren van uw geluk. Bij de meeste loterijen bent u kansspelbelasting verschuldigd van 26% over het gewonnen bedrag. Daarnaast gaat u vervolgens jaarlijks vermogensrendementsheffing betalen over uw vermogen. Deze belastingheffing bedraagt 1,2% over uw bezit op 1 januari van het belastingjaar. De winnaars van de Staatsloterij hoeven niet op te draaien voor de kansspelbelasting, dat gaat de Staatsloterij namelijk vergoeden.

Om inzichtelijk te maken hoeveel verschil het maakt, treft u hieronder een voorbeeld berekening aan. In beide gevallen ga ik uit van een gewonnen bedrag van één miljoen euro.

Eén miljoen gewonnen in de Staatsloterij

Het zal u maar overkomen, u controleert uw lot op het internet, en u blijkt een groot bedrag te hebben gewonnen. Nadat u het ook nog gecontroleerd hebt op Teletekst en de dag daarna in de krant, gelooft u het pas echt.

U krijgt het bedrag van 1.000.000 gestort op uw rekening. Vervolgens moet u jaarlijks een heffing betalen van 1,2% over het bedrag boven de vrijstelling (ongeveer 21.000). Over dat belastingjaar moet u 1,2% van 1.000.000 = 12.000 (de vrijstelling heb ik buiten beschouwing gelaten).

Eén miljoen gewonnen in de Postcode Loterij

De kans dat u een bedrag van één miljoen of meer gaat winnen in een loterij, is ontzettend klein, maar de kans bestaat. De winnaars van de Postcode Loterij zijn echter slechter uit. Over het bedrag moet eerst kansspelbelasting worden betaald van 29%. Van het bedrag blijft dus over: 710.000. Over dit bedrag moet u ook weer vermogensrendementsheffing betalen van 1,2%. De heffing bedraagt dus: 8.520. In totaal houdt u over het eerste jaar over: 1.000.000 - 290.000 - 8.520 = 701.480.

Zorgen voor een hoog rendement

Om de vermogensrendementsheffing dragelijker te maken, zou u voor een hoog rendement moeten zorgen over het vermogen. Echter een hoog rendement levert ook risico op. Om te voorkomen dat winnaars van grote bedragen in zeven sloten tegelijk terecht komen, zorgen de loterijen voor professionele begeleiding. Het is namelijk moeilijk in te schatten wat voor gevolgen bepaalde keuzes hebben. U kunt uw baan wel gaan opzeggen, maar mogelijk is het bedrag helemaal niet toereikend om van te rentenieren. Geld investeren in dubieuze of gewoon slechte projecten moet ook voorkomen worden.

Degene die geld van u gaat lenen kan mooie beloftes maken, maar heeft het geld waarschijnlijk niet van de bank kunnen krijgen, omdat de bank het plan niet goed genoeg vond.

Bedragen schenken aan familie

Mensen die in één keer beschikken over grote bedragen, wil de omgeving ook mee laten genieten van het geluk. U kunt echter niet zomaar met bedragen gaan strooien. De Belastingdienst wil namelijk weer een graantje meepikken in dat geval. Bijvoorbeeld een bedrag schenken aan vrienden is slechts mogelijk tot een bedrag van ongeveer tweeduizend euro. Bij grotere schenkingen moet er belasting betaald gaan worden. Door bedragen te spreiden over meerdere jaren, kan belastingheffing voorkomen worden.

Neem de tijd

Deskundigen adviseren mensen die grote bedragen hebben gewonnen vaak om de tijd te nemen. Wen aan de situatie en neem geen overhaaste beslissingen waar u later spijt van gaat krijgen. Bijvoorbeeld uw baan opzeggen kan altijd nog.
© 2011 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kansspelbelasting betalen over gewonnen prijsOver gewonnen prijzen in loterijen moet u belasting betalen. Bij een geldprijs kunt u het geld gebruiken voor het betale…
mijn kijk opDe beste besparing: loterijen opzeggenDe meeste Nederlandse gezinnen kunnen grote besparingen doorvoeren, zonder dat ze er iets van merken. Ze doen namelijk m…
Nederlandse schatkist de grote winnaar van loterijenNederlandse schatkist de grote winnaar van loterijenDe Nederlandse staatskas wordt flink gespekt door de legale loterijen. De belastingdruk is dermate hoge dat de staatskas…
Moeilijk rondkomen? Loterijen opzeggenDoor slimme marketingacties van loterijen geven gezinnen vaak meer uit aan loterijen dan dat hun lief is. Deze lidmaatsc…

