Is schade door een aardbeving te claimen op de verzekering?
Tot jaren geleden werd gedacht dat de kans op een aardbeving in Nederland klein is. Door de aardbevingen ten gevolge van de gaswinning in Groningen zijn onze ogen geopend. Misschien heeft het leegpompen van de bodem toch gevolgen. In 2014 en 2015 zijn de gaskranen verder dichtgedraaid, maar de schade aan de huizen is al ontstaan. Daarnaast in het nog de vraag of het dichtdraaien van de kranen een oplossing biedt.
Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. De vrijkomende energie zorgt voor de trilling of de beweging. Samen met bijvoorbeeld een overstroming en een tsunami vallen aardbevingen onder de noemer natuurverschijnselen. Omdat deze natuurverschijnselen een zeer grote schade kunnen veroorzaken, zijn ze als schadeoorzaken uitgesloten op de inboedelverzekering en de opstalverzekering. De schadebedragen kunnen namelijk zo hoog oplopen dat het vergoeden van de schade onmogelijk is om door verzekeraars op te brengen.
Aardbevingsschade moet gerepareerd worden om nog meer schade te voorkomen
Een huis met schade door een aardbeving zal zo spoedig mogelijk hersteld moeten worden. Stel, door een verzekerde schadeoorzaak ontstaat nog meer schade aan het huis. Laten we als voorbeeld stormschade nemen. Om de stormschade te beoordelen en om de hoogte van het schadebedrag in te schatten kan de verzekeraar een schade-expert inschakelen. De expert moet in opdracht van de verzekeraar ook nagaan hoe de staat van onderhoud was vóór de stormschade. Als blijkt dat er vooraf al schade aan het huis was door bijvoorbeeld een aardbeving, kan dit gevolgen hebben voor de schadeclaim.
Kan de verzekeraar worden ingeschakeld om hulp te bieden bij de schadevaststelling?
In principe is de verzekeraar geen partij bij schade door aardbevingen. Zij kunnen dus ook geen hulp bieden in de vorm van een expertise van de schade. Indien het huis ernstig verzwakt is door aardbevingen, kan het wel verstandig zijn om advies in te winnen bij de verzekeraar. Je moet voorkomen dat een schade door bijvoorbeeld storm niet volledig gecompenseerd gaat worden doordat het huis achterstallige onderhoud had door aardbevingen.
Zijn huizen in aardbevingsgebieden moeilijker te verzekeren?
Ondanks dat aardbevingsschade niet verzekerd is, heeft het wel invloed op de te verzekeren huizen. Het is niet ondenkbaar dat verzekeraars in de toekomst bij het accepteren van inboedel- en opstalverzekeringen rekening gaat houden met een extra risico. Bij bijvoorbeeld een storm is er een grotere kans op een te claimen schade bij een door aardbevingen verzwakt huis.
Een hypotheek afsluiten voor een huis in het aardbevingsgebied
Een hypotheek is aanzienlijk goedkoper dan een persoonlijke lening door het onderpand (het huis). Indien de huiseigenaar de hypotheeklasten niet meer kan dragen, heeft de bank de mogelijkheid om het huis te verkopen. De bank vindt het dus belangrijk dat het onderpand waardvast is en het liefst in waarde stijgt. Een huis in het aardbevingsgebied is minder waardevast. Banken kunnen hierdoor terughoudend zijn om een hypotheek te verstrekken. Dit zal grote gevolgen hebben voor de huizenprijzen in de aardbevingsgebieden. Huizen zullen namelijk niet meer te verkopen zijn, omdat potentiële kopers de hypotheek niet rond kunnen krijgen.
Rechtsbijstandsverzekering inschakelen voor het verhalen van de schade
Huiseigenaren in provincie Groningen kunnen de aardbevingsschade proberen te verhalen op de NAM. Als individuele huiseigenaar doe je dat niet snel, want de juridische kosten kunnen hoog oplopen. Schakel je rechtsbijstandsverzekering in om je te vertegenwoordigen.
© 2015 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen