Goedkoop vliegen

Goedkoop vliegen Hoe kan je het beste goedkope vliegtickets kopen? Bezuinigen op je reiskosten is zeker rendabel, want het gaat om relatief grote bedragen, dus elke bezuiniging tikt extra hard aan. Anders gezegd: optimaliseren van je reisbudget. De mooiste reizen, al verdiend met besparingen elders, op de meest goedkope manier. Dat is dubbele winst, maar het is wel een kwestie van slim uitzoeken. Hier volgen de tips.

Flash sales voor goedkope vliegtickets

In vaktermen heet het Flash sales. Spotgoedkope tickets. Je ziet ze eigenlijk nooit in de krant en op tv en dat is omdat iedereen dan zou denken dat dat de normale prijzen zijn. En dat willen de vliegtuigmaatschappijen niet. Ze zijn een paar (twee tot zeven) dagen voor vertrek te boeken. Dus geen vroegboekkorting, maar gewoon opvullen van lege stoelen voor een zacht prijsje. De beste manier is om er zelf actief naar op zoek te gaan. Check de website van de luchtvaartmaatschappijen om de paar dagen. Als je binnen nu en drie maanden weg wilt is dit de goedkoopste manier. Helaas worden de tickets daarna steeds na een volgende ronde nog goedkoper.

Beperk je keuze

Er zijn zo gigantisch veel sites en aanbiedingen. Je kunt beter zoeken op een paar goede sites zoals D-Reizen, Cheap tickets en een aantal buitenlandse sites en dus de sites van de luchtvaartmaatschappijen. Vergelijk ze met elkaar en zo boek je je eigen snoepreisjes. Het is niet gratis, maar goedkoper kan bijna niet.

Vlieg app

De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben tegenwoordig een app. Daarmee kan je inchecken, maar ook een goedkope upgrade van je vlucht regelen. Ook kan je de vertragingen in de gaten houden. Je kunt ook de KLM op Facebook volgen. Daar vind je nog meer interessante informatie.

Die last minutes zijn toch duurder

Behalve bij de chartervluchten zijn de meeste lijndiensten juist duurder zo vlak voor vertrek. De maatschappijen stoppen collectief met de lastminute aanbiedingen om zo de prijzen kunstmatig hoog te houden. Toch willen ze de stoelen vol, dus speuren naar die koopjes, want ze zijn er wel. Ongeveer twaalf dagen voor vertrek worden veel prijzen vastgezet of zelfs ontzettend veel duurder (soms wel 250 euro duurder). Dus op sommige plekken kan je juist goedkope tickets vinden en op andere plekken betaal je de hoofdprijs zo vlak voor vertrek. Dat is om de hele markt te bedienen: mensen die voor comfort kiezen en geld zat hebben of mensen die noodgedwongen moeten vertrekken boeken de dure vluchten vlak voor vertrek en de krenten scharrelen naar de Flash sales.

Vlieg op dinsdag

Dinsdag, woensdag en donderdag zijn de goedkoopste dagen om te vliegen. Het weekend is juist duur. We willen allemaal in het weekend weg en dat weten ze bij de luchtvaartmaatschappijen. Juni, juli, augustus en de Kerst, zijn de duurste maanden in verband met de feestdagen en schoolvakanties.

Boekingskosten van 60 euro boven op je ticketprijs

Is de prijs die je ziet op je scherm nou inclusief of exclusief boekingskosten. Je hoopt inclusief, anders betaal je zomaar 50 tot 70 euro extra aan boekingskosten. Nederlanders vragen ook de hoofdprijs voor betalingen met creditcards. In de V.S. is het gratis, dus boek je slim je reis met een Amerikaans reisbureau. Ideal is helemaal ideaal, want gratis.

Je denkt dat overstappen met de zelfde maatschappij wel goedkoper zal zijn... Mis!

Doorvliegen kan soms beter met een betrouwbare budgetmaatschappij. Zeker buiten Europa: je kunt naar Bangkok vliegen en daar lokaal met bijvoorbeeld een lokale maatschappij a la Easyjet (air Asia) toch goedkoper verder vliegen. In Europa is alles duurder. Als je via die goedkopere oosterse maatschappijen boekt kan je ook nog even in Bangkok rondkijken.

Bagagekosten van 60 euro

Bagagekosten kunnen flink oplopen. De medewerkers van sommige budgetmaatschappij krijgen zelfs een premie als ze reizigers 'betrappen' met teveel kilo's aan overgewicht. Een kilootje overgewicht van je bagage is al tien euro extra. Ook je handbagage wordt extra gecontroleerd.

Goedkoop reizen boeken door het buitenlandse maatschappijen

Wil je echt wat goedkoper boeken als je naar het Oosten vliegt, kijk dan ook eens op de sites van de Verenigde Emiraten, Quatar en dergelijke in het Midden-Oosten. België is goedkoop als je via Antwerpen of Brussel kan vliegen met KLM en bijvoorbeeld Joker.be.

Tot slot

Het is nog best een uitzoekerij. Maar eenmaal bezig wordt het een sport om zo efficiënt van A naar B te gaan. Goedkoop vliegen bestaat en kan serieus concurreren met trein en autoreizen. Het voordeel is dat je er snel bent. Handig as je dezelfde dag terug moet. Reis licht bepakt, dan betaal je niks bij en je bent overal zo door alle poortjes heen. Goede reis.
© 2013 - 2024 Marsrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe vind je goedkope vliegtickets?Hoe vind je goedkope vliegtickets?Wist je dat je flink wat geld kunt besparen op je vliegtickets? Vliegtickets kunnen behoorlijk aan de prijzige kant zijn…
Goedkope vliegtickets: 10 tips om te besparen op je vluchtGoedkope vliegtickets: 10 tips om te besparen op je vluchtVliegtickets zijn doorgaans een grote kostenpost voor zakelijke reizigers. Ook wanneer je privé reist en met het vliegtu…
Goedkope vliegtickets boeken: waar en waarom?Goedkope vliegtickets boeken: waar en waarom?Goedkope vliegtickets: goedkoopste vliegvakanties boeken. Vliegen kan steeds goedkoper. Via internet zijn er diverse aan…
Bronnen en referenties
  • Besparen met de Consumentenbond
Marsrader (26 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.