Zakgeld voor jongeren

Zakgeld geven aan je kinderen. Vaak een waar dilemma voor ouders. Vanaf welke leeftijd kan je je kind best zakgeld geven? En hoeveel zakgeld moet ik mijn kinderen geven? Vele ouders worstelen met deze problemen en weten niet goed hoe ze op te lossen. Nochtans is het heel belangrijk om op je eigen intuïtie te vertrouwen. Kinderen met geld leren omgaan. Een zeer belangrijk deel van de opvoeding, maar het moet wel juist worden aangepakt. Je kinderen zomaar een bedrag in handen stoppen en ze er verder hun zin mee laten doen haalt niets uit. Ook moeten er goede afspraken worden gemaakt rond zakgeld. Geen simpele zaak dus!

Waarom kinderen zakgeld geven?

Vele ouders vragen zich af waarom ze hun kinderen zakgeld zouden geven. Als je kind alles krijgt wat hij of zij nodig heeft, dan komen ze zonder zakgeld toch niets te kort? Wel, kinderen zakgeld geven is een goede manier om ze met geld te leren omgaan. Maar dan kan je ze ook niet plots een bedrag geven en alles zelf laten doen!

Het is belangrijk dat je je kind niets opdringt, en dat je je kind helpt bij het uitgeven van het eerste zakgeld. Zolang kinderen nog in de lagere school zitten en niet echt achter zakgeld vragen, is het niet noodzakelijk om hen wekelijks of maandelijk een bedrag te geven. Maar vaak zullen kinderen er wél achter vragen. Ze horen verhalen van vriendjes die wel zakgeld krijgen en willen zelf ook wel het vertrouwen krijgen om zelf met geld te leren omgaan.

Het is belangrijk om met je kinderen goede afspraken te maken. Voor ze hun eerste bedrag in handen krijgen moet je er goed met hen over gepraat hebben, dat ze weten welke voorwaarden er aan vasthangen.

  1. Het is belangrijk om hen duidelijk te maken wat je wilt dat ze met het zakgeld doen. Geef je hen zakgeld zodat ze leren om geld te sparen, en moeten ze dus een groot deel in hun spaarpot stoppen? Of zijn er bepaalde dingen die ze van dit geld moeten kopen, zoals accessoires als oorbellen en kettingen, of het snoepgoed dat ze na school kopen?
  2. Wat ook belangrijk is, is dat je vasthoudt aan het afgesproken bedrag. Als je hebt afgesproken dat je kind 2 euro per week krijgt, maar je kind vraagt een bepaalde week extra geld omdat het geld al op is, moet je kunnen weigeren. Alleen zo leert je kind het principe op = op, en leert hij of zij te sparen voor de momenten dat ze eens iets groter willen kopen. Op deze manier krijgen ze besef van de waarde van het geld, en hoe ermee om te gaan.
  3. Tenslotte is het ook belangrijk dat je geen al te grote stappen neemt. Een kind dat nooit zakgeld heeft gehad plots zelf zijn of haar kleren en schoenen moeten laten betalen, is geen goed idee. Eerst moeten ze leren omgaan met kleine bedragen, voor ze kunnen inschatten hoe ze dit met grote bedragen moeten doen.

Kortom: het is belangrijk dat je je kind stap voor stap begeleidt vanaf de moment dat je begint met zakgeld geven.

Hoeveel zakgeld moet je je kinderen geven?

Er bestaat geen vast bedrag dat je kinderen op bepaalde leeftijden moet geven. Veel hangt af van de afspraken die je onderling maakt, en wat je van je kind verwacht. Natuurlijk is het wel belangrijk om een beetje rekening te houden met de leeftijd van je kind, en om het gegeven bedrag langzaam aan op te bouwen.

Kinderen die pas zakgeld krijgen, bevinden zich meestal rond de leeftijd van 10 jaar. Op dit moment leren kinderen langzaam aan de waarde van geld beseffen en beginnen ze te leren hoe ze met geld moeten omgaan. Kinderen op deze leeftijd doen nog niet veel speciaals met hun zakgeld. Ze kopen hoogstens wat snoepgoed na school, of een prullaria dat ze graag hebben, of eventueel cadeautjes voor hun vrienden. Maar meestal steken kinderen van deze leeftijd het geld nog in hun spaarpot. Het is dus belangrijk dat de bedragen op deze leeftijd niet te hoog zijn. Anders gaat dat tot verspilzucht leiden, wat gevolgen kan hebben voor de manier waarop ze later met geld om gaan.

Eens kinderen naar het middelbaar beginnen te gaan, gaan ze zich ook voor andere dingen interesseren. Ze kopen al wel eens graag een boekje met tienernieuwtjes, of ze gaan regelmatig op zoek naar nieuwe kleding. Op dit moment is het dus belangrijk dat je met je kinderen goede afspraken maakt. Is het de bedoeling dat ze met hun zakgeld ook kleding kopen? Of wordt kleding nog door de ouders betaald, en dient het zakgeld enkel voor de extra's? Door met je kind deze afspraken te maken, kan je ook een geschikt bedrag vastleggen dat het best bij de voorwaarden past.

