Een goedkope auto uitzoeken: hoe doe je dat?

Een goedkope auto uitzoeken: hoe doe je dat? Een goedkope uitzoeken. Waarom doen mensen dat niet? Daar waar mensen voor hun wasmiddel, groenten of vlees alle folders uitpluizen op zoek naar de goedkoopste gebeurt dat vreemd genoeg bijna niet bij auto’s. Veel mensen weten zelfs niet eens dat er auto’s te koop zijn waar geen wegenbelasting en bpm meer voor betaald hoeft te worden. Op onderzoek uitgaan naar de goedkoopste auto waarop geen wegenbelasting en bpm betaald hoeft te worden, loont dus wel degelijk.

Welke voordelen heeft een zuinige auto?

Iemand die een zuinige auto uitkiest heeft op 3 punten voordeel. Dit zijn:
  1. Er hoeft geen wegenbelasting te worden betaald
  2. Er hoeft geen bpm te worden betaald
  3. Er is maar een bijtelling van 14 procent (voor mensen die een auto van de zaak rijden)

Vrijstelling wegenbelasting

Zuinige auto’s hebben financiële voordelen, zoals een vrijstelling van wegenbelasting. Toch weten heel veel mensen dat niet.

Wat is bpm?

Op iedere nieuwe auto wordt normaal gesproken bpm geheven. Dit is een soort van belasting op de registratie van het voertuig. De hoogte van deze belasting gaat uit van de kale prijs van de wagen exclusief de belastingen. Bpm verloopt volgens een vast percentage, maar er zit ook een soort bonusmalus systeem aan vast. Diesels worden bijvoorbeeld hoger belast en ook een hogere CO2 uitstoot betekent meer bpm betalen. Tot 2009 speelden energielabels een rol, maar vanaf 2010 doen die er niet meer toe. Ze bestaan nog wel, maar alleen om auto’s onderling te vergelijken.

Auto’s waar geen wegenbelasting voor hoeft te worden betaald

Op personenauto’s gelden allerlei subsidies bij:
  • Personenauto’s met een benzinemotor die een CO2 uitstoot hebben van 110 gram per kilometer of minder
  • Personenauto’s met een dieselmotor met een CO2 uitstoot van 95 gram per kilometer of minder

In 2009 moesten mensen voor de bovenstaande categorieën nog 25 procent van de geldende wegenbelasting betalen, maar in 2010 is dat helemaal niets meer. Ze zijn vrijgesteld van wegenbelasting.

Steeds meer auto’s zonder wegenbelasting

Het aantal auto’s dat is vrijgesteld van wegenbelasting wordt bovendien steeds groter. Voorbeelden daarvan op het gebied van benzineauto’s zijn:
  1. Fiat Panda
  2. Daihatsu Cuore
  3. Peugeot 107
  4. Toyota Aygo
  5. Smart fortwo

Hybride auto’s waarvoor geen wegenbelasting betaald hoeft te worden:

  • Hybride Toyota Prius
  • Toyota Auris
  • Honda’s Insight
  • Honda Civic

Diesels zonder wegenbelasting

  • Volkswagen Polo Bluemotion
  • Seat Ibiza Ecomotive
  • Skoda Fabia Greenline
  • Fiat Punto

Auto’s op LPG waar geen wegenbelasting voor hoeft te worden betaald

  • Opel Agila 1.0 (met af-fabriek een lpg-installatie)

Geen bpm betalen

Voor al deze auto’s hoeft overigens ook geen bpm te worden betaald. In het geval van kleine auto’s levert dat niet heel veel voordeel op, maar voor wagens uit de middenklasse en de grotere wagens loopt dat toch snel in de duizenden euro’s besparing.

Bijtelling van maar 14 procent op zuinige auto's

Automobilisten die een auto van de zaak rijden, moeten voor het privégebruik daarvan een deel van de nieuwwaarde betalen. Normaal gesproken is dat 25 procent, maar bij de zuinige auto’s is dat maar 14 procent.

Wel bpm en wegenbelasting, maar 20 procent bijtelling

Er zijn overigens ook auto’s op de markt waarvoor wel gewoon bpm en wegenbelasting moet worden betaald, maar die zo zuinig zijn dat er een bijtelling geldt van 20 procent in plaats van 25 procent. Dit zijn diesels met een uitstoot van 96 tot 116 gram per kilometer of benzineauto’s met een uitstoot van 111 tot 140 gram per kilometer.

Een zuinige auto kiezen kan veel geld opleveren

Wie gebruik kan maken van alle 3 subsidievoordelen van een zuinige auto bespaart al snel tussen de honderden tot duizenden euro’s per jaar op z’n auto.

Veranderingen aan de auto: opletten, want de wegenbelasting en de bpm moet wel weer betaald

Wel is het zo dat allerlei aanpassingen of extra’s het voordeel weer teniet kunnen doen. Zo wordt de CO2 uitstoot door grotere wielen of een automaat groter en dan zijn opeens alle voordelen weer verdwenen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijtelling leaseauto berekenenBijtelling leaseauto berekenenVeel werknemers met een leaseauto gebruiken de leaseauto ook privé. Prive gebruik van een leaseauto wordt door de belast…
Kosten lease auto: Hoeveel betaal je voor een lease auto?Een eigen lease auto klinkt heel aantrekkelijk. Voortaan gratis tanken, onbeperkt kilometers maken en zelfs de kosten vo…
Auto van de zaak – de voordelen en de nadelenAuto van de zaak – de voordelen en de nadelenEen auto van de zaak heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Indien u een auto mag uitkiezen, doe het dan verstandig. S…
Wegenbelasting tarieven en wegenbelastingvrije auto’sWegenbelasting tarieven en wegenbelastingvrije auto’sWegenbelasting, motorrijtuigenbelasting, moet worden betaald wanneer u met een motorrijtuig op de weg rijdt. Dus zodra u…

Het Nationale FietsplanHet Nationale FietsplanEen fiets van de zaak in plaats van een auto van de zaak is stukken gezonder! Het is mogelijk met het Nationale Fietspla…
Prijs WK-pooltje en online gokken tot 454 euro belastingvrijPrijs WK-pooltje en online gokken tot 454 euro belastingvrijTijdens grote voetbaltoernooien wordt er flink gewed in ons land. Hele bedrijven richten zich op de uitslag en de werkne…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Websites van alle genoemde automerken
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 17-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.