Nieuw garantiestelsel spaargeld banken in 2020/'21?

Nieuw garantiestelsel spaargeld banken in 2020/'21? Het nieuwe depositogarantiestelsel van de banken verandert mogelijk als garantiestelsel vanaf 2022. Welke banken vallen nog onder het nieuwe depositogarantiestelsel? De bankgarantie op uw spaargeld is nog wel 100.000 euro per persoon, maar de banken gaan het depositostelsel financieren met een depositogarantiefonds. Wat zijn hiervan de gevolgen voor uw spaargeld en de spaarrente die banken geven? De commissie de Wit wil graag de garantie op uw spaargeld verlagen naar 50.000 euro. Gaat dat al in 2022 of 2023 gelden en wat betekent dit voor u?

Garantiestelsel? Wat is het depositogarantiestelsel 2021 en 2022?

Het depositogarantiestelsel treedt in werking zodra een bank met een Nederlandse bankvergunning failliet gaat. Particulieren met geld en spaargeld bij de bank kunnen dan per persoon maximaal 100.000 euro via de Nederlandse bank terug krijgen. Dit i is inclusief de opgebouwde rente. Zonder dit stelsel zou u uw spaargeld bij een faillissement van de bank kwijt zijn. Dit garantiestelsel garandeert niet al uw geld, maar toch een behoorlijk deel. Ook een zakelijke rekening kan onder specifieke voorwaarden onder de bankgarantie vallen.

Garantiestelsel? Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel?

Alle banken in ons land en dat is inclusief de buitenlandse banken, die in Nederland een bankvergunning hebben gekregen van de Nederlandse Bank vallen onder het garantiestelsel. Zelfs de kantoren van de Nederlandse banken die elders in de EU zijn gevestigd.

Commissie de Wit

De Commissie de Wit ofwel de Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel zou de garantie naar 50.000 euro willen verlagen in Europees verband. Het wordt niet verwacht dat dat al in 2022 zover zal zijn, maar niemand weet dat zeker.

Bank gaat failliet en wat betekent dat voor uw geld in 2022?

Als een bank failliet gaat, zal de Nederlandse Bank iedereen met geld bij de betrokken bank aanschrijven en wijzen op het bestaan van de garantieregeling. U kunt er courant geld hebben, spaargeld of een lening of hypotheek. Als u bij de bank alleen courant geld op de betaalrekening heeft en misschien ook spaargeld, kan de zaak voor u snel zijn afgewikkeld. Zodra het om meer dan 100.000 euro gaat en zodra u bij de bank ook een lening hebt uitstaan, zullen de aangestelde curatoren zich met de afwikkeling bezig houden en bekijken of uw lening ook elders kan worden ondergebracht. De garantieregeling garandeert overigens alleen het saldo van spaargeld en leningen bij de bank.

Wie betaalt het faillissement van de bank in 2022?

Aan het faillissement betalen mee:
  • De banken die onder het depositogarantiestelsel vallen;
  • Iedereen die een vordering op de bank heeft. Dat kan om tegoeden gaan, maar ook om de levering van diensten en goederen.

Wie betaalt het depositogarantiestelsel?

Tot dusverre betalen alle banken met een Nederlandse bankvergunning mee aan het depositogarantiestelsel naar verhouding van de grootte van de bank. Een bank als de Rabobank heeft hier meermalen kritiek op geuit. Immers het is een grote en veilige bank, maar moet als anderen falen toch een groot bedrag betalen voor klanten van een andere bank. Klanten die vaak bewust een extra risico hebben genomen om toch maar de hoogste spaarrente te krijgen. En banken die zodra ze failliet zijn eigenlijk zelf meer weinig last van het faillissement hebben. Sterker nog, deze systematiek lokt banken naar Nederland en de Nederlandse banken, ook zij die de zaken goed op orde hebben, moeten betalen bij een debacle van de nieuwkomer. Een weeffout die nog moet worden aangepakt.

Wat is het depositogarantiestelsel 2022?

