Milieubewust eten kopen, bewaren en eten

Milieubewust eten
De Friese Milieufederatie startte in 2011 een campagne om mensen bewuster te laten eten. Zij stellen een aantal regels waardoor dit goed te realiseren is. Leuk bijkomend voordeel is dat bewust eten ook gezond eten betekent.Milieubewust eten: niet meer uit eten gaan
Er zijn een aantal aanbevelingen om milieubewust te eten gedaan door de Friese Milieufederatie. Dat zijn onder andere:- Eet minder vlees
- Doe je boodschappen op de fiets en niet met de auto
- Gooi zo weinig mogelijk eten weg
- Koop en eet alleen seizoensproducten
- Koop vooral producten van de boer in de omgeving
- Of koop vooral biologisch
- Ga niet meer zoveel uit eten, want de groente in de groentela blijft dan liggen
- Koop ook geen kant-en-klaar producten: ook zij zorgen ervoor dat de groenten in de groentelade dan verpauperen
Extra tips om minder milieubelastend te eten
Iemands voedselvoetafdruk kan verkleind worden door nog specifieker maatregelen te nemen. Hieronder staan er een paar:Kijk bewust naar welk vlees u koopt of neem een vleesvervanger
Vlees vergt veel van het milieu. Bovendien kan voor vlees heel veel meer andersoortig voedsel geproduceerd worden. Maar wie toch vlees wil eten, doet er goed aan te kijken welk vlees de minste belasting geeft. Rund- en lam zijn het meest milieubelastend. Vleesvervangers als Quorn en tofu geven een veel mindere belasting. Vegetarisch eten is natuurlijk nog beter, tenzij regels worden gevolgd waarbij niet allerlei producten uit een ver land worden gehaald.Eten dat van ver moet komen, is een grote milieubelasting
Producten die snel bederven van een ander werelddeel moeten snel vervoerd worden en dat gebeurt dus per vliegtuig. Dit zorgt echter voor veel CO2-uitstoot. Hoe iets vervoerd wordt is in de winkel niet te zien, maar wel op de Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal.Seizoensgroenten belasten het milieu het minst
Wie eet wat de natuur hem voorschotelt in een bepaald seizoen, eet het minst milieubelastend. Het hele jaar door zijn tegenwoordig allerlei groenten weliswaar verkrijgbaar, maar die zijn in kassen gekweekt. Om die kassen te verwarmen is veel energie nodig. Telers gaan ook wel steeds beter om met die belasting, maar het eten van producten van de koude grond uit eigen land zijn nog steeds het best. Zelf verbouwen kan natuurlijk ook.Eet meer milieuvriendelijke producten met de milieukeur
Tegenwoordig dragen producten het milieukeur als ze voldoen aan strenge eisen op het gebied van energie en onder meer de uitstoot van schadelijke stoffen. Want ook biologische producten kunnen gewoon per vliegtuig naar Nederland zijn gevlogen en daarmee is dat weer niet zo milieubewust. Kijk dus goed naar die milieukeur.Koop in wat nodig is
Maar liefst een tiende van al het voedsel dat in Nederland gekocht wordt, belandt uiteindelijk in de vuilnisbak. Dat is per huishouden ook nog eens zo’n 175 euro. Wie minder koopt en gewoon opmaakt wat er in de koelkast ligt, kan daar dus ook in zijn portemonnee zijn voordeel mee doen.Bewaar voedsel op de juiste manier
De koelkast kan vaak worden ingesteld op tweederde van zijn capaciteit en een temperatuur van 4 graden is ideaal. Producten die het snelst bederven kunnen het best op de koudste plaats worden bewaard. Dat is de plank boven de groentela en dan tegen de achterwand. Het minst koud is de bovenste plank en de groentela (hoewel dat ook per koelkast kan verschillen).Wat de vriezer aangaat is het goed om niet al te grote porties in te vriezen. Brood kan in plakjes. De zaken in de koelkast laten ontdooien is beter dan te ontdooien in de magnetron (bovendien lukt dat ook vaak niet goed. De ene kant is dan ontdooid of al half gekookt, de andere helft nog wel bevroren).