Financiële Normen
Als je samen leeft, en beide een inkomen hebt, dan merk je toch verschil in de manier waarop je met geld en de financiën om gaat. Het zou kunnen zijn dat jij het heel normaal vind om een huis te kopen, terwijl jou partner daar helemaal niets van wil horen. En hoe zijn jullie de relatie aangegaan? Wat hadden jullie in je financiële rugzakje? Zat daar een vette spaarrekening in, of een dikke lening?
Ga het gesprek met elkaar aan over de manier waarop je bent opgevoed, en hoe jullie dat samen vorm willen geven en samen jullie eigen normen en waarden kunnen creëren.
Praat met elkaar over vroeger
Praten over vroeger is leuk! Je leert elkaar kennen, en ook leer je elkaars achtergrond kennen. Vanuit die achtergronden kom je makkelijker bij “het normale omgaan met geld” gevoel van je partner. Zo was het begin jaren 70 normaal om met je pannen naar de chinees te gaan, als je zin had in chinees eten. Die werden daar gevuld en daarna ging je weer naar huis. Bij ons thuis werd er alleen chinees gegeten als de wereldkampioenschappen schaatsen op de televisie kwam, en mijn moeder niet wilde koken. Moraal van het verhaal : Met schaatswedstrijden wil ik graag chinees eten, ongeacht de kosten. Mijn partner eet graag soep bij schaatswedstrijden. Ons compromis is Chinese tomatensoep. Hij gelukkig, ik gelukkig en de bankrekening gelukkig…Toch 35 euro verdiend.
Waar woonde je vroeger?
Woonde je in een arbeidersbuurt, woonde je in de “rijke” buurt, praat daar over met je partner. De plek waar je woonde en speelde speelt namelijk ook een rol in jou houding ten aanzien van geld. Moest je “buitenspeel kleren aan” als je naar buiten ging? En waarom was dat? Omdat je smerig werd, of omdat de goede kleding netjes moest blijven voorschool? Kreeg je aanmaaklimonade als je dorst had, of was er een onbeperkte voorraad cola aanwezig?Al deze dingen zijn van invloed hoe jouw normen nu zijn op wonen, kleding, eten en drinken.
Hoe werd er vroeger thuis met geld omgegaan
Kwam het er met bakken in, en werd het met dezelfde noodgang uitgegeven, was er een constante stroom van inkomsten, waren de inkomsten wisselend? Was er regelmatig sprake van werkloosheid of bijstand? Moesten je ouders samen werken omdat er anders niet voldoende geld was, of was je vader verantwoordelijk voor het gezinsinkomen. Antwoorden op deze vragen kunnen inzicht geven in jou basishouding ten aanzien van geld. Moet geld rollen, of moet je er boven op gaan zitten. Vind je dat er genoeg geld is, of heb je het gevoel dat je chronisch geld te kort komt. Als jij vind dat geld moet rollen, en je partner is er van overtuigd dat er sprake is van een chronisch geld gebrek, dan kun je er vergif op innemen dat dit vroeg of laat irritaties op gaat leveren.
Wie was er verantwoordelijk voor de financiën?
Bracht je vader het geld binnen en bepaalde hij ook waar het aan uit werd gegeven, of deden je ouders dat samen? Werd er overlegd of werd er bepaald? Moest je moeder haar hand ophouden? Was er sprake van gelijkwaardigheid, ondanks dat er sprake was van ongelijke inkomens? Ook dit is bepalend voor de manier waarop jij met je partner en geld omgaat.
Als je weet hoe je opvoeding was, als je weet waar je normen en waarden liggen en die van je partner, dan is het veel makkelijker om samen naar de financiën te kijken. Je weet dan de sterke en zwakke financiële punten van jezelf en je partner en kunt elkaar daar op ondersteunen en waarderen.