Dorp te koop in Spanje voor een spotprijs

Dorp te koop in Spanje voor een spotprijs Spanje telt anno 2017 ongeveer 3.500 verlaten dorpen. Steeds meer van deze dorpen zijn te koop. In uitzonderlijke gevallen kun je zo'n dorp zelfs gratis krijgen, maar in de meeste gevallen betaal je er een spotprijs voor. Voor grofweg 30.000 tot 90.000 euro koop je in Spanje al een gehucht, bestaande uit meerdere huizen. Deze huizen zijn bijna altijd in slechte staat, omdat ze al lange tijd geleden verlaten werden. Als je van klussen houdt, altijd al een dorp hebt willen bezitten of je eigen ecodorp wilt starten, dan kun je in Spanje je slag slaan.

Waarom zijn er zoveel verlaten dorpen?

In de jaren 50 en 60 trokken veel Spanjaarden uit kleine dorpen naar grotere steden. Spanje was relatief laat met economische ontwikkeling en de dienstensector begon te groeien. Het was ook de tijd dat Spanje een toeristische bestemming werd. Veel Spanjaarden uit het noorden trokken naar die toeristische gebieden toe, op zoek naar werk. Toen de crisis uitbrak in 2008 kwam daar een kleine tweede golf overheen. Het leidde tot duizenden compleet verlaten dorpen, die soms al vijftig jaar geen bewoners meer kennen. Sinds de crisis van 2008 proberen steeds meer burgemeesters nieuwe bewoners te vinden voor de gehuchten die onder hun gemeente vallen. Ze vinden met name gehoor bij Noord-Europeanen, die deze dorpen voor een appel en een ei kunnen kopen.

A Barca, gratis voor wie het wil opknappen

In 2014 genoot het verlaten gehucht A Barca in Galicië even internationale bekendheid toen de burgemeester het gratis aanbood. Het dorp stamt uit de 15e eeuw en verloor zijn laatste inwoner in jaren 50. Degene die de twaalf overgebleven huizen in de originele staat wil herstellen, mag het dorp gratis hebben. De oproep van de burgemeester leverde 1000 gegadigden op, maar geen koper.

3.500 verlaten dorpen, niet allemaal te koop

Naar schatting zijn er anno 2017 in Spanje 3.500 verlaten dorpen. De meeste daarvan, ongeveer 1.500, bevinden zich in Galicië, in het noordwesten van Spanje. Andere grote concentratieplekken liggen ook in het noorden: aan de Spaanse kant van de Pyreneeën, in Castilië en Leon en grofweg het gebied tussen Madrid en Logroño. Maar je vindt ze door heel Spanje. Niet al deze dorpen zijn te koop. Meestal zijn de huizen in de dorpen familiebezit. Het is voor makelaars erg lastig om van alle huizen in een gehucht of dorp te achterhalen welke familie de eigenaar is en om vervolgens erfgenamen op te sporen.

Hoe weet ik welk dorp te koop staat en voor welke prijs?

Er zijn meerdere makelaars die dorpen te koop aanbieden of kunnen bemiddelen bij het kopen van een gehucht of dorp. Het beste overzicht biedt de website Aldeas Abandonadas, in het Spaans betekent dat 'verlaten gehuchten'. In maart 2017 stonden daar 109 Spaanse gehuchten en dorpen te koop, de meeste daarvan in Galicië.

Wat kost een Spaans dorp?

Natuurlijk zijn er grote prijsverschillen, maar het kan al vanaf een absolute spotprijs. Enkele voorbeelden van dorpen en gehuchten die anno 2016 te koop staan:
  • Een gehucht van drie huizen in de provincie Lugo (Galicië): 30.000 euro
  • Vier huizen uit de 18e eeuw in de provincie Lugo (Galicië): 70.000 euro
  • Een gehucht van zeven à acht huizen met uitzicht op zee in de provincie A Coruña (Galicië): 89.000 euro
  • Vijf gebouwen in de provincie Almería (Andalusië): 190.000 euro
  • Een dorp van veertien huizen en 80 hectare in de provincie Tarragona (Catalonië): 280.000 euro
  • Een dorp van 75 huizen in de provincie Burgos (Castilië en Leon): 425.000 euro

De verkoop gaat niet snel, dus de kans is groot dat je dezelfde dorpen te koop ziet staan als je een paar maanden later kijkt.

