Spaargeld veilig stellen: spaargeld 2020

Spaargeld veilig stellen: spaargeld 2020 Uw spaargeld in 2020 en 2021, is het veilig? Het coronavirus kan nog lelijke gevolgen hebben. Een faillissement van uw bank en de redding van een bank hebben directe gevolgen voor zowel uw spaargeld als de hypotheek. Zeker als u bij de bank naast spaargeld ook een hypotheek hebt. Eerst wordt uw hypotheek verrekend en gesaldeerd met uw spaargeld en zo blijft er per saldo misschien weinig van uw geld bij de bank over. Bij een verzekeringsmaatschappij hebt u bovendien nauwelijks een garantie op uw spaargeld. Zie daarom enkele tips om uw spaargeld veilig te stellen. Ook in 2020 en 2021. SNS Reaal is een goed voorbeeld dat we weer risico's lopen. In Cyprus werd de spaarheffing toegepast, daar moesten niet alleen spaarders boven 100.000 euro meebetalen aan de redding van een bank, maar ook de aandeelhouders en obligatie houders.

Spaargeld 2020 veilig stellen?

De kredietcrisis, de crisis in Griekenland, we kenden roerige jaren. Denk ook aan de SNS bank in 2013, en anno 2020 zien een aantal Europese banken der slecht uit maar worden ze nog overeind gehouden door de lager rente en steun vanuit de ECB. In 2020 hebben we gelukkig een depositogarantiestelsel dat uw spaargeld tot een bedrag van maximaal 100.000 euro per persoon garandeert en dat zal ook in 2021 zo zijn. Samen met uw partner is dat een garantie van 200.000 euro. Een hele geruststelling voor de meeste mensen. Maar waar u zich in vergist is dat uw spaargeld toch kan verdwijnen als de bank waar u uw geld hebt, failliet gaat. Helemaal als u spaargeld bij een verzekeringsmaatschappij hebt.

Sparen bij een verzekeringsmaatschappij

Nogal wat mensen sparen bij een verzekeringsmaatschappij. Denk een spaarhypotheek, een beleggingshypotheek of een levensverzekering. Dan is het goed om te weten dat een verzekeringsmaatschappij niet onder het depositogarantiestelsel valt. Gaat de verzekeraar failliet, dan moet er een andere instantie worden gevonden die de verplichtingen overneemt. Of die er is en of de portefeuille interessant genoeg is om over te nemen is dan nog maar de vraag. Bovendien kan het nieuwe bedrijf nieuwe eisen stellen wat ook een korting op uw spaargeld kan betekenen.

Bank failliet in 2020 of 2021?

Als een bank failliet gaat en u hebt bij dezelfde bank spaargeld en een hypotheek, dan wordt het spaargeld eerst met de hypotheek gesaldeerd. Stel dus dat u maar een relatief klein bedrag aan spaargeld hebt van 10.000 euro en een hypotheek van 150.000 euro, dan zal bij een faillissement uw hypotheek worden omgezet in een nieuwe hypotheek van 140.000. En uw spaargeld is dus weg. Nou ja, niet meer voorhanden.

Zelfde bank, andere naam

De volgende banken vallen onder dezelfde bank. Een andere naam, maar dezelfde instelling:
  • ABN AMRO, Fortis, MoneYou;
  • OHRA Bank, Delta Lloyd Bank;
  • Kasbank, Loyalis, PGGM;
  • Reaal, SNS Regiobank;
  • Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO.

ABN AMRO en SNS zijn inmiddels in handen van de Nederlandse Staat.

Depositogarantiestelsel Cyprus

De EU had besloten om alle spaarders in Cyprus aan te slaan voordat er EU steun zou worden gegeven. Dit, terwijl ook voor Cyprus een depositogarantiestelsel geldt. Dit is mogelijk zolang er geen bank failliet is. Als daar een bank failliet gaat, geldt ook daar het depositogarantiestelsel. Met de steun vanuit Brussel heeft men juist het omvallen van banken willen voorkomen. Het gekke is nu dat een relatief kleine spaarder beter af kan zijn met een failliete bank dan met het geld dat voorkomt dat het depositogarantiestelsel in werking moet worden gezet. Lijkt, want niemand zit te wachten op alle chaos die met een failliete bank gepaard gaat.

