Huis verkopen met een schuld

Historisch gezien stijgen de huizenprijzen gemiddeld een paar procent per jaar, maar de huizenprijzen kunnen ook zakken. In een dalende markt kan de situatie zich voordoen dat u het huis moet verkopen met een verlies. In sommige gevallen kunt u een beroep doen op de Waarborgfonds Eigen woning (WEW), dit geldt voor hypotheken met NHG. In andere gevallen blijft u zitten met een schuld. In tijden van een onstabiele huizenmarkt in combinatie met een slecht functionerende economie, zullen er jaarlijks veel huizenbezitters in de problemen komen. Ze raken hun baan kwijt of kunnen door omstandigheden de maandelijks hypotheeklasten niet meer dragen. Uiteindelijk zal de bank toch geld willen zien. In uiterste gevallen gaat de bank over tot gedwongen verkoop van het huis. Dit is zeer ongunstig voor de huiseigenaar en voor de bank. De huiseigenaar zal waarschijnlijk een bedrag voor zijn huis krijgen die onder de werkelijke waarde ligt, waardoor er mogelijk een schuld ontstaat. De bank loopt het risico dat het huis zo weinig opbrengt dat er een restschuld overblijft voor zijn cliënt. Zij zullen er vervolgens voor moeten zorgen dat zij het bedrag terug kunnen vorderen van hun cliënt.

Wanneer ontstaat een restschuld?

Een restschuld ontstaat op het moment dat de opbrengst van het huis onvoldoende is om de schuld en de resterende kosten te kunnen dragen. Uit de opbrengst moet ook nog de achterstand in de maandelijkse hypotheeklasten voldaan worden. Diegene die de hypotheek moet aflossen blijft met een restschuld zitten, waarover hij met de schuldeiser (bank) afspraken moet maken om het bedrag terug te betalen.

Oorzaak van betalingsproblemen

Eén van de belangrijkste reden van betalingsproblemen is werkloosheid. Door de nog steeds hoge huizenprijzen kunnen consumenten alleen een huis betalen indien ze het baseren op twee inkomens. In tijden van stijgende werkloosheid kunnen deze tweeverdieners in de problemen komen zodra één van de twee, of zelfs beide hun baan verliezen. De mensen met een tophypotheek zijn nu de klos. Een andere veel voorkomende oorzaak van geldproblemen is een scheiding.

Een restschuld op een hypotheek met NHG

In 2009 zijn er ongeveer 800 huizen gedwongen verkocht waaruit een restschuld overbleef die is opgevangen door de Waarborgfonds Eigen Woning. Doordat deze mensen een hypotheek hebben afgesloten met NHG worden de restschulden voldaan uit de fonds van de WEW. Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG, worden er kosten gerekend waarmee een fonds is samengesteld. Vanuit deze fonds worden de restschulden voldaan. De bijdragen die de consument hiervoor betaald, worden bij het afsluiten van de hypotheek in rekening gebracht (0,55%: cijfer 2010).

Een restschuld op een hypotheek zonder NHG

Niet iedere hypotheek is afgesloten op de condities van NHG (Nationale Hypotheek garantie). Deze huizenbezitters hebben geen vangnet in het geval van gedwongen verkopen van het huis met een restschuld.

Voorkomen van executieverkoop

De huizen die verkocht worden bij een gedwongen verkoop leveren tientallen procenten minder op dan bij een reguliere verkoop van het huis. Consumenten moeten er alles aan doen om een gedwongen verkoop te voorkomen. U kunt beter het huis verkopen op de reguliere huizenmarkt. Ook in het geval u na de verkoop blijft zitten met een restschuld. U kunt er vanuit gaan dat de gedwongen verkoop een verkoopbedrag gaat opleveren die veel te laag is.
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenHuis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenIn de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen tien tot vijftien procent gezakt. Huizenbezitters kunnen hu…
Huis verkopen voor een laag bedragHuizenbezitters denken vaak dat ze hun huis altijd weer kunnen verkopen voor een hoger bedrag dan het aanschafbedrag. Ge…
Huis kopen ondanks dalende huizenprijzenEen huis kopen is meer dan een aankoop van een onderdak. Het is namelijk ook een investering met de nodige risico’s. Dal…

Een huis kopen in een impulsEen huis kopen is waarschijnlijk de belangrijkste financiële beslissing in uw leven. Toch worden huizen vaak gekocht na…
Hypotheekrente vergelijken: waar moet je op letten?Hypotheekrente vergelijken: waar moet je op letten?Hypotheekrente vergelijken is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk niet simpelweg een kwestie van het kiezen v…
Reacties

Shirley, 17-09-2012
Goedendag, ik heb een vraagje, mijn vriend heeft een koop huis 2kmr woning en die is echt te klein om met z'n 4 in te wonen, nu heb ik een huur huis en daar in gaat dat prima, dus wil hij zijn huis verkopen. Als hij de woning verkoopt blijft hij zeker met een restschuld zitten hij heeft verder geen schulden en. Betaald alles gewoon netjes optijd.
Hij heeft geen spaargeld/ eigen geld om z'n restschuld te betalen en wil ook geen ander huis kopen. Hoe kunnen we die rest schuld dan aflossen? We willen er eigenlijk zo snel mogelijk vanaf omdat we nu dubbele lasten hebben.

Mvg shirley Reactie infoteur, 17-09-2012
Een huis verkopen met een restschuld moet de bank mee instemmen. Indien de bank akkoord is moet er met de bank een betalingsregeling worden afgesproken. De bank zal in veel gevallen ook water bij de wijn moeten doen om te voorkomen dat ze de gehele restschuld niet terugbetaald krijgen, maar in principe moet de volledige schuld worden terugbetaald. Het probleem is dat de aflossing wel moet passen in uw maandelijks budget. U moet nu al zoveel mogelijk geld gaan sparenom alvast extra f te lossen.

Janssen, 04-06-2012
Graag zou ik het volgende wilen weten. Ik heb een appartement gezien, begaande grond.
het appartement kost 85, ik heb geboden 75 i.v.m. de nodige gebreken, zoals: stukken uit de muur, verwarmingsbuis aan het plafon, wat daar omheen het plafon zwart is. Maar de makelaar zegt dat hij het appartement niet kan verkopen voor lager. I.V.M. de bank die accepteert het niet, om het huis voor een lagere prijs te verkopen. Kan dit? Reactie infoteur, 04-06-2012
Ja, dat kan. In principe moet de bank toestaan dat hun onderpand (het huis) verkocht gaat worden tegen een bedrag onder het uitgeleende bedrag.

Francesco Maregrande, 04-10-2011
Ik heb op het moment hoge hypotheek schulden, waardoor ik het huis van de bank niet mag verkopen, maar hoe zit dit nou precies? Ik lees van verschillende mensen reacties, of artikelen waarin staat dat het wel mag, maar ook van mensen die zeggen dat het niet kan en dat je eerst je schulden moet aflossen. Is het niet gewoon het simpelste en het meest logische om het huis gewoon te verkopen, maar dan blijf ik wel zitten met mn restschulden. Misschien kunnen jullie mij helpen met hoe ik deze situatie het beste kan aanpakken. Reactie infoteur, 04-10-2011
De bank is uiteraard bang dat u met een schuld blijft zitten, die zij niet terug gaan ontvangen van u. Het lijkt mij het beste dat u om tafel gaat zitten met een adviseur van de bank om de mogelijkheden te bespreken. Mogelijk kunt u daarnaast een second opinion aanvragen bij een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.