Rechten en plichten van werkende scholieren

Rechten en plichten van werkende scholieren Velen scholieren willen een baan hebben en geld verdienen. Vaak werken de scholieren op zaterdagochtend en in de schoolvakanties. Hoeveel uur mag een scholier eigenlijk per dag werken of per week? Hoe oud moet een scholier zijn voor bepaalde baantjes? Wat is het minimumloon voor mijn leeftijd? Antwoord op al deze vragen vind je in dit artikel over de rechten en plichten van werkende scholieren.

12-jarigen

Kinderen tot en met 12 jaar mogen in principe nog geen baantje hebben. Wel kunnen ze een werkstraf hebben of meedoen aan een leerproject. Wel mogen ze meewerken aan uitvoeringen, zoals een voorstelling in het theater of meespelen in een reclamespotje. Om mee te werken aan een dergelijke uitvoering is wel een ontheffing van de Inspectie SZW nodig. Kinderen van 12 jaar moet minimaal 14 uur per dag rust hebben en mogen niet voor 8.00 uur en na 23.00 uur werken. Op een schooldag is de maximale arbeidstijd 2 uur. Op een niet-schooldag bedraagt dit 4 uur.

13- en 14-jarigen

Kinderen van 13 en 14 jaar mogen alleen baantjes hebben, die betrekking hebben op klusjes of licht niet-industrieel werk. Dit kan bijvoorbeeld oppassen of auto's wassen zijn, maar ook vakkenvullen in een supermarkt of groente of fruit plukken. Wel mogen ze meehelpen in het bedrijf van hun ouders. Kinderen van 13 en 14 jaar mogen niet in een fabriek of in de omgeving van machines werken. Ook mogen ze niet achter de kassa werken of zware dingen tillen.

Op een schooldag mogen ze maximaal 2 uur werken. Op een niet-schooldag bedraagt dit 7 uur. De maximale arbeidstijd in een schoolweek bedraagt 12 uur, om 35 uur in een vakantieweek. Per dag moeten ze minimaal 14 uur rust krijgen, verplicht tussen 7 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends. Op zondagen mogen kinderen van 13 en 14 jaar niet werken.

15-jarigen

Kinderen van 15 jaar mogen hetzelfde werk doen als kinderen van 13 en 14 jaar. Dit is dus het doen van klusjes of licht niet-industrieel werk. Daarnaast mogen kinderen van 15 jaar ook hulpwerkzaamheden verrichten, zoals bedienen of afwassen, in de horeca, mits er geen alcohol geschonken wordt.

Kinderen van 15 jaar hebben wel andere regels in de werk- en rusttijden. De maximale arbeidstijd op een school bedraagt 2 uur, waar dit op een niet-schooldag 8 uur bedraagt. Ook mogen ze in een vakantieweek 40 uur werken, waar dat in een schoolweek 12 uur is. Per dag moeten ze minimaal 12 uur rust krijgen, verplicht tussen 7 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends in een schoolweek en tussen 9 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends in een vakantieweek. Kinderen van 15 jaar mogen onder bepaalde voorwaarden wel op zondag werken. Hiervoor is wel toestemming van je ouders nodig. Indien je op zondag werkt is het een verplichting dat je de zaterdag ervoor vrij bent.

16- en 17-jarigen

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna alle soorten werk doen, mits het niet gevaarlijk is. Er zijn wel uitzonderingen van risicovol werk die je toch mag doen, met als voorwaarde dat er een toezichthouder bij is, die zelf goed bekend is met het werk wat je uitvoert.

Per dag bedraagt de maximale arbeidstijd 9 uur. In een week mogen ze 45 uur werken, hoewel je in 4 weken bij maar 160 uur bij elkaar mag werken. Dit betekent dat je voor een enkele week wel 45 uur mag werken, maar dat daar wel een week met maximaal 35 uur tegenover moet staan. Per dag moet er minimaal 12 uur rust zijn, verplicht tussen 11 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends. Ook jongeren van 16 en 17 jaar mogen op zondag werken, mits dit noodzakelijk is voor het werk of bedrijf.

Afspraken

Contract

Alle afspraken die je met je werkgever maakt moet je in je contract laten vermelden. Hier staat bijvoorbeeld in hoeveel uur per week je gaat werken en wat je gaat verdienen. Ook kan er in staan wat je werkzaamheden zijn, hoeveel vakantiedagen je krijgt en of je doorbetaald krijgt bij ziekte. Je contract is pas geldig, wanneer je werkgever en jijzelf een handtekening eronder hebben gezet.

Ziekte

Waarneer je ziek bent en daardoor niet kan komen werken, dan moet je dit melden bij je werkgever. Afhankelijk van wat er in je contract staat wordt er bepaald of je doorbetaald krijgt tijdens je ziekteperiode. Als je gedurende het werk een ongeluk krijgt, dan moet je werkgever voor de kosten van de medische zorg die je nodig hebt opdraaien.

Ontslag

Na het tekenen van je contract heb je eerst een proeftijd van 1 of 2 maanden. In deze proeftijd kan jij kijken of je het werk wat vindt en kan je werkgever kijken of je een geschikte persoon bent voor zijn bedrijf. In deze proeftijd mag je gewoon ontslag nemen waarneer je wilt, maar je werkgever mag je ook zomaar ontslaan. De regels voor ontslag na je proeftijd zijn als volgt:
  • Je mag niet zomaar ontslagen worden.
  • Als je toch ontslagen wordt zonder dringende redenen, dan moet je werkgever je salaris blijven uitbetalen voor de periode dat je contract nog geldig is.
  • Je mag wel ontslagen worden, wanneer er dringende redenen zijn.
  • Een werkgever is niet verplicht je contract te verlengen, wanneer deze afloopt.

Dringen redenen zijn bijvoorbeeld: ruzie op de werkvloer, waarbij geweld gebruikt wordt of iets stelen van het bedrijf.

Toestemming

Kinderen van 16 en 17 jaar hebben geen toestemming van hun ouders nodig om te mogen werken. Kinderen die jonger zijn dan 16 jaar daarentegen hebben wel toestemming van hun ouders nodig om te werken. Als je wel een baantje neemt en je ouders zijn het er niet mee eens, dan kunnen ze binnen 4 weken, nadat je begonnen bent met werken, bezwaar maken, waarna je moet stoppen met werken. Hebben je ouders in deze eerste 4 weken geen bezwaar gemaakt, dan mag je gewoon blijven werken.
© 2013 - 2024 Rva03, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantiebaan: vakantiewerk voor scholierenVakantiebaan: vakantiewerk voor scholierenScholieren kunnen vaak best relatief veel verdienen wanneer ze besluiten in de zomer een baantje te zoeken. Er is nameli…
Bijbaantjes: best betaalde bijbanenBijbaantjes: best betaalde bijbanenEr zijn best veel goedbetaalde baantjes voor scholieren en studenten. Een groot deel van hen werkt naast de studie. Een…
Alcohol onder jongeren: opvallende ontwikkelingenSteeds meer jongeren gebruiken alcohol, er wordt meer alcohol gedronken en jongere jongeren drinken alcohol. In westerse…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…

Grameen bank oprichter professor Mohammad YunusGrameen bank oprichter professor Mohammad YunusDienstbaarheid loopt als een rode draad door het leven van professor Mohammad Yunus, oprichter van de Grameen bank en ui…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jongeren-en-werk/werkende-jongeren
Rva03 (42 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.