Uw huis verloten, mag dat?

Uw huis verloten, mag dat? Uw huis verkopen via een loterij, mag dat in Nederland? Steeds vaker verloten mensen in Amerika, maar ook in sommige landen van Europa, hun huis. Eerst worden duizenden loten verkocht, bijvoorbeeld voor 100 euro of 100 dollar per stuk. Vervolgens wordt door een notaris het winnende lot getrokken. De mensen die het huis verloten maken op deze manier ook vaak meer winst dan verwacht. Hoe leuker het huis, hoe meer loten er verkocht worden. De verlotende eigenaren van het huis, krijgen via de opbrengst van de loten hun geld voor het huis binnen. Het huis wordt pas verloot als er genoeg loten zijn verkocht. Mag u in Nederland een huis verloten? Waarom kopen mensen een lot voor een loterij waar een huis wordt verloot? Het is avontuurlijk, spannend, en een kans om op een goedkope manier aan een duur huis te komen. U betaalt immers maar een laag bedrag, en u kunt een duur huis winnen. U koopt bijvoorbeeld een lot voor 100,-, en u kunt er een huis mee winnen van een paar ton of meer. Net als bij elke andere loterij is het spannend. Een ander aantrekkelijk aspect van een huizenloterij is dat de kans relatief groot is om te winnen, in verhouding tot een gewone loterij. De huizen die verloot worden zijn vaak duur en daardoor moeilijk verkoopbaar. Een lot kunnen veel mensen betalen, het dure huis kopen is niet voor iedereen weggelegd, maar door mee te doen aan de loterij komt de kans om een groot duur huis te winnen, veel dichterbij.

Huis verloten in Nederland

Op dit moment (juni 2016) is het in Nederland nog niet toegestaan om zelf op eigen initiatief een huis te verloten. Iedereen die een echte loterij wil organiseren heeft namelijk toestemming nodig van het ministerie van binnenlandse zaken. Om een huis te verloten moet u vervolgens eerst een vergunning aanvragen. Maar zelfs dan is het lastig om een huis te verloten, want dit soort loterijen in Nederland moeten aan veel bepaalde voorwaarden voldoen. Uw huis met winst verkopen is bijna niet te doen via een loterij, althans, niet als u de winst zelf wilt behouden. Dit soort dingen maken het organiseren van een huizenloterij al veel minder aantrekkelijk. De voorwaarden zijn voor particuliere huizenbezitters die hun huis zouden willen verloten, niet handig. Bovendien moet de opbrengt van een huizenloterij in Nederland, op de gemaakte kosten na, voor 50% geschonken worden aan een goed doel met een algemeen belang. De persoon die het huis verloot kan dus zelf geen echte winst overhouden aan een loterij.

Voorwaarden om een huis te verloten

Er zijn in Nederland veel voorwaarden waar u aan moet voldoen voordat u een huis mag verloten, en dan nog kunt er uiteindelijk geen winst op maken. De voorwaarden waar u rekening mee moet houden zijn bijvoorbeeld:
  • De vergunning voor een eenmalige verkoop, is maar een half jaar geldig. Binnen die periode moet u dus reclame maken voor de loterij, voldoende loten verkopen, en de uiteindelijke winnaar trekken. Het moge duidelijk zijn dat dit niet gemakkelijk is te realiseren
  • U mag geen persoonlijk belang hebben bij de loterij van een huis, en daar gaan we al. Bij het verloten van een huis speelt natuurlijk wel degelijk een persoonlijk belang mee.
  • De loterij moet een algemeen belang dienen.
  • De loterij mag geen commercieel doel hebben.
  • De opbrengst/het winstdeel van de loterij moet voor minimaal de helft naar een goed doel gaan, met een algemeen belang, en er mogen maximaal 50% kosten op de opbrengst worden ingehouden. Heeft u meer kosten gemaakt dan 50%? Dan heeft u pech, want dan nog mag u niet meer dan 50% kosten inhouden op de opbrengst.
  • Omdat de belasting voor een huizenloterij hoog is, moet een huis dat verloot wordt via de inkomsten van loten veel meer opbrengen dan bij gewone verkoop het geval zou zijn. Verkoopt u dus weinig loten dan moet de prijs per lot omhoog. Hanteert u een lage prijs per lot, bijvoorbeeld 50,- per lot, dan zal u veel meer loten moeten zien te verkopen.

Koophuis verloten is niet haalbaar

Een huis verloten in Nederland is dus eigenlijk niet te doen, tenzij het een object betreft waarvan u de opbrengst aan een goed doel wilt doen toekomen, en als u verder ook geen winst wilt maken op de loterij. Daarom komt het maar heel weinig voor dat er in Nederland huizen verloot worden. De voorwaarden om een koophuis te verloten komen voort uit (het) Kansspelenbesluit en de Beleidsregels incidentele kansspelen en prijsvragen.

Huis verkopen via Marktplaats of YouTube

Steeds vaker zien mensen de voordelen in van verkoop van huizen via Marktplaats of YouTube. Op die manier een huis onder de aandacht brengen, lijkt inderdaad een goede manier om veel mensen te bereiken. Het huis wordt dan niet per opbod verkocht, maar gewoon te koop aangeboden via de gebruikelijke procedure van bezichtigen, bieden, kopen. Ook vakantiehuizen in binnen- en buitenland, worden steeds vaker online te koop aangeboden. Door een filmpje van uw huis op YouTube te plaatsen, en het huis zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren, en het filmpje vervolgens te verspreiden via social media en bijvoorbeeld Marktplaats, kan een huis sneller verkocht worden.
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online invullen van prijsvragenOnline invullen van prijsvragenVeel mensen willen nu eenmaal geld verdienen zonder er veel voor te hoeven doen. Prijsvragen invullen is voor deze mense…
Wat is de waarde van uw huis?Wat is uw huis waard? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de definitie van de waarde. De waarde van een huis k…
Wat bepaalt de waarde van een huis?Er zijn veel factoren waar de waarde van een huis van afhankelijk is. De belangrijkste factoren zijn locatie, soort huis…
Verdienen op je tweede huisVerdienen op je tweede huisWanneer je tegenwoordig een tweede huis wil kopen mag je de hypotheekrente niet meer van je belasting aftrekken in tegen…
Hoe vul ik mijn pensioen aan?Hoe vul ik mijn pensioen aan?Over het algemeen vindt na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd een inkomensterugval plaats. Na al die jaren…
Bronnen en referenties
  • http://www.kansspelautoriteit.nl/algemene-onderdelen/serviceblok/veelgestelde-vragen/veelgestelde-vragen/huizenloterij/mag-huis-verloten/
  • Loterij villa Winterswijk
  • http://www.kansspelautoriteit.nl/nieuws/alle-nieuwsberichten/huis-wel-verloten/
  • http://www.kansspelautoriteit.nl/algemene-onderdelen/serviceblok/veelgestelde-vragen/veelgestelde-vragen/huizenloterij/mag-huis-verloten/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 09-06-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.