Geld besparen, het is mogelijk

Ken je dat? Dat je krap bij kas zit? Dat je geld op is en je nog een stukje maand over hebt? Het is natuurlijk het meest fijn als je niet rood hoeft te staan, je nog leuke dingen kunt doen, maar wel een goed overzicht en handigheden hebt om je geld wat beter te besteden en mogelijk nog wat te kunnen sparen. Dit artikel gaat in op verschillende mogelijkheden om bewuster met je geld om te gaan, zodat je mogelijk wat minder uit geeft dan nodig is.

Twee lopende rekeningen

Iedereen heeft zijn maandelijkse en jaarlijkse vaste lasten. Het is prettig dat je geld uit kunt geven aan dingen, zonder bang te hoeven zijn dat je je vaste lasten niet meer kunt betalen en een schuld oploopt of heel sober moet gaan leven. Handig is om twee lopende rekeningen te hebben: één waar al je vaste lasten vanaf worden gehaald en één voor de boodschappen, zo nodig benzine en voor de leuke uitgaves.
Maak een lijstje van je vaste maandelijkse lasten en bereken het totaal per maand. Daaronder maak je een lijstje van je jaarlijkse vaste lasten en deel het totaal door 12 (maanden). De totale bedragen van de twee lijstjes tel je bij elkaar op en je hebt een bedrag dat je minimaal maandelijks om je lopende rekening moet hebben waar de vaste lasten automatisch vanaf worden gehaald.

Dan maak je een lijstje met je salaris. Haal daar het bedrag aan vaste lasten per maand vanaf. Het bedrag dat je overhoudt is voor boodschappen, benzine, om te sparen, kleding en andere leuke dingen. Als je weet wat je gemiddeld aan boodschappen en benzine besteedt haal je dat van het bedrag af. Het bedrag dat over blijft is per maand vrij te besteden. Op = op! Hiermee voorkom je dat je ongewenst rood staat

Open een spaarrekening

Het vaste bedrag dat je maandelijks spaart zet je op een spaarrekening. Hierover ontvang je jaarlijks rente wat weer een leuk extra-tje oplevert. Het is leuk om te zien hoe zo'n bedrag een tijdje oploopt, totdat je zeker weet dat je er iets vanaf wilt halen om iets te kunnen kopen of om bijvoorbeeld op vakantie te kunnen gaan.

Sloop de Crisis

Het komt wel eens voorbij tijdens de reclame: Sloop de Crisis. Een goed initiatief om mensen de mogelijkheid te geven om te besparen. Sloop de Crisis doet onderhandelingen met o.a. energieleveranciers, telecom providers, verzekeringen en tv & internet aanbieders. Na deze onderhandeling biedt Sloop de Crisis de mensen die zich hiervoor aangemeld hebben, mooie aanbiedingen. Ook vergelijkt deze site jouw kosten van afgelopen jaar met de aanbieding die je wordt gedaan. Je ziet dat je hiermee geld kunt besparen.

De consumentenbond

Ook de consumentenbond doet onderhandelingen met bijvoorbeeld energieleveranciers, net zoals Sloop de Crisis dat doet. Via de website van de consumentenbond kun je de aanbiedingen bekijken en je inschrijven. Je hoeft hiervoor niet per se lid te zijn van de consumentenbond.

Check ieder jaar je abonnementen en aansluitingen

Vaak wordt je het eerste jaar een mooie aanbieding gedaan waardoor je minder betaalt. Bijvoorbeeld bij energieleveranciers. Het is aan te bevelen om ieder jaar opnieuw aanbieders te vergelijken. Dit geldt niet alleen voor energieleveranciers maar ook voor bijvoorbeeld verzekeringen. Het eerst volgende jaar is je huidige aanbieder meestal duurder en betaal je een hogere premie per maand of per jaar. Hierop besparen is juist zo leuk.

Doe slim boodschappen

Er bestaan heel wat supermarkten en de één is duurder dan de ander. Zoek in je omgeving naar de supermarkten die het goedkoopst zijn. Haar daar voornamelijk je boodschappen. Als ze het daar niet hebben, dan ga je naar een andere die mogelijk wat duurder is. Zo bespaar je geld.

Een handige site om te kijken of het product dat jij nodig hebt in de aanbieding is is: Voordeelmuis Vul je product in, klik op zoeken en je krijgt de supermarkten, drogisten, etc. waar jouw product in de aanbieding is. Heel handig!

Ook Acties.nl is een handige website voor als je zo goedkoop mogelijk inkopen wilt doen. Hier houdt een enthousiast team van jonge mensen van honderden winkels de actuele kortingscodes, aanbiedingen, sales, deals en kortingsbonnen bij. Ook is er een bespaartipsblog, waarop tientallen informatieve artikelen te vinden zijn.
© 2015 - 2024 Wuppie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope, snelle en gezonde maaltijden bereiden + tips!Goedkope, snelle en gezonde maaltijden bereiden + tips!Zit je krap bij kas? Heb je geen zin om te koken? Maak dan een van deze makkelijke, gezonde en kostenbesparende maaltijd…
Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!December is een drukke maand. Op 5 december vieren veel Nederlanders namelijk het sinterklaasfeest. Na het sinterklaasfe…
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Een dagje uit kan ook goedkoopEen dagje uit kan ook goedkoopEen dagje uit kunt u zeer duur maken door naar een attractiepark te gaan waar ze hoge tarieven vragen voor entree, parke…
Wat verdient een tandarts?Wat verdient een tandarts?Benieuwd wat een tandarts en de werknemers in gerelateerde beroepen verdienen? Wij hebben het voor jou uitgezocht. Voor…
Wuppie (35 artikelen)
Laatste update: 06-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.