Hoe slapend rijk worden?

Hoe slapend rijk worden? Vele mensen dromen ervan: geld verdienen op de momenten dat ze niet echt aan het werken zijn. Hoewel de weg naar slapend rijk worden bezaaid is met oplichters die proberen om te profiteren van jouw droom, is het creëren van een constante inkomstenstroom iets dat mogelijk is voor de meeste mensen. Hier zal je echter wel een dosis geduld en doorzettingsvermogen voor nodig hebben.

Hoe kan je slapend rijk worden?

Geld verdienen terwijl je in jouw luie stoel zit, is de droom van velen. Ervan uit gaande dat je geen geld ontvangt via een loterij of erfenis, kan je op twee manieren geld verdienen: via kapitaal en via arbeid. Enerzijds kan je kapitaal gaan investeren en hier winsten mee maken, anderzijds kan je ook werken om geld te verdienen. Wanneer je geld wil verdienen zonder heel hard te werken, is kapitaal gebruiken de meest voor de hand liggende manier. Er zijn echter ook mogelijkheden om via arbeid iets te creëren waarop auteursrechten rusten, waarna je voor een lange periode kan genieten van de inkomsten uit de eerder geleverde inspanningen.

Slapend rijk worden met kapitaal

Investeren

Goede investeringen in de beurs kunnen jou op lange termijn veel geld opbrengen / Bron: 3844328, PixabayGoede investeringen in de beurs kunnen jou op lange termijn veel geld opbrengen / Bron: 3844328, Pixabay
De eenvoudigste manier om slapend rijk te worden is via investeringen. Als je over een bepaalde hoeveelheid kapitaal beschikt kan je beslissen om dit te doen renderen. Belangrijk is om hierbij na te gaan hoeveel tijd je in jouw investeringen wil steken en aan hoeveel risico je jouw investeringen wil blootstellen. Eenvoudige oplossingen zijn het plaatsen van dit geld op langetermijnspaarrekening, obligaties of langetermijninvesteringen (bijvoorbeeld via financiële crowdfunding of investeringen in antiek). Deze vergen relatief weinig opvolging en je kan eventueel een jaarlijkse rente of dividend opstrijken. Meer intensief wordt het actief handelen in aandelen, grondstoffen, edelmetalen, ... op de beurs. Dan zal je dagelijks een uurtje of meer de koersen moeten bijhouden en handelen. Als je een goede belegger bent, zullen jouw aandelen op de momenten dat je slaapt of niet werkt, veel geld voor jou gaan verdienen. De mogelijkheid op veel geld verdienen impliceert echter ook dat er veel geld verloren kan worden als je hier niet zo goed in bent. Tenslotte kan je ook investeren in vastgoed, hetgeen wel wat werk zal vergen, denk maar aan onderhoud van jouw huurhuizen, zoeken van huurders voor jouw land of gebouw, ... Daartegenover staat dat dit jou wel een stabiele maandelijkse inkomstenstroom zal opleveren.

Welke inkomsten kan ik verwachten?

Of je al dan niet rijk wordt van investeringen hangt af van hoeveel risico je neemt, hoe kundig je bent in het investeren, hoe de markten reageren en of je geluk hebt. Reken er niet op dat je met een investering van 10.000 euro zal kunnen leven van de winsten die je maakt. Een investering van 1.000.000 euro zal daarentegen al meer mogelijkheden bieden. Het ironische aan slapend rijk worden met kapitaal, is dat je vaak al rijk moet zijn. Met minder geld zal je hoogstens een leuke aanvulling op jouw loon kunnen realiseren.

Slapend rijk worden met arbeid

Niet iedereen beschikt over veel kapitaal. Vooral jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan hebben weinig tot geen kapitaal over om te investeren. Toch kan je ook via arbeid slapend rijk worden. Dit klinkt wat contra-intuïtief, maar is zeker mogelijk om slapend rijk te worden met arbeid. Door middel van een eenmalige arbeidsinvestering kan je iets creëren waarop auteurs- of copyrightrechten gelden. Na de creatie en publicatie, kan je op je lauweren gaan rusten en profiteren van de langeretermijninkomsten van jouw auteursrechten. De opgang van het internet heeft het mogelijk gemaakt voor ongeveer iedereen om zijn creaties op een eenvoudige manier te gaan verspreiden en zo te profiteren van inkomsten gebonden aan deze rechten.

Auteursrechten

Ben je muzikaal aangelegd, schrijf je graag verhalen, kan je goed filmpjes maken, (video)spelletjes maken, applicaties bouwen, heb je een uitvinding gedaan, ...? Dan kan het interessant zijn om jouw passie te gaan vermarkten. Er zijn diverse kanalen waar beginnende artiesten/uitvinders hun werk kunnen verkopen. Videospelletjes kan je bijvoorbeeld gaan verkopen in eigen beheer via Steam, boeken kan je online als e-book gaan uitgeven, foto's kan je kwijt op één van de vele online fotomarktplaatsen of applicaties kan je zonder veel problemen in een appstore plaatsen. Vaak zal het gebruik van deze distributiekanalen relatief goedkoop zijn. Eenmaal het werk af is, kan je royalties of percenten op de verkoop gaan opstrijken. Dan kan je in jouw luie zetel gaan zitten en wachten tot het geld binnenloopt. Heb je niet zoveel talent, dan kan je er nog altijd voor kiezen om deze rechten van anderen op te kopen.

