Financiële tips voor een onvergetelijke vakantie

Financiële tips voor een onvergetelijke vakantie Op vakantie gaan is heerlijk. Het is ontspannend, leuk en je hebt meer tijd dan anders om eens heerlijk van elkaar te genieten. Het begint vaak al met voorpret tijdens het plannen van de vakantie. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet meer geld uitgeeft dan je zou willen? En hoe zorg je ervoor dat je die vakantie boekt, die bij jouw budget past? Moet je bijvoorbeeld per se naar goedkope vakantielanden om een goedkope vakantie te hebben?

Inhoudsopgave


Het vakantiebudget

De belangrijkste stap in het plannen van een vakantie is het bepalen van het budget. Hoeveel wil en kan je uitgeven? Is het een realistisch bedrag, of moet je voor de vakantie die je in gedachten hebt geld lenen? In het laatste geval is het verstandig om je vakantieplannen aan te passen.

Verdeel het budget in reis- en leefgeld

Als je het totale budget hebt bepaald, dan verdeel je dat in een budget voor de reis / het verblijf en een budget voor het 'leefgeld', ofwel het geld dat uitgegeven wordt op de plaats van bestemming. Stel: het totale budget is €1000,-. Voor de reis en het appartement, het hotel of de camping kan je dan bijvoorbeeld €450,- rekenen. Voor het leefgeld blijft er dan €550,- over. Vervolgens begint dan de zoektocht naar een vakantie die maximaal €450,- kost.

Goedkope vakantielanden

Nadat het budget is vastgesteld, bepaal je de locatie. Kijk hierbij niet alleen naar de kosten van de reis en het verblijf, maar hou ook rekening met het feit dat het dagelijkse leven in het ene land duurder is, dan in het andere. Enkele voorbeelden van goedkope vakantielanden binnen Europa zijn: Portugal, Hongarije, Polen, Macedonië en Tsjechië. Het leven in Griekenland was altijd heel goedkoop, maar sinds 2015 moet ook hier belasting worden betaald, wat de kosten voor onder andere boodschappen en restaurants duurder heeft gemaakt. Waarschijnlijk staat Griekenland nog steeds in de top van goedkope vakantielanden, maar hier is begin 2016 nog geen literatuur over te vinden.

Bepaal wanneer je gaat

Iedereen weet dat een vakantie in het hoogseizoen en tijdens schoolvakanties duurder is dan in het laagseizoen, maar het lijkt er ook op dat vertrek tijdens de laatste dagen van augustus heel voordelig is. Vaak is dat zelfs voordeliger dan vertrek in de (hele) maand september. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat het te laat is voor mensen in het hoogseizoen, maar juist net te vroeg (en dus te druk) voor mensen die de voorkeur geven aan het laagseizoen.

Vergelijken loont

Boek nooit een vakantie zonder te vergelijken. Vergelijkingen kunnen gemaakt worden met betrekking tot onder andere locaties, touroperators, de periode en het het soort vakantie (bijvoorbeeld hotel, appartement, kamperen, couchsurfen of een georganiseerde reis).

Zoover

Op de site van Zoover vind je de goedkoopste touroperators per land. Dus heb je bovenstaande stappen (globaal) doorlopen? Vul hier dan in dat je bijvoorbeeld naar Portugal wilt. Zoover bepaalt dan welke vakantieaanbieders het goedkoopst zijn en geeft de bijbehorende link. Blijkt dit toch te duur te zijn? Pas dan je wensen aan: ga korter, in een andere periode en/of naar een ander land.

Bepaal de prijs deels zelf

Het lijkt oneerlijk, maar toch wordt de prijs onder andere bepaald door het tijdstip waarop je op internet zoekt. Het is een kwestie van vraag en aanbod: op het moment dat veel mensen op internet zitten (bijvoorbeeld in het weekend), is er meer vraag, terwijl het aanbod uiteraard hetzelfde blijft. En wat doen de touroperators dan? Ze verhogen de prijs!

