Auto - zakelijk of privé

Auto - zakelijk of privé Heeft u een eigen auto of een auto van de zaak? Of krijgt u binnenkort een auto van de zaak? Of bent u ondernemer en wilt u een werknemer een auto van de zaak geven? Wat zijn dan de gevolgen voor u en welke fiscale regeling zijn van belang.

Auto van de zaak

Jarenlang was de auto van de zaak een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Of was de auto van de zaak een aantrekkelijk iets voor een ondernemer om kosten te besparen. Maar sinds een aantal jaren is het regime een stuk strakker geworden en zijn de regels minder prettig voor iedereen. In 2012 maakten de plannen van het kabinet het er ook niet beter op. Tijd voor een update om te zien wat voor regelingen er zijn en waar het voordeel nog ligt voor een ieder.

Werknemer

Krijg je als werknemer een auto van de zaak, dan heb je simpelweg twee keuzes. Of je rijdt de auto alleen zakelijk of je rijdt de auto zakelijk en privé. Belangrijk is het gevolg voor de eigen portemonnee.

  • Je rijdt de auto alleen zakelijk: je hebt geen last van bijtelling. De werkgever betaalt de auto en jij rijdt alleen zakelijk met de auto. Jij hebt als verplichting dat je een sluitende rittenadministratie bijhoudt, waarmee je aannemelijk maakt dat je alleen zakelijk rijdt met de auto.
  • Je rijdt zakelijk en privé met de auto: je hebt nu een bijtelling waarmee je rekening moet houden. Afhankelijk van de soort auto is de bijtelling 0%, 14%, 20% of 25% van de cataloguswaarde van de auto. Het percentage hangt af van de milieuvriendelijkheid van de auto, namelijk hoe milieuvriendelijker de auto des te minder de bijtelling is.

Rijd je als werknemer met een eigen auto de zakelijke kilometers? Dan mag de werkgever de zakelijke kilometers onbelast vergoeden tegen een vastgestelde prijs van € 0,19 per kilometer (oktober 2012). Ook het woon - werkverkeer mag de werkgever onbelast vergoeden.

Ondernemer - eenmanszaak

Ben je ondernemer met een eenmanszaak of ben je een vennoot met een aandeel in een vennootschap onder firma of maatschap? Dan ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting. Heb je een auto van de zaak, dan geldt ook voor jou een bijtelling als je de auto zowel zakelijk als privé rijdt.

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kun je gebruik maken van een afwijkende regeling dan werknemers, Maak je namelijk minder kosten voor de auto dan het bijtellingspercentage maal de cataloguswaarde, dan is de bijtelling maximaal de kosten van de auto.

Stel dat je als ondernemer in een jaar € 6.500 kosten hebt aan de auto (inclusief afschrijving en BTW privé gebruik) en is de bijtelling 25% maal de cataloguswaarde van € 30.000 = € 7.500, dan is je bijtelling dus maximaal € 6.500. In dat geval moet je als ondernemer beseffen dat je dus eigenlijk geen voordeel hebt aan de auto van de zaak. Tegenover de aftrek van de kosten staat een evengrote bijtelling. Per saldo is het effect van de auto dus nihil voor je resultaat in dat jaar.

Rijd je met een privé auto voor de zaak? Dan kun je alle zakelijke kilometers belastingvrij aan jezelf vergoeden. Op moment van schrijven (oktober 2012) is de onbelast te vergoeden prijs per kilometer € 0,19 per kilometer. Dit betekent wel dat je een administratie moet bijhouden van het aantal kilometers dat je rijdt voor de zaak (zowel naar relaties toe als woon - werkverkeer).

Ondernemer met een BV

De ondernemer met een eigen BV heeft de keuze om de auto of op de zaak te zetten of privé te gaan rijden. De aandeelhouder van een BV lijkt in dat geval op de werknemer. Rijd je privé met de auto van de zaak, dan zul je een bijtelling voor de kiezen krijgen. Rijd je alleen zakelijk met de auto? Dan heb je geen bijtelling, mits je via een sluitende rittenadministratie aan kunt tonen dat je inderdaad niet privé hebt gereden met de auto.

De regeling voor de ondernemer met een eenmanszaak en de maximale bijtelling gelijk aan de kosten geldt niet voor de ondernemer met een BV. De daadwerkelijke kosten van de auto gedurende een boekjaar doen niet terzake als je een ondernemer met een BV bent.

Tegenover het feit dat je geen gebruik kunt maken van de voordelige regeling van de ondernemer met een eenmanszaak, staat wel de mogelijkheid dat je als ondernemer met een BV de auto redelijk simpel kunt overdragen aan privé. Dit gaat in de eenmanszaak in beginsel niet.

Vuistregel voor de ondernemer met een BV is dat je ongeveer na een jaar of twee jaar de auto kunt overdragen aan privé. De grootste afschrijving is dan reeds gedaan en fiscaal heb je het meeste voordeel gehad. Vanaf dat tijdstip is het vaak voordeliger om de auto via privé verder te rijden en alleen de zakelijke kilometers te declareren. Dit voordeel komt doordat je namelijk altijd de bijtelling in privé voor het gebruik van de auto van de zaak moet berekenen over de cataloguswaarde van de auto. Deze cataloguswaarde verandert door de jaren heen niet. Als je dan eenmaal de grootste afschrijvingen hebt gehad op de auto, is het al snel voordeliger de auto verder in privé te gaan rijden.
© 2012 - 2024 Belastingadvies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto van de zaak – de voordelen en de nadelenAuto van de zaak – de voordelen en de nadelenEen auto van de zaak heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Indien u een auto mag uitkiezen, doe het dan verstandig. S…
Auto van de zaak wel of niet privé gebruiken?Auto van de zaak wel of niet privé gebruiken?Een auto die door uw werkgever aan u beschikbaar wordt gesteld wordt gezien als een vorm van loon. De Belastingdienst za…
Wat kost de auto van de zaak aan bijtelling?Wat kost de auto van de zaak aan bijtelling?Een secundaire arbeidsvoorwaarde die veel werknemers aanspreekt is een auto van de zaak. U kunt binnen uw prijsklasse ee…
Bijtelling leaseauto berekenenBijtelling leaseauto berekenenVeel werknemers met een leaseauto gebruiken de leaseauto ook privé. Prive gebruik van een leaseauto wordt door de belast…

Inkomstenbelasting 2019: twee belastingtarieven en schijvenInkomstenbelasting 2019: twee belastingtarieven en schijvenTwee belastingschijven en voor wie AOW heeft drie belastingschijven, dat moest in 2021 zijn gerealiseerd, maar dat wordt…
Hogere zorgtoeslag 2021 bij laag inkomenHogere zorgtoeslag 2021 bij laag inkomenDe zorgtoeslag 2021 is een inkomensafhankelijke regeling. Dat betekent dat wie een relatief laag inkomen heeft meer zorg…
Belastingadvies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.