Als de kinderen echte tieners worden en beginnen uitgaan, zit je opnieuw met een dilemma. Moeten ze de inkom voor fuiven en wat ze drinken van hun zakgeld betalen? Of hoort dit niet bij de dingen die ze van hun zakgeld moeten betalen? Het is dus nogmaals hier van afhankelijk hoeveel zakgeld je je kinderen gaat geven. Belangrijk is dat je mee opvolgt hoeveel je kind ongeveer nodig heeft voor de dingen die ze zelf moeten betalen. Als je hen een veel hoger bedrag geeft, gaan ze verspilzuchtig worden en is het risico groot dat ze een beetje met geld gaan smijten. Als je hen daarentegen te weinig geeft, loop je het risico dat ze dingen gaan moeten laten die de meeste kinderen wel doen. Belangrijk is dus om de gulden middeweg te vinden.
Op deze leeftijd is het ook belangrijk dat je je kind wijst op de manier om met het geld om te gaan. Ze kunnen als ze willen al het geld helemaal opdoen, maar dan hebben ze er achteraf niets meer aan. Als ze dan iets groters willen kopen, hebben ze pech, en moet je ze goed duidelijk maken dat ze er dan zelf maar voor moeten sparen en niet met het geld te smijten. Enkel zo leren kinderen ten volle de waarde van het geld beseffen. Het is dus noodzakelijk om hen aan te manen om een deel van het geld te sparen, om er zo later meer profijt uit te halen.

Vanaf latere leeftijd wordt het belang van de afspraken alleen maar groter. Blijf je ze zakgeld geven, of moeten je kinderen nu gaan werken om zelf een centje bij te verdienen? Krijgen ze misschien meer zakgeld als ze klusjes uitvoeren, of wordt der een deel van hun zakgeld niet gegeven als ze niet voldoende helpen in het huishouden? Op die leeftijd ligt de bepaling van het bedrag vooral in de verantwoordelijkheid van het kind als het op geld aankomt, en moet je kijken of je kind bewezen heeft dat het weldegelijk met geld kan omgaan.

Belangrijkste regel rond het bedrag dat je je kind moet geven: hou rekening met de verantwoordelijkheid van je kind, en maak vooral zeer duidelijke afspraken!

En voor de rest...

Heb je meerdere kinderen, is het belangrijk dat je vastlegt vanaf wanneer er hoeveel zakgeld wordt gegeven. Zo vermijdt je dat het ene kind op een bepaalde leeftijd meer of minder zakgeld krijgt dan het andere kind, en dat hij of zij zich dus benadeeld voelt. Maar je moet er dus ook rekening mee houden dat de jongere kinderen als ze die bepaalde leeftijd bereiken, dezelfde dingen wel en niet moeten kopen van het afgesproken bedrag.

Als één van je kinderen minder goed met geld kan omgaan dan een ander kind, is het geen goede oplossing om hem of haar geen zakgeld te geven. Zo gaat je kind zich alleen maar slechter voelen en dit gaat hem of haar later niet ten goede komen. Een betere oplossing is dan om je kind beter te begeleiden bij het werken met geld: laat hem of haar opschrijven wat ze met het geld doen, wat ze ervan willen kopen en hoeveel dit hen gaat kosten.

En tenslotte: moet je het zakgeld cash uitdelen of kan je het beter op een rekening laten storten? Bij jongere kinderen is het beter om het zakgeld cash in de hand te geven, hierdoor leren ze de waarde van het geld beter beseffen, en weten ze wat het is om effectief met geld om te gaan. Oudere kinderen hebben dit besef al, en dan is het een even goede oplossing om het geld op een rekening te storten waar ze het geld van kunnen afhalen op de moment dat ze zelf willen. Zo maakt het hen makkelijker om te leren sparen, en al met geld te leren omgaan op de manier waarop ze dit later ook zullen moeten doen.
© 2008 - 2024 Larah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel zakgeld geven aan uw kind?Hoeveel zakgeld geven aan uw kind?Zakgeld moet goed afgestemd worden op de wensen en behoeften van uw kind. U moet ze niet proberen te verwennen door teve…
Zakgeld en leren omgaan met geldZakgeld en leren omgaan met geldAls kinderen zakgeld krijgen, geeft hun dat de gelegenheid te leren omgaan met geld. Ze leren van jongs af aan dat geld…
Financieel opvoeden hoort ook bij het opvoedenOuders zouden meer aandacht moeten besteden aan de financiële opvoeding van hun kinderen. Op jonge leeftijd met geld ler…
Hoeveel zakgeld geven?Op jonge leeftijd moeten kinderen al zakgeld ontvangen, zodat zij later beter de waarde van geld kunnen inschatten. Het…
Nuttig Persoonlijk Financieel AdviesNuttig Persoonlijk Financieel AdviesPersoonlijk financieel advies kan veel mensen helpen om hun financiën onder controle te krijgen. Een financieel adviseur…
Larah (4 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.