Daarnaast zal de prijs hoger worden naarmate je een bepaalde site of vakantie vaker bekijkt. Er is dan namelijk bekend dat je hier geïnteresseerd in bent, dus de operators denken dan dat je wellicht meer wilt betalen. Gelukkig is hier ook wat aan te doen: leeg je cache na iedere zoektocht.

Verblijf en reis los van elkaar boeken

Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden om een goedkope vakantie te regelen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld het verblijf en de reis los van elkaar te boeken. Via onder andere Airbnb zijn er legio mogelijkheden te vinden voor vrijwel ieder budget. Als je een losse vlucht boekt, dan kan je gebruikmaken van Skyscanner. Op deze site vul je in wanneer je wilt gaan, waarheen en met hoeveel personen. De site rekent vervolgens uit wat de goedkoopste optie is. Daarnaast kan je een zogeheten prijsalarm instellen. Dit houdt in dat je bij ieder prijswijziging per email op de hoogte wordt gesteld. Dus heb je de mogelijkheid om nog even te wachten met boeken? Dan is dat wellicht een interessante optie: het kan zijn dat de vlucht goedkoper wordt!

Mogelijkheden met een beperkt/geen budget

Gelukkig zijn er ook mogelijkheden voor mensen met een beperkt of zelfs helemaal geen budget. De goedkoopste vakantie zal je hebben als je gaat couchsurfen, aan huizenruil doet, of, als je van avontuurlijk kamperen houdt, naar een zogenaamde paalcamping gaat. Dit zijn campings van Staatsbosbeheer. Op verschillende plekken in de natuur in Nederland staat een zogenaamde paalcamping. Dit is een paal in de grond met een kraantje. Verder is er helemaal niets! Je mag hier maximaal met 3 tenten en 72 uur staan en het is helemaal gratis. Een unieke mogelijkheid om te kamperen in de Nederlandse natuur.

Op de plaats van bestemming

Er zijn verschillende mogelijkheden om op de plaats van bestemming het budget in de gaten te houden. Een belangrijke optie is het verdelen van het budget over het aantal vakantiedagen. Op die manier weet je wat je per dag uit kunt geven. Geef je de ene dag wat meer uit? Probeer dan de volgende dag wat zuiniger aan te doen.
© 2016 - 2024 Peevos01, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om goedkoop op vakantie te kunnen gaanWie wil er nu niet op vakantie? In de zomer het liefst naar een lekker warm land aan het stand liggen, in de winter op w…
Geen geld voor vakantie, maar wel op vakantieGeen geld voor vakantie, maar wel op vakantieIn de zomervakantie een paar weken op vakantie, kost u eenvoudig een paar duizend euro. Met enige moeite kunt u geld bes…
Vakantiebank. Voorwaarden en informatie voor gratis vakantieVakantiebank. Voorwaarden en informatie voor gratis vakantieDe vakantiebank is speciaal in het leven geroepen voor mensen die nooit op vakantie kunnen. Stichting Vakantiebank biedt…
Met weinig budget toch op vakantieMet weinig budget toch op vakantieBen jij de koude dagen en het slechte weer ook zo zat? Maar heb je niet veel geld beschikbaar voor een vakantie. Geen no…

De ontslagregelsDe ontslagregelsOntslag krijgen is iets wat niet leuk is om mee te maken. Ontslag brengt meestal een periode van onzekerheid en stress m…
Gevolgen van een lage olieprijs voor de economieGevolgen van een lage olieprijs voor de economieDe olieprijs staat sinds 2015 op een enorm laag peil. Begin 2016 zakt de olieprijs verder en analisten wijzen erop dat d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Moorpheus, Pixabay
  • http://www.telegraaf.nl/incoming/23037394/__De_goedkoopste_Europese_vakantielanden__.html
Peevos01 (14 artikelen)
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.