Redenen om wel een makelaar in te schakelen

Redenen om wel een makelaar in te schakelen Een makelaar is een grote kostenpost bij het verkopen van uw huis. Een alternatief is om uw huis zelf te verkopen, maar er zijn goede redenen te bedenken om toch een makelaar in te schakelen. Makelaars rekenen een hoge prijs om het huis voor u te verkopen. De courtage die zij vragen varieert van 1,6 procent tot 2 procent. Bij het verkopen van een huis voor € 250.000, krijgt de makelaar een courtage tussen de € 4.000 en € 5.000. Over de courtage kunt u nog onderhandelen, maar de makelaars zullen niet ver in de prijs gaan zakken.

Er zijn tegenwoordig makelaarsorganisaties die uitgeklede diensten bieden tegen veel lagere tarieven. Voor een vast bedrag onder de duizend euro kunt u uw huis verkopen via een makelaar die is aangesloten bij de NVM.

Over het algemeen gaat het verkopen via een makelaar eenvoudiger dan particuliere verkoop. In dit artikel treft u een aantal goede redenen aan om een makelaar in te schakelen.

Kennis van de markt

Een huis verkopen is iets anders dan gebruiksgoederen verkopen via Marktplaats. U moet goed op de hoogte zijn wat de wensen zijn van de potentiële kopers en hoe u hier op in kunt spelen. Jarenlange ervaring van een makelaar kan hier een belangrijke bijdrage in leveren. Hoe moet u uw doelgroep bereiken? Waar is uw doelgroep naar op zoek? Ook bij het verkopen van huizen geldt, kennis is macht.

Betere kijk op kleine verbeteringen om de verkoopkansen te vergroten

Door kleine verbeteringen en veranderingen door te voeren, kunt u de kans op een snelle verkoop vergroten. Door bijvoorbeeld een rommelkamertje te veranderen in een volwaardige slaapkamer, zal uw huis een ruimere indruk achterlaten bij bezichtigingen.

Onderhandelen met potentiële kopers

U moet de maximaal bereikbare koopsom voor uw huis ontvangen. De meeste makelaars zijn geslepen onderhandelaars door de ervaringen die ze in het verleden hebben opgedaan. Ze kennen alle trucjes en weten beter hoe ze zich op moeten stellen in onderhandelingen. Een goede makelaar kan de kosten die hij rekent voor u terugverdienen.

Bij particulier aangeboden huizen worden kopers achterdochtig

Het komt betrouwbaarder over als u een bordje in de tuin hebt staan van een plaatselijk bekende makelaar. Geïnteresseerden zullen eerder terugdeinzen indien het huis wordt aangeboden door de eigenaar zelf en buiten de makelaar om. Een verkopende makelaar wordt gezien als een partij waar ze aan kunnen kloppen met aanvullende vragen over het huis. Potentiële kopers zullen eerder iets aannemen van een makelaar dan van de verkopende partij.

Netwerk gebruiken van de verkopende makelaar

Door gebruik te maken van de netwerken van de makelaar, vergroot u de kansen om uw huis te verkopen. Bijvoorbeeld NVM makelaars kunnen ook huizen aanbieden die in de verkoop staat bij een andere ook bij de NVM aangesloten makelaars.

Professionele presentatie op het internet

Als particulier kunt u uw huis ook op het internet plaatsen, maar niet iedereen kan een degelijke presentatie maken. Het is meer dan alleen een stukje tekst met een paar foto’s. De tekst moet wervend zijn en de doelgroep van het huis moet zich aangesproken voelen.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkopen aan makelaar: Wat zijn voordelen en nadelen?Je huis verkopen gaat in de huidige markt dikwijls niet snel genoeg. En dat is vervelend om meer dan één reden. Je kunt…
Wat doet mijn makelaar voor mij?Een makelaar schakelt u in voor het verkopen of het aankopen van een huis. Hij moet de waarde van het huis bepalen, en u…
Makelaar kiezen: Tips voor een goede en goedkope makelaarWanneer je je huis wilt gaan verkopen of graag een nieuwe woning wilt vinden, kun je natuurlijk zelfstandig aan de slag.…
Wat kost een makelaar?Wat kost een makelaar?Een makelaar kunt u inschakelen bij het kopen of het verkopen van een huis. Hij rekent hiervoor een courtage als vergoed…

Veilig betalen op het internet met de PaysafecardVeilig betalen op het internet met de PaysafecardVeilig omgaan met je persoonlijk gegevens, waaronder vooral je bankgegevens en creditcard gegevens, blijft een belangrij…
nieuws uitgelichtFinancieel rijbewijs voor de consumentVolgens minister De Jager, zouden consumenten een financieel rijbewijs moeten halen om in de toekomst complexe financiël…
Bronnen en referenties
  • Nvm.nl
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.