Letteraandelen in de BVEen BV heeft een in aandelen verdeeld kapitaal. We kennen verschillende soorten aandelen, namelijk normale aandelen, pre…
Persoonsgebonden aftrek inkomstenbelasting verrekenenPersoonsgebonden aftrek inkomstenbelasting verrekenenBij uw aangifte inkomstenbelasting 2018, 2019, 2020 of een andere belastingaangifte komt u de post persoonsgebonden aftr…

Reageer op het artikel "Belastingheffing over prijs Staatsloterij, Postcode Loterij"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Hans Hartman, 12-05-2020 12:23 #16
Bij het winnen van de hoofdprijs in de staatsloterij "belastingvrij?" Dat wordt zo gezegd. Hoe kan het dat je vrijgesteld wordt van de wettelijke kansspelbelasting.
Op wiens naam staat de aanslag van de kansspel belasting. Dat is voor mij maatgevend.
Kunt u mij daar duidelijkheid over geven
Groet van
Hans Hartman

Klaas Weiland, 24-12-2017 18:18 #15
Al enkele jaren speel ik samen met mijn schoonzoon. Stel dat op onze loten een flink bedrag valt. Dit bedrag gaan we delen. Hoe staat het dan met de belasting?

Harry Hatsig, 01-10-2017 22:23 #14
@Jos Eisinger

De 1.2% betaal je over je vermogen - vrijsteling. Als jij dus meer opspaart dan de vrijstelling (21.000), betaal je hier vermogensbelasting over.

Jos Eisinger, 21-09-2017 20:07 #13
Hoe zit het met de prijs van 10.000,00 per maand?

Guus Bergé, 18-11-2016 17:17 #12
Krijg ik van de postcodeloterij een overzicht van de ingehouden belasting over een gewonnen prijs in 2015 en uitbetaald in.
1x 3 loten en 1x 2 loten

met vr. groet
Guus Bergé

H. Groet, 25-07-2016 15:42 #11
De laatste tijd is de Staatsloterij negatief in het nieuws geweest. Van de Staatsloterij krijg ik geen antwoorden op mijn vragen. Daarom stel ik die graag aan U.

1. Is het waar dat de Staatsloterij trekt uit denkbeeldige loten. Dus trekt loten uit AA t/m ZZ.
Met andere woorden: prijzen die vallen op lotnummers, vanaf laten we zeggen van KA t/m ZZ nooit worden uitgekeerd.
Dat zou betekenen, dat het werkelijk uitkeringspercentage veel lager ligt dan de 51 % die de Staatsloterij opgeeft!

2. Dat zou tegelijkertijd kunnen betekenen dat ook andere grote prijzen ook niet hoeven worden uitgekeerd omdat het betreffende lot niet is verkocht.

3. En wat gebeurt er als bijvoorbeeld de ton op een vijfde lot is gevallen met de andere 4/5 deel van het geld? Stroomt dat geld dan terug naar de Staatsloterij?

Vragen waar ik graag een antwoord op zou willen krijgen.

Bij voorbaat dank

Ook is de Jackpot pas een keer in de zoveel trekkingen eruit gaat, wie garandeert dat als andere prijzen op een lotnummer zijn gevallen, doe weet ik dan of deze loten ook werkelijk zijn verkocht. ook werkelijkformeel zijn gevallen

Kip, 23-07-2016 20:25 #10
'Winst' mag een vereniging niet over haar leden verdelen, het geld moet in de vereniging blijven. Dit zal ook zo zijn met gewonnen geldbedragen.

Lot 't Centrum, 20-06-2016 16:15 #9
Stel dat we een prijs winnen van 100.000 Euro in de staatsloterij als vereniging.
We hebben 20 leden dat is 5000 Euro per persoon.
Hoe werkt dat dan. We zijn ingeschreven bij de Kamer v Koophandel.
Rekeningnummer staat op J van Herk inzake lot. 't Centrum.
Bij de Rabobank zijn we niet ingeschreven als vereniging. Want daar zijn elke maand extra kosten aan verbonden.
Als ik dat geld overmaak naar de leden komt er dan voor de leden over dat bedrag nog schenkingskosten betalen.
Ik kan de belastingdienst aantonen dat het per rekeningnummer van de leden is overgemaakt.
Wij als bestuur van de vereniging horen graag de uitkomst wat het beste is in dit verhaal.

