Milieubewust eten kopen, bewaren en eten
Wie milieubewust eten wil inkopen moet meer doen dan alleen maar kijken naar waar groente vandaan komt. Ook het bewaren van groente kan milieubewust. En het bereiden van groente kan milieubewust. Hoe kun je milieubewust eten, eten inkopen en eten bereiden? Lees het hieronder
Milieubewust eten
De Friese Milieufederatie startte in 2011 een campagne om mensen bewuster te laten eten. Zij stellen een aantal regels waardoor dit goed te realiseren is. Leuk bijkomend voordeel is dat bewust eten ook gezond eten betekent.
Milieubewust eten: niet meer uit eten gaan
Er zijn een aantal aanbevelingen om milieubewust te eten gedaan door de Friese Milieufederatie. Dat zijn onder andere:
- Eet minder vlees
- Doe je boodschappen op de fiets en niet met de auto
- Gooi zo weinig mogelijk eten weg
- Koop en eet alleen seizoensproducten
- Koop vooral producten van de boer in de omgeving
- Of koop vooral biologisch
- Ga niet meer zoveel uit eten, want de groente in de groentela blijft dan liggen
- Koop ook geen kant-en-klaar producten: ook zij zorgen ervoor dat de groenten in de groentelade dan verpauperen
Extra tips om minder milieubelastend te eten
Iemands voedselvoetafdruk kan verkleind worden door nog specifieker maatregelen te nemen. Hieronder staan er een paar:
Kijk bewust naar welk vlees u koopt of neem een vleesvervanger
Vlees vergt veel van het milieu. Bovendien kan voor vlees heel veel meer andersoortig voedsel geproduceerd worden. Maar wie toch vlees wil eten, doet er goed aan te kijken welk vlees de minste belasting geeft. Rund- en lam zijn het meest milieubelastend. Vleesvervangers als Quorn en tofu geven een veel mindere belasting. Vegetarisch eten is natuurlijk nog beter, tenzij regels worden gevolgd waarbij niet allerlei producten uit een ver land worden gehaald.
Eten dat van ver moet komen, is een grote milieubelasting
Producten die snel bederven van een ander werelddeel moeten snel vervoerd worden en dat gebeurt dus per vliegtuig. Dit zorgt echter voor veel CO2-uitstoot. Hoe iets vervoerd wordt is in de winkel niet te zien, maar wel op de Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal.
Seizoensgroenten belasten het milieu het minst
Wie eet wat de natuur hem voorschotelt in een bepaald seizoen, eet het minst milieubelastend. Het hele jaar door zijn tegenwoordig allerlei groenten weliswaar verkrijgbaar, maar die zijn in kassen gekweekt. Om die kassen te verwarmen is veel energie nodig. Telers gaan ook wel steeds beter om met die belasting, maar het eten van producten van de koude grond uit eigen land zijn nog steeds het best. Zelf verbouwen kan natuurlijk ook.
Eet meer milieuvriendelijke producten met de milieukeur
Tegenwoordig dragen producten het milieukeur als ze voldoen aan strenge eisen op het gebied van energie en onder meer de uitstoot van schadelijke stoffen. Want ook biologische producten kunnen gewoon per vliegtuig naar Nederland zijn gevlogen en daarmee is dat weer niet zo milieubewust. Kijk dus goed naar die milieukeur.
Koop in wat nodig is
Maar liefst een tiende van al het voedsel dat in Nederland gekocht wordt, belandt uiteindelijk in de vuilnisbak. Dat is per huishouden ook nog eens zo’n 175 euro. Wie minder koopt en gewoon opmaakt wat er in de koelkast ligt, kan daar dus ook in zijn portemonnee zijn voordeel mee doen.
Bewaar voedsel op de juiste manier
De koelkast kan vaak worden ingesteld op tweederde van zijn capaciteit en een temperatuur van 4 graden is ideaal. Producten die het snelst bederven kunnen het best op de koudste plaats worden bewaard. Dat is de plank boven de groentela en dan tegen de achterwand. Het minst koud is de bovenste plank en de groentela (hoewel dat ook per koelkast kan verschillen).
Wat de vriezer aangaat is het goed om niet al te grote porties in te vriezen. Brood kan in plakjes. De zaken in de koelkast laten ontdooien is beter dan te ontdooien in de magnetron (bovendien lukt dat ook vaak niet goed. De ene kant is dan ontdooid of al half gekookt, de andere helft nog wel bevroren).
Kook niet te veel
Niet alleen gaan elke week veel producten zo de afvalbak in die nog helemaal niet bereid zijn, veel mensen gooien ook na de maaltijd daar veel van weg. Er zijn dan twee opties: of minder koken of de restjes bewaren en invriezen of de volgende dag opeten.
De houdbaarheidsdatum is niet alleszeggend
Veel mensen gooien alles weg wat ze in hun koelkast hebben staan als de datum nog maar een minuut is verstreken. Nergens voor nodig. TGT betekent: ten minste te gebruiken tot en THT betekent ten minste houdbaar tot. Dat wil dus zeggen dat de fabrikant geen risico wil nemen en tot die datum garandeert dat het product goed is. De echte houdbaarheid is echter vaak veel langer en word je echt niet ziek van het eten van zo’n product. Gebruik je neus en je ogen om te beoordelen of zoiets niet kan. Zure melk is duidelijk te ruiken, vlees dat niet goed meer is ook.
Groenten bewaren
Vochtige bladgroenten moeten bewaard worden in een papieren zak in de groentela, dan blijven ze het langst goed. Bewerkte en gesneden groenten gaan maar heel kort mee. Bovendien zitten daar niet veel vitaminen meer in. Knolsoorten zoals bieten en knolselderij zijn in de koelkast wel twee weken houdbaar. Pompoen, aardappel, ui en koolraap moeten buiten de koelkast worden bewaard op een koele en donkere plek. Aardappelen zeker niet in de koelkast bewaren, dan worden ze zoet. Komkommers, tomaat, paprika, aubergine en fruit uit verre landen ook altijd buiten de koelkast bewaren.
Kaas bewaren
Kaas kan het beste buiten de koelkast staan. Met een suikerklontje of een cracker in de kaasdoos gaat al het vocht daarnaar toe en blijft de kaas heerlijk vochtvrij. Wie kaas toch in de koelkast wil zetten moet dat doen op een plaats waar het niet heel koud is en met een bescherming.
Schrijf eens op wat je allemaal weggooit
Handig om inzichtelijk te maken wat je allemaal weggooit aan etenswaren is door dat op te schrijven. Zet er eens prijzen achter en kijk dan eens wat de besparing kan zijn. Gemiddels gooien Nederlanders 250 kilo aan eten weg per jaar.