Spinning voor goede doelen
Spinning is een steeds populairder wordende bezigheid. Spinning is een groepsactiviteit van sportievelingen die meestal onder leiding van een instructeur op een soort hometrainer plaatsvindt. De spinningoefeningen bestaan uit zowel staand als zittend fietsen waarbij de fiets verschillende instellingen kan hebben zoals het nabootsen van tegen een heuvel op rijden. De weerstand van de fiets kan per deelnemer worden afgesteld. Het inschrijfgeld om aan spinning mee te doen is dikwijls bestemd voor een goed doel. Sommige acties leveren daarbij grote bedragen op.
Inschrijfgeld voor goed doel
Een spinningfiets heeft een X-vormig frame en is voorzien van een vliegwiel van ongeveer 20 kilo. Een belangrijk verschil met een hometrainer is dat een
spinningfiets doortrapt en geen vrijloop heeft zoals een hometrainer. Hoewel spinning vooral is bedoeld als sportieve bezigheid voelen veel deelnemers zich aangesproken om zich met hun activiteit in te zetten voor een goed doel waar de inschrijfgelden aan worden besteed.
Jaarlijks tonnen opbrengst voor goede doelen
Diverse landelijke organisaties springen daar op in zoals bijvoorbeeld Squash & Wellness door het organiseren van Spin For Life. Successen van eerdere organisaties zijn zeer stimulerend om nieuwe activiteiten te ontwikkelen waardoor er jaarlijks steeds meer spinning evenementen worden gehouden ten bate van goede doelen. Niet zelden worden op jaarbasis vele tonnen binnengehaald met een aantal spinning activiteiten. Voor de spinners moet het een fantastisch gevoel geven en een uitdaging zijn om door middel van een fysieke inspanning en de daarmee gepaard gaande financiële opbrengsten goede doelen te ondersteunen.
Opbrengst ten goede aan Stichting Villa Joep
Een van de doelen is het onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker. Deze zeer agressieve vorm van kanker komt alleen bij jonge kinderen voor. Bij een groot aantal spinnings komt de gehele opbrengst ten goede aan de Stichting Villa Joep die geld inzamelt voor onderzoek specifiek gericht tegen die vorm van kinderkanker. Duizenden sportievelingen zetten zich er regelmatig voor in om een dergelijk doel te ondersteunen. Vele tientallen sportscholen en fitnesscentra verlenen daar de faciliteiten voor. Voor kinderen met kanker en hun verzorgers biedt het perspectieven op verbetering van hun levenskansen of omstandigheden.
Uurbedrag per spinningfiets
Tijdens een spinning evenement is het de bedoeling van de organisatoren om zoveel mogelijk fietsers meestal drie tot vier uur bezig te houden. Maar ook kan in de regel elk uur gewisseld worden omdat lang niet iedereen het vol kan houden om zoveel uren achtereen te fietsen. Per spinningfiets wordt een uurbedrag vastgesteld van meestal enkele tientjes dat geheel ten goede komt aan het goede doel.
Stimulans vanuit bedrijven
Soms wordt het meedoen aan een spinning evenement gestimuleerd vanuit een bedrijf. Het komt dan voor dat een kleine groep of soms wel meer dan honderd medewerkers inschrijft. De wisselende fietscapaciteiten van de deelnemers worden dan uitgebuit doordat fietsers met veel ervaring gedurende de gehele tijd de trappers blijven ronddraaien en anderen elkaar regelmatig afwisselen. Soms wordt getracht de opbrengst van een spinning evenement nog te vergroten door het houden van een loterij of foto’s te maken die verkocht worden waarvan de opbrengst ook naar het goede doel gaat.
Financiële ondersteuning door EPZ
Sommige bedrijven, zoals energieproducent EPZ uit Zeeland, maken van het meedoen aan spinning een traditie en zijn telkens met een behoorlijk aantal deelnemers vertegenwoordigd. EPZ is sowieso een sportief bedrijf met veel medewerkers die in teamverband aan sport doen. De directie van EPZ ondersteunt haar sportieve werknemers met middelen, geld en tijd.
Spinning4life met doelen in Kenia
Een Spin For Life evenement is al gauw goed voor een deelname van honderdvijftig tot tweehonderd fietsers en een opbrengst per evenement van tegen de tienduizend euro. Naast Spin For Life organiseert Stichting4life regelmatig activiteiten onder de titel Spinning4life. De opbrengsten van die acties worden bijvoorbeeld besteed aan scholen en kwetsbare vrouwen en kinderen in de sloppenwijken van Nairobi in Kenia.