InfoNu.nl > Financieel > Verzekering > Huisdierenverzekering: kosten, voordelen & nadelen

Huisdierenverzekering: kosten, voordelen & nadelen

Huisdierenverzekering: kosten, voordelen & nadelen Veel mensen met een huisdier sluiten een huisdierenverzekering af. U kunt een basisverzekering afsluiten of een aanvullende verzekering voor uw huisdier. Wat is de dekking van een huisdierenverzekering? Wat zijn de voordelen en nadelen van een huisdierenverzekering en hoe hoog is de premie? Is het verstandig om een huisdierenverzekering af te sluiten of kunt u beter sparen voor een medische ingreep?

Wat is een dierenverzekering?

Huisdieren kunnen plotseling ziek worden of een ongeluk krijgen. Dat brengt hoge kosten met zich mee: dure medicijnen, een behandeling of zelfs operatie. Een huisdierenverzekering dekt deze kosten gedeeltelijk of volledig.

Dekking huisdierenverzekering

De dekking van de huisdierenverzekering verschilt per verzekeraar. De volgende kosten kunnen worden gedekt met de basisverzekering.
 • Honorarium van de dierenarts of dierenspecialist
 • Röntgenfoto’s, echoscopie, elektrocardiogram
 • Medisch noodzakelijk behandeling inclusief operatie en narcose
 • Medisch noodzakelijke opname
 • Hulpmiddelen
 • Medicijnen
 • Supplementen
 • Euthanasie
 • MRI-scan
 • CT-scan

Aanvullende huisdierenverzekering

Naast de basisverzekering kunnen baasjes een aanvullende dierenverzekering afsluiten voor hun geliefde viervoeter. De aanvullende verzekering dekt vaccinaties, castratie, sterilisatie en gebitsbehandelingen.

Wat kost een huisdierenverzekering? (Premie huisdierenverzekering)

De premie van een huisdierenverzekering is afhankelijk van de leeftijd van het dier en soms van het ras. Na elke contractperiode wordt de premie opnieuw vastgesteld op basis van de leeftijd van het huisdier.

Dierenartsen promoten huisdierenverzekeringen

Treft u in de wachtkamer van uw dierenarts folders aan van huisdierenverzekeringen? Dat is geen toeval: uw dierenarts heeft er namelijk ook baat bij dat u een huisdierenverzekering afsluit. Dierenartsen mogen zelf geen verzekeringen verkopen, maar worden soms beloond met een vergoeding in de vorm van geld af cadeaubonnen als een klant via hen een huisdierenverzekering afsluit.

Ook indirect ondervinden dierenartsen voordeel als u een huisdierenverzekering afsluit. Een zorgverzekering voor dieren verlaagt de drempel om naar de dierenarts te gaan: de kosten worden toch (gedeeltelijk) vergoed. Zo wordt de beslissing om een dure operatie te laten uitvoeren, eenvoudiger. Soms profiteren dierenartsen zelfs driedubbel: namelijk als zij aandeelhouder zijn van de AUV. Ze zijn dan via de AUV ook aandeelhouder van Petplan, die dierenverzekeringen uitgeeft.

Achteraf huisdierenverzekering afsluiten

Het bijzondere aan een huisdierenverzekering is dat u hem vaak kunt afsluiten met terugwerkende kracht. U zit dan wel een aantal jaren vast aan een dure aanvullende verzekering of wordt geconfronteerd met en premietoeslag.

Voordelen huisdierenverzekering

 • De mogelijkheid tot een uitgebreide dekking
 • U hoeft geen geld te reserveren op een spaarrekening voor een onverwacht, dure medische uitgave voor uw huisdier
 • De drempel om naar de dierenarts te gaan is minder hoog
 • U sponsort de portemonnee van uw dierenarts

Nadelen huisdierenverzekering

 • Een hoge premie. Voor een eenjarige rashond betaald u ongeveer € 300 premie per jaar
 • Huisdierenverzekeringen hebben een verlicht eigen risico, zodat u eerst een gedeelte van de kosten zelf moet betalen.
 • Veel voorkomende problemen worden niet vergoed. Voor vaccinaties en gebitsverzorging moet bijvoorbeeld een aanvullende dierenverzekering worden afgesloten
 • Lange contractstermijn: u zit voor een aantal jaren aan de verzekering vast
 • Voor dierenartskosten in het buitenland moet u vrijwel altijd een aanvullende dierenverzekering afsluiten
© 2011 - 2018 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Huisdierenverzekering afsluitenHuisdierenverzekering afsluitenVerzekering voor een huisdier afsluiten? Met een huisdier in huis doet u er goed aan om in 2018 een goede huisdierenverz…
Je huisdier verzekerenJe huisdier verzekerenHet huisdier is voor veel mensen een volwaardig gezinslid. Wanneer je kat, hond of ander geliefd huisdier ziek wordt of…
Huisdierenverzekering: Het beste voor uw huisdierHuisdierenverzekering: Het beste voor uw huisdierNederlanders zijn gek op huisdieren! In niet minder dan 40% van de Nederlandse huishoudens is een huisdier te vinden. Di…
Nut van een dierenverzekeringNut van een dierenverzekeringNederlanders hebben de neiging om te kiezen voor zekerheid. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een verzekeri…
Zorgverzekering voor je hondHet is niet nieuw in Nederland, een zorgverzekering voor je hond. Toch is het aantal hondenbezitters in Nederland dat ee…
Bronnen en referenties
 • Consumentenbond
 • Nationalehuisdierenverzekering.nl

Reageer op het artikel "Huisdierenverzekering: kosten, voordelen & nadelen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Floris, 02-11-2015 21:36 #1
Bij welke maatschappij is deze verzekering af te sluiten, met terugwerkende kracht?

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 24-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!