Een huis huren kost soms meer geld dan zelf een huis kopen

Een huis huren kost soms meer geld dan zelf een huis kopen Wie voor het eerst gaat samenwonen, staat voor de keuze van de plek waar het gezamenlijke leven zal beginnen. Sommige stellen weten meteen dat ze een woning willen huren, andere stellen kiezen er zonder aarzelen voor om een huis te kopen. De keuze voor een van beide mogelijkheden moet echter goed overdacht worden, want er zijn een aantal gezichtspunten, waar u wel rekening mee moet houden. U wilt immers ook niet snel moeten verhuizen als u kinderen krijgt, dus u moet bijvoorbeeld wel een huis nemen, dat in de buurt van scholen ligt. Ook moet de woning dicht bij een winkelcentrum of supermarkt liggen en ook een park of buitengebied moet snel bereikbaar zijn. Elke verhuizing kost immers geld.

Een huis of appartement huren

Het huren van een huis is financieel vaak minder bezwaarlijk en minder ingrijpend dan het kopen van een huis. Een nadeel is wel de vaak lange wachttijd, want het kan wel eens een hele tijd duren voordat er een huurwoning of appartement van uw keuze vrij komt. Er zijn ook particuliere woningen en appartementen te huur, maar die zijn vaak wat duurder dan de woningen van de huidige woningbouwverenigingen. Voor ouderen is het huren van een appartement soms beter, omdat daar geen tuin bij te verzorgen is en er vaak ook verdere voordelen aan vast zitten.

Het geld van de huur bent u kwijt

De huur van de woning is een bedrag aan geld, dat u elke maand kwijt bent, zonder dat u er meer van terugziet dan het woongenot. Wie echter bijvoorbeeld geen geld op de spaarbank heeft en daarbij slechts een uitkering heeft, komt tegenwoordig niet gemakkelijk meer aan een hypotheek. Huren is dan meestal de enige optie.

Een huis kopen binnen het budget

Wie een goede spaarrekening heeft opgebouwd en een vaste baan heeft, kan de beslissing nemen om uit te kijken naar een huurwoning. De banken zijn niet erg scheutig met het geven van een hypotheek, maar met wat geld achter de hand en het bewijs dat u een vaste baan hebt, lukt dat vaak beter. Het is verstandig om van tevoren te kijken naar de mogelijkheden die u daarbij hebt en het zoeken naar een woning binnen het geplande budget te houden.

Kijk vooruit

Het is daarbij verstandig om in uw achterhoofd te houden dat het huis ook aangehouden moet kunnen worden als een van u beiden zijn of haar baan zou verliezen. Er kunnen immers altijd onverwachte dingen gebeuren. U of uw partner kan de baan kwijt raken, ziek worden of een ongeval krijgen. Het zijn geen leuke dingen om over na te denken, maar het is goed om er rekening mee te houden. Een op termijn gedwongen verkoop vanwege het verlies van een baan, valt altijd nadelig voor de eigenaar uit.

Voordelen van het huren

Het huren van een woning heeft redelijk wat voordelen. U hoeft nergens naar te kijken. Het buitenschilderwerk en het onderhoud van alles dat aan de bouw vast zit is voor rekening van de verhuurder. U hoeft er weinig meer aan te doen dan het binnenshuis behangen, schilderen en verven, zoals u het graag wilt hebben. Doet de verwarming het bijvoorbeeld niet, dan belt u de verhuurder op. U hebt veel minder onkosten dan wanneer u in een koopwoning woont. U hoeft bijvoorbeeld geen opstal- of gebouwenverzekering af te sluiten.

Nadelen van het huren

Aan de andere kant mag u zonder toestemming van de verhuurder niets in het huis verbouwen of breken en vaak moet u bij het opzeggen van de huur alles weer in de oude staat gebracht hebben. De verhuurder bepaalt via zijn contract wat u in de woning mag doen en wat niet. Het geld voor de maandelijkse huur die u moet betalen bent u kwijt.

Huurverhoging

De huur kan tevens op een bepaald moment verhoogd worden, zonder dat u daar iets over te zeggen hebt. U kunt daarom niet jarenlang rekenen met een vaste post voor de huur. Die gaat meestal omhoog en bijna nooit omlaag. Met een laag inkomen kunt u vaak wel rekenen op huursubsidie, maar ook dat bedrag staat niet vast.

