Vrije artsenkeuze en lager eigen risico 2020?

Vrije artsenkeuze en lager eigen risico 2020? Bij uw zorgverzekering 2020 staat u voor de keuze of u een vrije artsenkeuze wilt en hoe hoog uw eigen risico in de zorg mag zijn. Een zorgverzekering met vrije artsenkeuze is in 2020 vaak duurder, maar met een hoger vrijwillig eigen risico kunt u diezelfde zorgpremie ook weer wat verlagen. Gaat u naar een gecontracteerde arts of wilt u een vrije keuze? De vrije artsenkeuze is een groot goed, maar die keuzevrijheid in de zorg kost u ook geld via een hogere zorgpremie of minder vergoeding vanuit de zorgverzekering. U kunt dus ook uw vrijwillig eigen risico verhogen, in ruil voor een lagere zorgpremie 2020. De zorgpremie stijgt in 2020 naar verwachting al genoeg voor de gemiddelde Nederlander.

INHOUD


De super budgetpolis komt er niet in 2020

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wilde een super naturapolis en budgetpolis, waarover straks meer. Dit vergt een wetswijziging, een wetswijziging waarvoor in de Eerste Kamer geen meerderheid was te vinden. Drie senatoren van de PvdA stemden ook tegen. Ook het plan om de wet er dan toch erdoor te drukken via de weg van een Algemene Maatregel van Bestuur is verlaten. Toch wil Minister Schippers 1 miljard euro bezuinigen en dat doet ze nu via het eigen risico.

Welke zorgverzekering kiest u in 2020, wel of geen vrije artsenkeuze, eigen risico omlaag?

In 2020 bestaan twee hoofdstromen van verzekeren in de zorg, de restitutiepolis en de naturapolis. Bij de restitutiepolis is er een volledig vrije artsenkeuze. U gaat naar de arts die u wilt, dient de rekening in bij de verzekeringsmaatschappij en krijgt de behandeling vergoed. Bij de naturapolis verzorgt de verzekeringsmaatschappij het traject van rekening en betaling voor u. De zorg dient de rekening in bij uw verzekeringsmaatschappij. Het is bij de naturapolis zo dat de verzekering voorziet in een volledige vergoeding van de gecontracteerde zorg (even afgezien van het eigen risico) en als u naar een andere arts of behandelaar wilt gaan, de verzekeringsmaatschappij tenminste een bepaald percentage van de kosten vergoedt. Meestal gaat het om een vergoeding van 80% van de kosten en is dus 20% in ieder geval voor eigen rekening. Het grote voordeel van de naturapolis is het gemak (u wordt veel werk uit handen genomen) en het voordeel van een goedkopere zorgverzekering met een lagere zorgpremie. Het eerdere plan was in 2016 nog de invoering van een nieuwe zorgverzekering: de super naturapolis.

Wat was de super naturapolis voor iets?

Het inkopen van gecontracteerde zorg is kostenbesparend voor de verzekeringsmaatschappij en daarom ook voor de klant of patiënt. Deze gecontracteerde zorg bestaat al volop. Verzekeraars kunnen u een super naturapolis aanbieden. Dat is een zorgverzekering met alle kenmerken van een gewone naturapolis met dien verstande dat als u naar een andere behandeld arts, ziekenhuis of niet geplande zorg gaat dan door uw verzekering is gedekt en door de verzekeraar is gecontracteerd, de verzekeraar de mogelijkheid heeft om u niets meer te vergoeden. Het idee was dat de verzekeraars ook tot de nul vergoeding zouden kunnen overgaan om de zorgpremie zo laag mogelijk in de markt te kunnen zetten. Dit wordt als politiek ongewenst gezien, maar keert wellicht in 2021 nog terug.

Wanneer gold de super naturapolis niet?

Niet alle zorg kent straks een nul vergoeding als de zorg niet is gecontracteerd. Hieronder valt niet:
  • Alle niet planbare zorg zoals spoedeisende hulp.
  • De apotheek.
  • De tandarts.
  • De fysiotherapeut of oefentherapie.
  • De logopedist.
  • De ergotherapeut.
  • De kraamzorg en verloskundige.
  • De diëtist.
  • De wijkverpleegkundige.