Alle banken in ons land tien jaar lang ieder kwartaal 0,025 procent aan een op te richten depositogarantiefonds. Bovendien moeten banken die meer risico lopen door een zwakkere balans een risicopremie gaan betalen die zelfs kan oplopen tot nog eens 0,25% per kwartaal. Dat zou dan in een jaar een betaling zijn van 2% die de banken vervolgens zullen willen doorberekenen aan de klant.

Wat betekent dat voor uw spaargeld in 2022?

Voor ons spaargeld betekent dit niet zo veel, als maar de garantie van 100.000 euro per persoon per instelling overeind blijft. Een voordeel is misschien wel dat banken met een groter risico minder snel naar Nederland zullen komen, waardoor uw spaargeld veiliger is bij de bank.

Wat betekent een nieuwe spaargarantie voor de spaarrente?

Voor de spaarrente zal het wel gevolgen hebben. De banken moeten immers extra kosten maken en zullen dat moeten terugverdienen. Daarbij ligt het het meeste voor de hand dat de spaarrente omlaag gaat of minder omhoog. Als de banken ook andere diensten aanbieden en meer zijn dan alleen een internetbank, zouden ook daarvan de kosten omhoog kunnen gaan.

Slot

Het nieuwe stelsel ligt wel voor de hand, maar dat de spaarrente nog lager zal zijn dan die nu al is, zal bij de spaarders niet in goede aarde vallen. Die spaarders kunnen het beste nu nog profiteren van de rente op sparen, daarbij met een schuin oog kijkend of met beleggen meer geld te verdienen is. Misschien is het een idee om de vermogensrendementsheffing dan ook maar meteen voor iedereen te verlagen en niet alleen voor de kleinere vermogens gaan gebeuren.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaargarantie depositogarantiestelsel omlaag (spaargeld)?Spaargarantie depositogarantiestelsel omlaag (spaargeld)?Depositogarantiestelsel, wat gaat er gebeuren met de spaargarantie in 2020? Het depositogarantiestelsel regelt de spaarg…
Spaargeld veilig stellen: spaargeld 2020Spaargeld veilig stellen: spaargeld 2020Uw spaargeld in 2020 en 2021, is het veilig? Het coronavirus kan nog lelijke gevolgen hebben. Een faillissement van uw b…
Vermogensrendementsheffing ontwijkenVermogensrendementsheffing ontwijkenVermogensrendementsheffing is de belasting die over spaargeld moet worden betaald. Er is een aantal manieren om vermogen…
Nog veiliger sparen door bankgarantieNog veiliger sparen door bankgarantieHet tumult bij de banken de laatste jaren is een hele goede reden om de bankgarantie, veilig sparen en het depositogaran…

Vijf spaartips succesvol sparenVijf spaartips succesvol sparenU wilt tips om succesvol te sparen. Zie daarom vijf spaartips voor een optimaal rendement op spaargeld. Wie spaargeld he…
Wat zijn klim spaarproducten?Wat zijn klim spaarproducten?Klim spaarproducten, ook wel klim spaardeposito genoemd, zijn in 2011 door enkele Nederlandse banken geintroduceerd. Het…
Reacties

A. van Duijvenvoorde, 28-06-2013
Mijn vraag: valt het spaargeld van een vereniging van eigenaren ook onder het
garantie stelsel spaarbanken? Reactie infoteur, 19-01-2020
Beste A. van Duijvenvoorde,
Ook het saldo van een vereniging van eigenaren valt (tot 100.000 euro) onder het depositogarantiestelsel:

https://financieel.infonu.nl/geld/25504-is-zakelijke-rekening-ook-veilig-bij-faillissement-bank.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Paulusssenjlpaulussen, 27-03-2013
Ik heb een en/of rekening. Is dan 2x 100.000 gegarandeerd? Reactie infoteur, 19-01-2020
Beste Paulusssen,
Bij een en/of rekening bij een bank is inderdaad tweemaal 100.000 euro gegarandeerd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 04-03-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.