InfoNu.nl > Financieel > Sparen > Welke spaarrekening is het interessantst in België?

Welke spaarrekening is het interessantst in België?

Welke spaarrekening is het interessantst in België? Belgen zijn spaarders. Ondanks de lage interesten blijven ze massaal in het spaarboekje geloven. Zal dat zo blijven nu enkele banken nogmaals de rente hebben verlaagd en deze op een historisch dieptepunt is beland? Of zullen ze uiteindelijk toch naar een alternatief op zoek gaan om niet nog meer geld te verliezen ten gevolge van de inflatie?

Belgen sparen

Eind januari 2012 bleken de Belgen een slordige 222 miljard euro op een spaarboekje te hebben staan. De Nationale Bank rekende uit dat in een maand tijd 3 miljard euro extra op een spaarrekening was gestort en dit niettegenstaande de alarmerend lage interesttarieven. Nu enkele banken begin april die rente hebben verlaagd en de hoogste aanbieders nu zelfs onder de 3% blijven, verliest de gemiddelde spaarder geld aangezien de inflatie op jaarbasis 3% bedraagt.

Door de besparingsmaatregelen van de regering Di Rupo is de Belg nog extra voorzichtig geworden. De Belgische regering ontzag gelukkig de spaarboekjes en blijft de fiscale vrijstelling behouden.

De rente blijft zakken

Begin april raakte bekend dat marktleider BNP Paribas Fortis de rente op zijn spaarrekeningen verlaagde. Dit betekent dat het klassieke spaarboekje nog slechts 1% opbrengt, te weten 0,75% basisrente en 0,25% getrouwheidspremie. De bank verlaagde de basisrentes globaal tussen de 0,2 en 0,25% bij een gelijke getrouwheidspremie. In het spoor van BNP Paribas Fortis verlaagden ook Belfius, Landbouwkrediet, Centea, Citibank en BKCP de rente op hun klassieke spaarboekje zodat ze ten opzichte van elkaar op ongeveer hetzelfde niveau blijven.

Wat te kiezen?

Ofschoon je je de vraag kunt stellen of het nog loont om je geld op een spaarrekening te parkeren, heeft de doorsnee Belg geen vertrouwen in andere beleggingsmogelijkheden. Vandaar dat de consumentenorganisatie Test-Aankoop zijn keuze bekendmaakte van banken die de beste voorwaarden aanbieden. Zo kan elkeen voor zichzelf uitmaken of hij al dan niet bij zijn eigen bank blijft of de overstap maakt naar een andere.

Ziehier het lijstje:
BankSoort rekeningBasisrenteGetrouwheidspremieTotaal opbrengst
NIBCNIBC Direct Spaarrekening2%0,50%2,50%
Fortuneo BelgiumFortuneo Plus1,90%0,45%2,35%
Rabobank.beRabo Spaarrekening1,90%0,40%2,30%
BKCPBKCP Excellence1,65%0,40%2,05%
Keytrade BankAzur1,65%0,40%2,05%
OptimaSpaarrekening Plus1,55%0,50%2,05%

Nog drie soorten rekeningen werden eraan toegevoegd, maar hieraan werd wel een beperkende voorwaarde gekoppeld: men moet zijn spaargeld er voor minimum twaalf maanden op plaatsen:

BankSoort rekeningBasisrenteGetrouwheidspremieTotaal opbrengst
NIBCDirecte Getrouwheidsrekening1,50%1,50%3,00%
Fortuneo BelgiumFortuneo Plus Fidelity1,25%1,50%2,75%
Rabobank.beRabo Plus Account1,25%1,50%2,75%

Lees verder

© 2012 - 2019 Vosje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Spaarrekening met hoge basisrente of hoge getrouwheidspremieSpaarrekening met hoge basisrente of hoge getrouwheidspremieNa de jaarwisseling krijgen we allerlei reclame voor nieuwe spaarrekeningen en spaarformules in de brievenbus, de ene al…
Je spaargeld is meer waard op het internetOnline bankieren is al een tijdje in opgang. Tijdens de financiële crisis werd het er even stil rond, net zoals het stil…
Wat zijn de interessantste spaarrekeningen in België?Wat zijn de interessantste spaarrekeningen in België?Sparen is een nationale sport in België, maar jaar op jaar moeten we constateren dat het sparen steeds minder interessan…
De interessantste spaarrekeningenDe interessantste spaarrekeningenIn deze crisistijden is het niet zo evident om een cent opzij te zetten. Wie het toch kan, haalt niet zo veel rendement…
Bronnen en referenties
  • http://www.test-aankoop.be

Reageer op het artikel "Welke spaarrekening is het interessantst in België?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vosje
Gepubliceerd: 12-04-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Special: Financiën
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!