Hoe je inboedel verzekeren tegen diefstal na inbraak?

Hoe je inboedel verzekeren tegen diefstal na inbraak? Als je je woning tegen inbraak wilt laten verzekeren, bestaat er de mogelijkheid om ook je inboedel tegen diefstal te beschermen. Voordat je een inboedelverzekering afsluit is het goed om een inventaris te maken van je inboedel. Belangrijk hierbij is om de waarde van de inboedel correct in te schatten en bij voorkeur foto's te nemen van de meest waardevolle voorwerpen in huis. De waardevolle voorwerpen bewaar je best in een beveiligde kluis. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden je een lagere inboedelverzekeringspremie wanneer je een alarminstallatie aan je woning plaatst of je inboedel extra beveiligt. Een alarminstallatie laten installeren is sowieso al aangeraden om je woning beter te beschermen tegen inbraak. Bovendien moet je nagaan of de inboedel bij een lange afwezigheid (bv. zomervakantie) ook verzekerd is. Eventueel kan een verzekeraar verlangen om in dat geval de woning extra te beveiligen tegen inbraak.

Inboedel verzekeren: vooraf

"Optie diefstal"
In een woningverzekering kan je meestal naast je woning ook nog de inboedel laten verzekeren. Dit wordt doorgaans de "optie diefstal" genoemd die deel uitmaakt van de verzekering van de woning in zijn geheel. Het beste is om een soort van inventaris te maken van je inboedel en eventueel foto's te nemen. Het is belangrijk om enkele dingen op een rijtje te zetten voordat je je inboedel laat verzekeren, zoals onder meer het volgende:

Inboedelverzekering: vragen
  • Wat is de waarde die verzekerd wordt?
  • Welke waarde van de voorwerpen wordt terugbetaald?
  • Wordt er rekening gehouden met de nieuwe waarde van het voorwerp?
  • Wordt er rekening gehouden met de ouderdom van het voorwerp?
  • Worden ook bij het huis horende goederen verzekerd zoals het tuinhuisje?

Waarde inboedel

Meestal hoef je de waarde van je inboedel niet aan te tonen. Als verzekeringnemer kan je zelf het te verzekeren bedrag bepalen. In sommige gevallen gaan verzekeringsmaatschappijen uit van een soort van evalutatiesysteem, op basis waarvan de waarde voor het gebouw vastgesteld wordt. Het verzekerde bedrag voor de inboedel moet dan minimaal een bepaald percentage bedragen (meestal 30%) van het verzekerde bedrag voor het gebouw. De vergoeding bedraagt dan maximaal het verzekerde bedrag.

Hoe waardevolle voorwerpen verzekeren?

Verzekeringsexpert
Voor heel waardevolle inboedels kan je de waarde bepalen in samenspraak met de verzekeraar. Doorgaans wordt er dan een beroep gedaan op een verzekeringsexpert, die met kennis van zaken oordeelt over de waarde van de inboedel. De expert geeft daarna een schatting of advies over die waarde aan de verzekeraar.

Extra beveiliging
De verzekeraar kan ook bijzondere voorwaarden stellen voordat de verzekering wordt afgesloten. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het installeren van een alarminstallatie of het beveiligen van sommige voorwerpen in een kluis. Aangeraden is om steeds een beveiligingscertificaat van de geplaatste alarminstallatie aan de installateur te vragen als bewijsstuk.

Voorwerpen registreren
Je kan je waardevolle voorwerpen ook laten graveren en invullen op een registratieformulier. Met dat formulier is het achteraf handiger om het bezit en de waarde van de voorwerpen aan te tonen.

Beveiliging tegen inbraak

Hoe beter je je woning beveiligt, hoe kleiner de kans op diefstal na inbraak. Vanzelfsprekend houden verzekeringsmaatschappijen hier rekening mee bij het opmaken van het verzekeringscontract en het bepalen van de verzekeringspremie. Als je in je woning een gesofistikeerde alarminstallatie plaatst, dan heb je mogelijk recht op een premieverlaging. De verzekeraar zal dan wel een beveiligingscertificaat eisen van de installateur van de inbraakbeveiliging. Maar niet alle verzekeringsmaatschappijen geven in dit geval een premieverlaging, vermits ze rekening houden met de hoge kosten indien je goed beveiligde ramen en deuren weer moeten vervangen worden na een inbraak.

Wat bij langdurige afwezigheid?

Beveiligen

Je verzekeringscontract kan bepalen dat je inboedel niet verzekerd is als je langdurig afwezig bent. Als je op voorhand weet dat je voor een lange periode niet thuis zult zijn, neem dan contact op met je verzekeraar. Vraag dan om ook een dekking van je inboedel te voorzien in deze lange periode van afwezigheid. Je verzekeraar kan dan eventueel vragen om extra beveiligingsmaatregelen te treffen. Zo kan het plaatsen van een alarminstallatie nuttig zijn om sterker te staan bij het onderhandelen over de premie met de verzekeringsmaatschappij, en sowieso om beter beschermd te zijn tegen inbraak.

Alarmsysteem

Wat alarmsystemen betreft zijn er tal van mogelijkheden, gaande van een doe-het-zelf-pakket (60 à 70 euro, prijzen anno 2018) tot een uitgebreid alarmsysteem, dat door een professioneel alarminstallateur wordt geleverd. Een geavanceerd alarmsysteem met camerabewaking staat doorgaans in verbinding met een alarmcentrale, wat een uitstekende bescherming biedt tegen inbraak. In het algemeen geldt dat hoe gesofistikeerder het alarmsysteem is, hoe hoger de prijs kan oplopen. Wil je precies weten hoeveel het alarmsysteem dat je voorkeur heeft zal kosten, dan kan je prijsoffertes van alarminstallateurs in je regio aanvragen. Hierdoor krijg je een goed beeld van het totale prijskaartje en weet je meteen ook waar de dichtstbijzijnde alarminstallateur zich bevindt.

Lees verder

© 2009 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat kost het verzekeren van een huis?Een eigen huis is een kostbaar bezit die u goed moet verzekeren. Tegenwoordig worden huizen niet meer alleen verzekerd t…
De inboedelverzekering en de inboedelmeterDe inboedelverzekering en de inboedelmeterEen inboedelverzekering is geen verplichte verzekering zoals een WA autoverzekering of een opstalverzekering voor de eig…
Woonverzekering: Inboedel-, opstal- of woonhuisverzekeringWat zijn woonverzekeringen? Met een zogenaamde woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, verzeker je jezel…
Inboedelverzekering, de meest gestelde vragenInboedelverzekering, de meest gestelde vragenDe inboedelverzekering is een polis die dekking biedt tegen beschadiging of verdwijnen van het inboedel of delen daarvan…

Het beste financiële adviesHet beste financiële adviesVoor financieel advies kunt u kiezen tussen verschillende soorten adviseurs. Kiest u voor een onafhankelijk tussenpersoo…
Risico afdekken met een verzekeringRisico afdekken met een verzekeringWie een lening aangaat, weet van tevoren niet altijd of dit later tot problemen gaat leiden. Niemand kan immers voorspel…

Reageer op het artikel "Hoe je inboedel verzekeren tegen diefstal na inbraak?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: Februari 2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Special: Huisbeveiliging
Schrijf mee!