Tips voor bieden op internetveilingen

Tips voor bieden op internetveilingen Het bieden op een internetveiling vergt nog wel enige expertise. Iedere veiling heeft bijvoorbeeld zijn eigen productgroepen. Het moment van bieden is verder belangrijk, maar ook de voorwaarden en de bijkomende kosten. En soms is het gewoon beter oftewel goedkoper om iets gewoon in de winkel of via internet te kopen, in plaats van mee te doen aan zo´n veiling.

Verschillende soorten internetveilingen

In Nederland zijn verschillende soorten internetveilingen. Sommige zijn heel algemeen en zij bieden van alles aan: van gebruikte goederen uit faillissementspartijen tot reizen naar de andere kant van de wereld. Het aanbod kan bovendien van alles zijn: van kleding en auto´s tot vrachtwagens en een hele inrichting van horecazaken. De meest bekende internetveilingen zijn BVA Auctions, Onlineveilingmeester, Vakantieveilingen, Hotelkamerveiling, Veilingwinnaar en Biedveiling. Catawiki is een site voor bijzondere objecten die ook steeds meer naam maakt in 2016.

Het proces van bieden op een internetveiling

Op de veilingsites staan allerlei kavels vermeld. De BVA en Onlineveilingmeester bieden zo ongeveer alles aan wat er te koop is, maar doen dit per kavel. Vakantieveilingen noemt het aanbod niet 'kavel', maar biedt wel kavels aan zonder ze zo te noemen in de vorm van allerlei verschillende reizen, tripjes en dagjes weg. Het aanbod van iedere veilingsite kan heel uiteenlopend zijn en dat maakt ook wel dat als je niet weet wat je zoekt, je er dagen mee bezig kunt zijn. Weet je wat je zoekt dan kun je een zoekterm ingeven en krijg je de producten die je zoekt in beeld. Als je op een item klikt, zie je de voorwaarden voor dat bepaalde object.

Kijkdagen

Bij de BVA Auctions en Onlineveilingmeester organiseren ze vaak kijkdagen. Tip is om die kijkdagen zeker te bezoeken. Pas als je een object ziet weet je of het er enigszins goed uitziet of het enigszins werkt. Overigens heb je ook dan geen garanties. De ervaring leert dat wie ooit een auto heeft gekocht bij de BVA die bij de kijkdagen goed leek te werken, een paar dagen later niet meer voor uit te branden was. Bij de BVA en ook bij Onlineveilingmeester mag je niet in de auto´s rijden op zo´n kijkdag. Hij wordt wel voor je gestart. Als je een auto koopt bij dit bedrijf (dat is altijd op andere locaties, net waar de partij is ingekocht) dan pompen ze wel je banden op als die leeg staan of ze laden de accu op.

Het startbod

Op de veilingsites wordt altijd een startbod gegeven. Je moet je gegevens invullen en een paswoord en daarmee kun je inloggen. Pas dan kun je een bod uitbrengen. Wie het hoogste bod uitbrengt, zit aan de koop vast. Er is één uitzondering en dat is als de beoogde prijs niet is gehaald. Maar dat wordt dan wel gemeld. Zomaar voor de lol bieden, moet je dus zeker niet doen, want je bent echt verplicht om de waren te kopen als je de hoogste bent.

Extra kosten bij een internetveiling

Vaak moet je naast de geboden prijs ook nog kosten betalen. Soms moet je ook belasting betalen. Dit wordt overigens bij sommige veilingsites wel aangegeven, bij anderen moet je dat zelf uitrekenen. Bij BVA moet je voor het afhalen van je auto ook nog eens een bedrag voor handlingskosten betalen. Wat ze daar voor doen is onduidelijk, want de inspanningen zijn niet heel erg groot. Bij vakantieveilingen betaal je ook kosten voor de veiling zelf, die dus bovenop het geboden bedrag komen. Houd wel rekening met al deze extra's als je het bod doet. Het bedrag dat je in je hoofd had is door al die kosten dus uiteindelijk niet de prijs die je betaalt. Die ligt (veel) hoger.

