Spaarrekening: wat zijn de voordelen en het nut van sparen?

Spaarrekening: wat zijn de voordelen en het nut van sparen? Geld sparen en op je spaarrekening zetten is iets waarvan sommige mensen het nut niet van inzien. De rente op de spaarrekening is relatief laag dus waarom nog sparen als je rendement zo laag is? Anderen vinden dat sparen zinloos is omdat je op het moment zelf leeft en niet in de toekomst, en deze mensen spenderen dan ook hun volledige maandinkomen. Maar toch kan sparen zinvol en nuttig zijn, zoals om te voldoen aan onvoorziene kosten of om een grote aankoop te doen. Wat zijn de voordelen van sparen?

Geld uitgeven of sparen?

Sparen is iets dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is, zeker niet voor mensen met een laag inkomen. Als je inkomen al relatief laag is, dan is het sowieso moeilijk om de maand rond te komen. Sparen is dan niet het eerste dat in je opkomt. Maar ook mensen met een hoger inkomen zijn niet altijd geneigd om een gedeelte van hun inkomen opzij te zetten op een spaarrekening. Door hun hoge verdiensten zijn ze gewoon geraakt aan een hoge levensstandaard en ze geven dan ook veel geld uit om aan die standaard te voldoen.

Lage spaarrente

Sinds de economische crisis is de rente op de markt gedaald om de economie opnieuw wat leven in te blazen. Dit is beter om leningen aan te gaan maar nadeliger voor de spaarder. Als je geld minder gaat opbrengen door de lage basisrente, dan wordt het minder interessant. De meeste banken hebben de spaarrente verlaagd waardoor je niet meteen aangemoedigd wordt om geld op je spaarrekening te plaatsen. Wat is immers het nut, als de rente toch zo laag is?

Spaarrekening zinvol

Toch blijft sparen hoe dan ook zinvol en heeft het altijd nut om als je kan toch wat geld opzij te zetten. Ook al heb je het financieel niet al te breed, toch kan het geen kwaad om de discipline op te brengen om maandelijks wat te sparen. Sparen kan je op termijn altijd een mooi bedrag opleveren waarop je een beroep kan doen wanneer je maar wilt. Het voordeel van je spaarrekening is dat je altijd aan je geld kan zonder dat je daarvoor kosten moet betalen.

Sparen: voordelen

Er zijn verschillende redenen waarom geld sparen op een spaarrekening nuttig en zinvol kan zijn:

Kleine aankoop

Het kan altijd gebeuren dat er in je huis een huishoudelijk apparaat de geest geeft of aan vernieuwing toe is, denk maar aan een wasmachine of een televisie. Als het gaat om dingen die je meteen weer nodig hebt, dan is het handig om een beroep te kunnen doen op je spaarrekening.

Middelgrote aankoop

Sparen op termijn kan je ook doen om een middelgrote aankoop mee te doen, zoals bijvoorbeeld een wagen of je droomvakantie of wereldreis. Als je jarenlang wat geld opzij zet, dan geeft het voldoening om geld te kunnen opnemen van je spaarrekening als je iets wilt kopen.

Sparen voor een woning

De meeste mensen sparen geld op een spaarrekening voor de lange termijn. Ze willen binnen enkele jaren een huis of appartement kopen. En zelfs al kunnen ze de aankoop niet helemaal met hun spaargeld bekostigen, dan is het toch voordeliger om goede hypotheekvoorwaarden af te dwingen als je een aardig bedrag op je spaarrekening hebt staan. Hoe meer spaargeld op je rekening, hoe voordeliger de hypotheek die je kan afsluiten.

Pech en ziekte

Geld op lange termijn sparen wordt ook vaak gedaan uit voorzorg tegen slechte tijden of onvoorziene gebeurtenissen. Het kan immers dat je door het noodlot getroffen wordt waardoor je financieel zware lasten krijgt. Zo kan het gebeuren dat je je baan verliest door gezondheidsproblemen of dat je je woning verliest door een brand. In dat geval is het steeds nuttig om wat extra geld op een spaarrekening te hebben staan waarop je een beroep kan doen.

Lees verder

© 2010 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoge spaarrente renterekening Delta LloydHoge spaarrente renterekening Delta LloydDelta Lloyd omvat vele bedrijven en biedt vele financiële producten aan. Hier kunt u sparen tegen een hoge spaarrente, v…
Geld sparen: voordelen en nadelen van de spaarrekeningGeld sparen: voordelen en nadelen van de spaarrekeningGeld sparen op een spaarrekening heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Aan de ene kant ligt het rendement van de spaa…
Wat is bonus sparen: voordelen en nadelen?Wat is bonus sparen: voordelen en nadelen?Vele banken bieden bonus sparen aan. Wat is bonus sparen in 2020? Hoe werkt deze manier van sparen? Wat zijn de voordele…
Wanneer deposito sparen?Wanneer deposito sparen?Hoe kunt u ook in 2020 succesvol deposito sparen met een spaardeposito bij een bank? Deposito sparen is vooral sparen op…

Spaarrekening openen zonder betaalrekeningSpaarrekening openen zonder betaalrekeningEen gratis spaarrekening bij een andere bank openen zonder betaalrekening kost weinig tijd, maar levert wel geld op. Bek…

Reageer op het artikel "Spaarrekening: wat zijn de voordelen en het nut van sparen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 07-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Special: Rendement spaarrekening
Schrijf mee!