Val op met deze tips om je droombaan te vinden

Val op met deze tips om je droombaan te vinden Je kunt ervoor kiezen om een brief te schrijven als je je droombaan hebt gevonden. Je wilt die baan zo graag en dat stop je in elk woord van je brief. Toch is het antwoord een afwijzing. Hoe kun je voorkomen dat het een afwijzing wordt? Wanneer je nu op zoek bent naar werk, is het moeilijk om op te vallen. Er zijn heel veel werklozen die allemaal op zoek zijn naar werk. De ene naar zijn droombaan, de andere persoon pakt elk soort werk aan. Werkgevers kunnen dan ook uit heel veel kandidaten kiezen en zij zullen degene kiezen waar zij hun voordeel kunnen behalen. Dat kan iemand zijn met de juiste opleiding, maar ervaring is belangrijker in deze tijd.

Met cum laude afstuderen kom je er in de meeste branches allang niet meer. De ervaring is belangrijk dan wanneer je allemaal negens op je rapport hebt. Je hebt je immers nog niet bewezen in je vakgebied als je geen ervaring hebt. Dat vinden werkgevers ook . Met weinig ervaring moet je echter ook ergens beginnen, maar hoe kom je binnen? Het meest belangrijke wat je bij het werk zoeken voor je moet houden: Wees origineel en val op!
Met een goede openingszin kom je al ver. Je komt nog verder wanneer ze echt weten wie je bent en niet alleen van papier.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is tegenwoordig heel belangrijk voor je netwerk. Als je een netwerk hebt, kom je sneller ergens binnen. De meeste banen worden gegeven aan kennissen.
"Piet die elke zaterdag in de voetbalkantine helpt, is op zoek naar een baan als boekhouder. Weet jij niet wat voor hem? Jullie zoeken toch een boekhouder?"
Zo zal een dergelijk gesprekje gaan. Men kent Piet, want Piet is die aardige man uit de kantine die zijn vrije tijd belangeloos opoffert. Men weet dat hij betrouwbaar is en nooit ziek is. Op die manier vindt Piet betaald werk door zijn vrijwilligersbaan.

Vrijwilligerswerk kun je overal doen. In het dierenasiel, in het bejaardentehuis, bij de sportclub. Als je dit als opstapt wilt gebruiken naar werk, dan is het belangrijk om het te doen in een organisatie waar ook betaalde banen zijn. Of het is een baan waarbij je veel mensen spreekt en veel mensen je leren kennen. Dat is het meest belangrijk wanneer je zoekt naar vrijwilligerswerk. Je hebt ook met vrijwilligerswerk niet morgen een baan, dus je zult even geduld moeten hebben.

Gebruik je netwerk

Je netwerk gebruiken is bij het zoeken naar werk onvermijdelijk. Kennissen, vage vriendinnen, je kunt ze allemaal inzetten als je je droombaan zoekt. Zorg er wel voor dat je niet alleen vraagt. Benader dus mensen waar jij weleens iets voor hebt gedaan. Op die manier wek je meer sympathie op dan wanneer je een mail rondstuurt met de opmerking dat je werk zoekt. Of beloof iets als je die baan hebt gevonden zoals het hek schilderen, een feestje of iets anders.

Denk ook eens aan sociale media zoals Twitter en LinkedIn. Twitter wordt al door veel werkzoekenden gebruikt, maar ook bazen zoeken regelmatig op Twitter. Maak gebruik van hashtags. Bijvoorbeeld: Ik zoek #administratief werk in de regio #030 #werk
Een werkgever die in de omgeving van 030 zit, zal eerder op die link klikken dan op administratief of op werk.
Op LinkedIn worden ook regelmatig berichten geplaatst van bedrijven die op zoek zijn naar werknemers. Voeg mensen toe die je kent en die er toevallig werken, meng je in discussies. Kortom: Laat je zien!

Loop naar binnen

Loop naar binnen klinkt eng en dat is het ook. Maar het werkt wel! Je moet hiervoor niet een grote verzekeringsmaatschappij kiezen. Hier kom je meestal niet verder dan de balie. Probeer het bij kleine en onafhankelijke bedrijven.
Houd in je achterhoofd dat men een praatje altijd leuk vindt en dat ze jou herinneren als die 'leuke man (of vrouw) die naar binnen kwam lopen en waar ze een ontzettend leuk gesprek mee hadden.'

Bellen werkt ook, maar het is beter wanneer ze een gezicht bij de stem hebben. Een gezicht erbij werkt beter dan alleen een stem. Zorg ervoor dat je een paar cv's bij je hebt in een nette map. Kleed je bij een dergelijk bezoek netjes aan en ga niet in je joggingbroek langs. Een mantelpakje is ook niet nodig. Kleed je naar het bedrijf. Hiervoor kun je vantevoren de website bekijken. Wat voor een soort bedrijf is het? Dit soort dingen zijn belangrijk om uit te zoeken. Je wilt immers een goede eerste indruk maken.

Wanneer je je droombaan zoekt, moet je misschien veel uit de kast halen. De baan krijgen is dan ook een grote beloning.
© 2011 - 2024 Lizzerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een carriereplan makenEen carriereplan makenOm iets te bereiken heb je vaak een plan nodig. Een plan helpt je om systeem aan te brengen in verschillende benodigde s…
Begin een nieuwe carrière: ga voor je droombaan!Begin een nieuwe carrière: ga voor je droombaan!Een droombaan vinden? Opeens een nieuwe carrière beginnen? Met de tips uit dit artikel weet je precies hoe je dat succes…
Werken aan jezelf om je droombaan te bemachtigenOm je droombaan te bereiken is het, naast een duidelijk doel voor ogen hebben en een goed carriereplan opstellen, ook no…
Je droombaan vindenOm je droombaan te vinden, moet je je ervan bewust zijn wat je echt leuk vindt om te doen en waar je talenten liggen. Da…
Lizzerd (12 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.