Bovendien moet een verzekeraar voldoende keuze aanbieden. Het kan niet zo zijn dat u dan vrijwel automatisch bij een arts zonder contract terecht komt. Voor u als verzekerde is het zeer belangrijk om vooraf goed te bekijken wel artsen en ziekenhuizen gecontracteerd zijn. Een lage zorgpremie zegt nog niet alles, wellicht staat uw favoriete ziekenhuis of specialist niet bij de zorgverzekeraar onder contract.

Zorgverzekeraar mag verplicht eigen risico verlagen in 2020

Nieuw is dat u een korting kunt krijgen op het eigen risico als u naar een zorgaanbieder gaat die een contract heeft met uw verzekeraar. Kortom als u kiest voor de arts die door de verzekeraar is aangewezen, bent u goedkoper uit. Daar staat tegenover dat als uw eigen risico al verbruikt is, het kiezen voor de aangewezen arts geen voordeel biedt. Dit is een belangrijke aanpassing, maar vergt geen aanpassing van de zorgwet. Genoeg mensen zullen dit toch als een beperking van de vrije artsenkeuze zien, maar dan via uw verplicht eigen risico. Genoeg mensen zullen een andere arts kiezen als dat geld scheelt. Waarschijnlijk zijn er ook gevolgen voor de zorgtoeslag 2020.

Vrijwillig eigen risico verhogen?

Wie in 2020 een lagere zorgpremie wil betalen kan ook zijn vrijwillig eigen risico verhogen. Dit is vooral geschikt voor wie weinig ziek is en daar ook in 2019 goede ervaringen mee had. Op jaarbasis kan de zorgpremie 2020 zo 300 euro per persoon lager zijn.

Conclusie vrije artsenkeuze of toch een lager verplicht eigen risico 2020 kiezen?

De vrije artsenkeuze zal niet verdwijnen. De budgetpolis bestaat al met alleen gecontracteerde zorg. Dat is een polis met een lagere zorgpremie en een beperkte zorgkeuze. Daar komt nu een naturapolis bij waarbij u kunt kiezen minder zorgkosten ten laste van uw eigen risico, maar waarbij u wel een brede zorgkeuze behoudt. Alleen gaat dat dan wel meer kosten. Wie helemaal vrij in zijn artsenkeuze wil zijn, kiest voor een restitutiepolis. Waar kiest u voor in 2020? Gaat ook uw verzekeraar de goedkope zorgpolis aanbieden en wat gebeurt er met uw bestaande zorgverzekering? Is het ook voor u tijd om over te stappen?

Lees verder

© 2014 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020Een zorgverzekering sluit u voor een jaar af. Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan dat uiterlijk 3…
Zorgpremie 2020 en de zorgverzekering in 2020Zorgpremie 2020 en de zorgverzekering in 2020De zorgpremie 2020 gaat gemiddeld genomen met 37 euro omhoog. Gemiddeld, misschien zit u al bij een zorgverzekeraar die…
Naturapolis 2020 of restitutiepolis 2020?Naturapolis 2020 of restitutiepolis 2020?Let op de zorgpremie 2020. De basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar er is wel degelijk verschil tussen een natu…
Zorgverzekering Hema 2020Zorgverzekering Hema 2020Ook de Hema heeft voor 2020 een goedkope zorgverzekering in de aanbieding. Niet zomaar een basisverzekering, maar een ve…

Reisverzekering: op vakantie zonder zorgenReisverzekering: op vakantie zonder zorgenReisverzekeringen compenseren weliswaar geen verloren vakantievreugd, maar ze beschermen wel tegen financieel verlies. D…
Zorg buitenland: zorgverzekering en reisverzekeringZorg buitenland: zorgverzekering en reisverzekeringGaat u op vakantie, let dan op uw zorgverzekering voor de medische kosten in het buitenland, de verzekerde zorg en de we…

Reageer op het artikel "Vrije artsenkeuze en lager eigen risico 2020?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Special: Zorgverzekering 2020
Schrijf mee!