Veiligstellen van spaargeld in Nederland, enkele tips

Dus maar een aantal tips om uw spaargeld wel veilig te plaatsen bij een bank:
  • Maak als u jonge kinderen hebt, gebruik van de mogelijkheid om een spaarrekening voor uw kind te openen. Ook uw kind heeft bij een bank de garantie van 100.000 euro;
  • Plaats niet al uw spaargeld bij dezelfde bank. Een spaarrekening is online snel elders geopend.
  • Gebruik de en/of rekening. Dan is de garantie namelijk twee maal zo groot. Dat is tweemaal 100.000 euro garantie.
  • Omdat het depositogarantiestelsel per instelling geldt, moet u altijd nagaan bij welke instelling uw bank hoort;
  • Als u een hypotheek hebt bij een bank, doet u er goed aan om daar niet te veel spaargeld te hebben. Spreiden van geld dus.
  • Bekijk altijd of uw bank wel onder het Nederlandse garantiestelsel valt.
© 2012 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depositogarantiestelsel in 2021/'22Depositogarantiestelsel in 2021/'22Ook met het depositogarantiestelsel is sparen niet zonder risico. Let voor uw spaargeld bij een Nederlandse of buitenlan…
Spaargarantie depositogarantiestelsel omlaag (spaargeld)?Spaargarantie depositogarantiestelsel omlaag (spaargeld)?Depositogarantiestelsel, wat gaat er gebeuren met de spaargarantie in 2020? Het depositogarantiestelsel regelt de spaarg…
Hoe beschermt u uw spaargeld bij faillissement bank?Hoe beschermt u uw spaargeld bij faillissement bank?Is uw spaargeld veilig bij een bank? Neen. Bij een faillissement van de bank zijn uw spaargeld en beleggingen slechts vo…
MoneYou en depositogarantiestelselMoneYou en depositogarantiestelselHoe valt MoneYou onder het depositogarantiestelsel in 2020 en hoe is uw spaargeld of spaardeposito bij deze bank gegaran…

Spaarrekening met hoge basisrente of hoge getrouwheidspremieSpaarrekening met hoge basisrente of hoge getrouwheidspremieNa de jaarwisseling krijgen we allerlei reclame voor nieuwe spaarrekeningen en spaarformules in de brievenbus, de ene al…
Van spaarrekening veranderen: de risico'sVan spaarrekening veranderen: de risico'sDe rentes op spaarrekeningen zijn voortdurend in beweging. Bovendien zijn de verschillen in spaarrentes groot. Als je fl…
Reacties

H. Bons, 19-03-2013
Het artikel gaat voornamelijk uit van het depositogarantiestelsel. Is dit wel een garantie? Hoe snel kan de politiek dit wijzigen of laten vervallen? In Cyprus schijnt dat per direct te kunnen. Zijn er tips om spaargeld veilig te stellen zonder uit te gaan van dat stelsel? Reactie infoteur, 05-02-2020
Beste H. Bons,
1. Het depositogarantiestelsel treedt in werking als een bank failliet gaat. Als een bank in Cyprus failliet gaat, is het spaargeld ook daar tot 100.000 euro veilig. Het besluit van de EU gaat aan een eventueel faillissement vooraf.
2. Overigens betalen we in Nederland elk jaar 1,2% spaarheffing over ons spaargeld aan de Belastingdienst. Dat is in vijf jaar tijd ook 6%. In 2019 en 2020 kunnen de percentages verder toenemen. Vanaf 2022 gaat de particuliere belegger de hoofdprijs betalen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/197106-beleggingstaks-op-vermogen-fors-omhoog-vanaf-2022.html

3. Het beste advies is om uw geld te spreiden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Misilje, 25-01-2013
Is mijn spaargeld veilig bij sns regio bank? Reactie infoteur, 05-02-2020
Beste Misilje,
Regio Bank is onderdeel van de Volksbank en valt daarmee onder het depositogarantiestelsel bij een faillissement. Tot 100.000 euro per persoon veilig, net zoals dat geldt bij de ASN bank (ook onderdeel van de Volksbank sinds 2018):

https://financieel.infonu.nl/sparen/109446-regiobank-en-depositogarantiestelsel.html

https://financieel.infonu.nl/sparen/109234-asn-bank-en-depositogarantiestelsel.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.