De tijd bij het bieden op internetveilingen is van belang

Elke internetveiling werkt met tijd. Heb je een interessant item gevonden, dan moet je dus de eindtijd in de gaten houden. Vaak kun je die ook instellen en dan krijg je van de site een seintje dat het einde van de veiling nadert. Soms werken die systemen ook niet zo goed en vis je dus achter het net. Wil je echt meebieden, wacht zo lang mogelijk. Wie al heel snel begint met bieden, drijft alleen de prijs maar op. Wacht dus tot de laatste momenten. Op die manier kun je kijken wat anderen doen en of het bod dat jij in je hoofd had ook uitgebracht kan worden. Je kunt vaak ook automatisch bieden. Dan stel je een maximumbedrag in. De site biedt dan steeds voor jou als een ander een bod heeft uitgebracht. Dit blijft doorgaan tot je maximumbod is bereikt.

Fors geboden in de laatste minuten

In de laatste vijf minuten wordt er meestal fors geboden en wordt de tijd ook nog eens verlengd. Wacht echt tot de laatste twee minuten of minder om zelf een bod uit te brengen. Dan alleen maak je kans om het gebodene te ´winnen´. Het punt is alleen dat je vaak wordt uitgedaagd om meer te bieden dan je oorspronkelijk van plan was. Overleg van te voren met jezelf welke prijs je wilt betalen. Bedenk daar ook bij, dat je bij veel veilingen de goederen ook nog op moet halen. Kijk of dat überhaupt mogelijk is voor je. Heb je een grote wagen nodig die je moet huren dan kost dat ook weer extra. Moet je naar de andere kant van het land rijden, dan moet je de benzinekosten daar ook nog bij optellen.

Check de prijzen voordat je biedt op een internetveiling

Check voor je overgaat tot de koop eerst wat een item je kost als je het op de ´normale´ manier koopt. De ervaring leert dat een controle vooraf voor bijvoorbeeld een hotelkamer duidelijk maakt dat je beter rechtstreeks kunt boeken. Dat is in dat geval dan goedkoper. Bedenk ook dat je soms nog extra kosten moet maken. Een hotelkamer zonder ontbijt klinkt leuk en goedkoop, maar is het dat ook als je dan vervolgens de volgende ochtend met een rammelende maag op zoek moet naar een andere locatie? Kijk ook eens wat je moet uitgeven voor een weekend om ergens te komen. Treinreis, ontbijt, extra kosten, houd er allemaal rekening mee om te weten wat je uiteindelijk kwijt bent. Soms koop je in een opwelling ook bonnen of vouchers voor iets. Weet je wel zeker dat je die nodig hebt en dat je ze gaat gebruiken? Of liggen ze na maanden nog in de kast en zijn ze dan vervolgens verlopen? Ga dat eerst goed na, voordat je overgaat tot een koop.
© 2016 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis kopen op veiling is eenvoudiger gewordenHuis kopen op veiling is eenvoudiger gewordenPer 1 januari 2015 is er een nieuwe wetgeving ingesteld waardoor het voor particulieren eenvoudiger is geworden om mee t…
Huis kopen op een huizenveilingHuis kopen op een huizenveilingEen huis dat gedwongen verkocht gaat worden, zal minder opleveren dan bij een reguliere verkoop het geval is. Een huis k…
Vakantie bieden, Bied en BoekVakantie bieden, Bied en BoekOp een vakantie bieden wordt steeds populairder. Er bestaan verschillende websites waarop je op een vakantie kunt bieden…
Vastgoed & uw woning online veilen op internetVastgoed & uw woning online veilen op internetZelf uw woning veilen? Wie een woning wil kopen of verkopen zonder makelaar, doet dat eenvoudig online via het internet.…
Vastgoedbel in de Verenigde StatenDe vastgoedbel in de VS zorgde voor een grootschalige wereldwijde economische crisis. De effecten van deze crisis zijn a…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 10-05-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.