Welk soort mensen koopt een Spaans dorp?

De dorpen worden het meest gekocht door andere Europeanen en Engelsen. Vaak gaat het om gepensioneerden of mensen die tegen hun pensioen aan zitten. Doordat ze de hoge woonlasten in Noord-Europa inruilen voor bijna gratis wonen in Spanje (waar bovendien de kosten voor levensonderhoud een stuk lager liggen), is het snel betaalbaar. Het zijn mensen die de rust van het platteland zoeken. Je moet wel van klussen houden, want vrijwel alle woningen zijn in slechte staat.

Ecodorpen

Veel buitenlanders die op het Spaanse platteland gaan wonen, doen dat omdat ze een duurzame levensstijl nastreven. Eigen groente verbouwen, zelf energie opwekken, respect voor de natuur en leven met een kleine, ecologische voetafdruk. Verschillende voorheen verlaten dorpen zijn gekocht door idealistische Noord-Europeanen die daar hun eigen gemeenschap hebben gebouwd met eenvoudige middelen. Iets dat in hun eigen land onbetaalbaar zou zijn geweest.

Bezint eer ge begint

De verlaten dorpen hebben een enorme aantrekkingskracht op mensen uit het noorden van Europa. Opeens lijkt het stichten van een eigen gemeenschap op het prachtige platteland van Spanje ook voor mensen met weinig geld mogelijk. Maar realiseer je waar je aan begint. Veel van deze dorpen hebben nauwelijks nog toegangswegen en geen stromend water, gas of elektriciteit. De huizen zijn veelal in zeer slechte staat en in de winter kan het er behoorlijk nat en koud worden. De werkloosheid is in Spanje anno 2016 zeer hoog en voor buitenlanders is het nog moeilijker om werk te vinden. Je zult dus een eigen bron van inkomsten moeten genereren. Hou daarnaast rekening met een taaie en stroperige Spaanse bureaucratie en zorg dat je de taal spreekt. Maar als je daar vooraf allemaal goed over nadenkt, blijft het natuurlijk een buitenkans om van een droom realiteit te maken!
© 2016 - 2024 Lonica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gehucht, buurtschap, dorp of stadWoonplaatsen zijn er in allerlei soorten en maten; gehuchten, buurtschappen, dorpen en steden. Maar wanneer krijgt een w…
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…
Archez - Het kleinste dorp in de AxarquiaArchez is het kleinste, meest pittoreske dorp in de Axarquía streek in het zuiden van Spanje, gelegen aan de voet van de…
Las Alpujarras: Pampaneira, Bubión en CapileiraIn de Alpujarras liggen de dorpen Pampaneira, Bubión en Capileira. De pittoreske witte dorpjes zijn trapsgewijs tegen de…

Vroeg beginnen met leren omgaan met geldVroeg beginnen met leren omgaan met geldOp latere leeftijd schulden maken heeft dikwijls al een basis in de kindertijd. Zoals bij zoveel aspecten van de opvoedi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eliens, Pixabay
  • http://www.trueactivist.com/so-you-want-to-buy-a-spanish-ghost-village-for-under-50k-heres-what-you-need-to-know/ (bezocht op 08/09/2016)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/A_Barca (bezocht op 08/09/2016)
  • http://www.pueblosabandonados.com/mapa (bezocht op 12/09/2016)
  • http://www.pueblosabandonados.com/2009/11/brevisima-historia-de-la-despoblacion.html (bezocht op 12/09/2016)
  • http://aldeasabandonadas.com/venta-de-aldeas.html (bezocht op 12/09/2016)
  • https://www.davidwolfe.com/buy-an-entire-village-in-spain-for-the-price-of-a-single-home-in-the-u-s/ (bezocht op 12/09/2016)
  • http://www.vice.com/en_uk/read/british-expat-hippies-working-the-land-in-spain-894 (bezocht op 12/09/2016)
Lonica (40 artikelen)
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.