Voordelen van het kopen

Een gekocht huis is uw eigendom en u mag er alles in aanpassen en verbouwen, zoals u dat wilt. Natuurlijk moet u voor een grotere aanbouw wel een bouwvergunning aanvragen, maar in feite kunt u uw huis vorm geven zoals u dat wilt en waar u het geld voor hebt. Een goed afgesloten hypotheek met een voor jaren vastgezet rentebedrag zorgt ervoor dat u kunt rekenen op het bedrag dat u elke maand moet betalen. Het zal niet tussentijds verhoogd worden.

Een huis met een hypotheek met aflossing wordt op termijn uw eigendom

Bij een hypotheek met aflossing wordt het huis in de loop van de jaren van uzelf. Het geld van de rente bent u maandelijks kwijt, maar het aflossingsgedeelte, verhoogt elk jaar aanmerkelijk uw bezitsaandeel in het huis. Uw huis is op die manier een goede belegging. Als u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, kunt u in dat huis goedkoop wonen, of u verkoopt het dan en gebruikt dat geld om gemakkelijker te leven.

Nadelen van het kopen

Het kopen van een huis is wat lastiger dan zich laten inschrijven bij een woningvereniging om een huis te huren. Bij het kopen van een huis moet u zelf de financiering regelen. Het uitzoeken van een goede hypotheekverstrekker is bijvoorbeeld niet gemakkelijk. Ga nooit over een nacht ijs, maar vergelijk de verschillende hypotheekvormen en hypotheekverleners. Praat met anderen die een huis hebben gekocht en vraag naar hun ervaringen.

De notaris betalen

Bedenk ook dat u de notaris moet betalen voor de koopakte. Veel mensen houden daar geen rekening mee, maar de koper betaalt meestal de kosten van de overdracht. Dat kan een stevig bedrag zijn. Informeer daarnaar bij een aantal notarissen, zodat u niet de eerste de beste neemt en de hoogste prijs betaalt. Ook de afsluiting van de hypotheek moet betaald worden. U krijgt meestal de hypotheek uitbetaald minus het bedrag voor de administratie. Ook dat kan soms een bedrag zijn dat hoger uitvalt dan u dacht. Vraag daar dus naar voordat u de hypotheek afsluit.

Een eigen huis kost op termijn ook geld

Bekijk het huis dat u wilt kopen zorgvuldig. Geef opmerkingen over mankementen. Misschien kunt u op die manier iets van het bedrag af krijgen. Hebt u het huis eenmaal gekocht, dan komt u op voor alle ongemakken en reparaties aan het huis. Is het dak aan vernieuwing toe, dan moet u dat zelf betalen. Hetzelfde geldt voor het buitenschilderwerk, de ramen, de deuren en de verzekeringen van het huis. Het is dan ook belangrijk om een eigen huis in goede staat van onderhoud te houden en het niet te laten onderkomen door achterstallig onderhoud. Er is regelmatig werk aan.

Financieel niet altijd een gemakkelijke keuze

De keuze voor een huurwoning of koopwoning is niet altijd eenvoudig. Vooral als uw eigen ouders altijd in een huurwoning hebben gewoond, voelt de keuze voor een koopwoning soms aan als een sprong in het diepe. Begrijpelijk, maar met een zorgvuldig uitgebalanceerde koop bouwt u dan wel een eigen vermogen op. Het gaat niet snel, maar het werkt.

Denk ook aan uw pensioen

Bovendien heb u een redelijk eigen vermogen opgebouwd tegen de tijd dat u gepensioneerd bent. U bent dan niet totaal afhankelijk van uw pensioenfonds en de AOW. Wie zegt immers dat die allebei u straks genoeg zullen opleveren om goed te kunnen leven? U hebt dan altijd uw eigen huis nog dat u in geval van nood kunt verkopen.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huurwoning kopen: Voordelen, nadelen, kosten en huurkoopKopen van een huurwoning kan interessant zijn, of dat nou je eigen woning is of een andere voormalige huurwoning. Maar w…

Europese betalingen doen middels IBANEuropese betalingen doen middels IBANVanaf 2011 is iedereen verplicht om bij betalingen binnen Europa een IBAN-nummer te gebruiken. Per 2014 dient het bij ie…
Tijdelijk contract loopt af: heb ik recht op WW?Tijdelijk contract loopt af: heb ik recht op WW?Wanneer je je baan verliest dan heb je mogelijk recht op ww. Je moet dan wel aan een aantal eisen voldoen omtrent de je…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 17-09-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.