Youtubers met veel volgers verdienen soms duizenden euro's per maand aan reclame inkomsten / Bron: TymonOziemblewski, PixabayYoutubers met veel volgers verdienen soms duizenden euro's per maand aan reclame inkomsten / Bron: TymonOziemblewski, Pixabay
Reclame-inkomsten
Anderzijds kan je er ook voor kiezen om je (digitale) creaties gratis ter beschikking te stellen aan het publiek. Bijvoorbeeld jouw schrijfsels op een blog, jouw spelletjes op een spelletjessite, ... Op die site kan je dan reclame gaan maken. Als voorbeeld kan InfoNu.nl gelden. Je stelt je schrijfsels gratis ter beschikking, maar via allerlei reclamekanalen (Google AdSense, affiliate marketing, ...), verkrijgen de auteurs een klein beetje geld. Individueel zijn dit geen grote bedragen, maar als je veel tijd steekt in het schrijven van artikelen kan je na verloop van tijd een leuk bedrag verdienen.

Welke inkomsten kan ik verwachten?

Kleine investeringen van tijd (en soms ook geld) in jouw creaties zullen doorgaans lage bedragen opleveren. Het is ook onrealistisch om te verwachten dat je eerste videospelletje of eerste liedje een gigantisch bedrag gaan genereren. Deze inspanningen op langere termijn aanhouden, zal echter na verloop van tijd beginnen lonen. Sommige creatievelingen zullen een groter succes boeken, maar zelfs al slaag je hier niet in, dan kunnen vele kleine creaties een mooi maandelijks bedrag opleveren. Als voorbeeld kan InfoNu.nl gelden. Na je eerste artikels, zal je maandelijks slechts een paar euro's/eurocenten verdiend hebben. Hou je het langer vol en schrijf je een paar honderd artikels, dan zullen jouw artikels meer bezoekers trekken, zal je bekender worden en kan je uiteindelijk een mooi bedrag gaan verdienen. Zelfs als je zou stoppen met het schrijven van nieuwe artikels zal je geld blijven verdienen, hoewel de inkomsten over tijd dan kunnen dalen omdat je artikels niet meer geactualiseerd worden.

Oplichters

Vele sites beloven gigantische rendementen via kliksites, investeringen, ... Zo zou je met zekerheid rendementen kunnen realiseren van een paar percenten per dag, duizenden euro's kunnen verdienen vanaf de eerste maand na inschrijven, ... Trap hier nooit in: meestal gaat slapend rijk worden in kleine stapjes vooruit en zal dit initieel relatief veel tijd of kapitaal kosten. Veelal zijn deze sites louter piramidespelen, waaraan je veel geld zal verliezen. Investeringen moeten rijpen en de faam en verkopen van gemaakte producten moeten tijd krijgen om te groeien. Klinkt het dus te mooi om waar zijn? Dan is het dat vaak ook. Want zeg nu zelf, waarom zouden mensen een succesvolle manier om gegarandeerd snel en slapend rijk te worden met jou gaan delen?

Hoe zit het met loterijen?

Spelen op krasspelen zoals Win For Life, waarbij elke deelnemer een kans heeft om een leven lang een maandelijks bedrag te ontvangen, zijn een relatief slechte manier om slapend rijk te worden. Net als bij andere loterijspelen is de kans klein dat je wint. Gemiddeld genomen zal je zelfs geld verliezen aan een loterij, eerder dan te winnen. Gokken in de hoop er later slapend rijk mee te kunnen worden, is dus een zeer slechte strategie.

Conclusie

Slapend rijk worden vergt initieel een grote tijds-/kapitaalsinvestering. Aanvankelijk zal je arbeids- of kapitaalsinvestering weinig geld opbrengen, hetgeen tot frustratie kan leiden. Doorzetters met voldoende geduld kunnen na verloop van tijd echter een mooie inkomstenstroom genereren. Vaak zal een combinatie van verschillende methodes een interessante manier zijn om deze inkomsten constant te houden. Dit zal jou helpen om pieken en dalen in één van jouw inkomsten op te vangen, zodat je verzekerd blijft van een mooi maandelijks of jaarlijks bedrag. Daarnaast ga je vermijden dat jij je te veel gaat focussen op één methode (bijvoorbeeld investeren in aandelen) en zo mooie opportuniteiten over het hoofd zal zien. Tot slot is het belangrijk om elke verdienste te waarderen, hoe klein ook. Het is niet zeker dat je ooit miljonair zal worden, maar ieder bedrag dat je slapend verdient kan jou helpen om jezelf financieel te verbeteren.
© 2017 - 2024 Willibrordus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slapend rijk worden met auteursrecht, royalties & websitesSlapend rijk worden met auteursrecht, royalties & websitesSlapend rijk worden klinkt voor veel mensen als een droom, en dat blijft het ook vaak. Toch zijn er manieren om slapend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mohamed1982eg, Pixabay
  • Nationale Loterij, https://www.e-lotto.be/NL/info/responsibleGaming, bezocht op 21-07-2017
  • Afbeelding bron 1: 3844328, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: TymonOziemblewski, Pixabay
Willibrordus (52 artikelen)
Laatste update: 04-01-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.