Groeten: John van Herk Penningmeester-Secretaris.

Papoite, 02-11-2015 17:30 #8
Hey people,
Stel eens voor dat iemand 1miljoen heeft gewonnen van d staatloterij en zodra het geld gestoort is maakt die het geld over naar een buitenlandse rekening.moet die ook toch belasting betalen? want de prijs van staatsloterij is belastingvrij Reactie infoteur, 02-11-2015
De prijs van de staatsloterij wordt geen kansspelbelasting over geheven. Zodra je het ontvangen hebt wordt het wel als vermogen gezien. Hier ben je vermogensrendementsheffing over verschuldigd, ook als het in het buitenland staat. Door het geld te verstoppen maak je ook nog kans op een boeten + de verschuldigde heffing.

Herman, 29-01-2015 18:10 #7
In geen land van de wereld word er door de fiscus, zo veel ik zou bijna zeggen aan belastingen in gehouden als hier in Holland voor het minste geringste moet je enorm veel betalen, ook bekeuringen zijn over het algemeen 3x zo hoog als, in duitsland! ik vind, dat het al aardig op mafiosa, metodes begint te lijken

Salsero, 07-01-2015 20:38 #6
Het staat me bij dat er ooit een proces was aangespannen tegen de belastingdienst, omdat iemand een grote prijs had gewonnen, zeg in de laatste week van december, maar het geld pas op zijn rekening ontving in januari daarop volgend. De belastingdienst ging voor de rendementsheffing er van uit dat de prijs in december was gevallen en dus moest de winnaar ook over dat jaar rendementsheffing betalen, terwijl de winnaar redeneerde dat de prijs pas in januari werd uitgekeerd, dus dat hij geen rendementsheffing hoefde te betalen over het voorgaande jaar. Vraag 1: wat was de uitkomst? Vraag 2: Hoe zit dat tegenwoordig?

Jan Lul, 28-12-2014 12:24 #5
Geld gewoon doorsluizen naar een land met lage belasting en hoog rendement. Dat doen alle rijken. De kans dat je de hoofdprijs in de staatsloterij wint is zo verschrikkelijk klein, je wordt nog eerder door de bliksem getroffen.

Alleen de staatsloterij wint! NIET MEESPELEN DUS!

A. Kemp, 05-02-2014 21:28 #4
Wat een dievenbende zeg, de staat der Nederlanden. Als ik het goed begrijp hou je aan het eind van je leven niks over als je nog jong bent als je een miljoen gewonnen hebt. Elk jaar jatten ze weer van je prijs af.

Robbert, 29-06-2013 10:49 #3
Het is nu in het jaar van 2013.
Stel ik win in de staatsloterij 1 miljoen euro.
En ik koop een huis van 600.000,- ton.

Word de vermogen belasting nog altijd berekend op 1 miljoen euro?
Moet je jaarlijks vermogen belasting kopen?

Als je een miljoen wint en je koopt een huis dan kunnen ze toch niet meer berekenen op 1 miljoen euro.
Feitelijk houd ik dan nog 3 a 4 ton over.

Hoe werkt dit precies?

H. Huizer, 13-11-2012 16:34 #2
Hallo, als ik met een collega een staatsloterij koop, hoe gaat het dan als je een grote
prijs wint met het verdelen en belasting heffing? En mag je dat bedrag wel geven?

B.V.D

Hennie huizer Reactie infoteur, 13-11-2012
Ik vermoed dat u moet aantonen dat jullie beide eigenaar zijn van het lot. Als dat niet het geval is, zal er sprake zijn van een schenking.

Kiet, 28-11-2011 04:28 #1
Leuk artikel om mee te beginnen, maar ik vroeg me af moet je niet inkomstenbelasting betalen over het gewonnen bedrag? en geld dat binnen het jaarvak dat je het geld heb gewonnen? Reactie infoteur, 28-11-2011
Nee, er wordt geen inkomstenbelasting geheven. Het volgende jaar telt het geld wel mee voor de berekening voor de belastingheffing over het vermogen (box drie).

Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 07-01-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Reacties: 16
Schrijf mee!