De belastingparadijzen voor zwart geld

De belastingparadijzen voor zwart geld Waar zijn de nieuwe belastingparadijzen? Wie geen risico wil lopen op een hoge boete gaat voor de hoogste spaarrente in Nederland of belegt, maar er blijkt ook veel zwart geld op buitenlandse rekeningen te staan. De Belastingdienst weet het zeker: via vooral ook de trusts in belastingparadijzen en via geheime rekeningen is er veel zwart geld in het buitenland. Dat laatste weet hij soms via een geheime informant die met deze informatie veel geld opstrijkt of uitgelekte Papers. Er zijn allerlei maatregelen getroffen die ook doorwerken in 2020 en 2021. Er lekt door de jaren heen genoeg uit via de SwissLeaks, LuxLeaks, Panama Papers, Paradise Papers en de BahamaLeaks.

Steeds minder belastingparadijzen in de wereld


Zwart geld: kies de hoogste spaarrente in Nederland of ga beleggen

Zwart geld is geld dat officieel niet bij de belastingdienst is opgegeven en dus daar officieel niet bekend is. Wie zwart geld heeft en dat vrijwillig aan de Belastingdienst opgeeft moet nog steeds de achterstallige belastingen betalen en zeer waarschijnlijk een boete. En dat kan flink oplopen, zeker als u al lange tijd uw geld buiten het vizier van de Belastingdienst heeft gehouden. Kijk, nu valt voor velen de vermogensrendementsheffing van 1,2% tot 1,5% over het heffingsvrij vermogen nog wel mee. Maar in 2020 kan de Belastingdienst nog teruggaan naar belastingjaar 2008 en in 2021 naar 2009. En dan kan een boete op verzwegen vermogen aardig in de papieren lopen. Er geldt immers een navorderingstermijn op buitenlands geld van maar liefst 12 jaar.

De belastingparadijzen worden door Nederland gevolgd

Maar wat is het alternatief. Als u gepakt wordt door de Belastingdienst krijgt u ook nog een forse boete. Keert u vrijwillig in, dan kan de boete beperkt zijn. De overheid gebruikt hier de methode van beloning en straf: wie zich vrijwillig opgeeft wordt relatief beloond, wie gepakt wordt krijgt de roe. Wordt het dan niet eens tijd om uw zaken met een deskundige adviseur te bespreken. Immers de Belastingdienst weet het zeker, er is in het buitenland waarschijnlijk belasting te heffen over ongeveer 30 miljard euro aan nieuw geld. Allemaal in het geniep gestald in belastingparadijzen en dat is twee keer zo veel als eerder werd gedacht.

Wat te doen met zwart geld, witten?

U kunt uw zwarte geld laten waar het is, maar dan kunt u uiteraard worden gepakt. Bij een erfenis is zwart geld ook niet fijn, want zwart geld laat zich eigenlijk alleen maar contant uitgeven. Natuurlijk zijn er altijd pogingen om zwart geld te witten via investeringen of andere zaken die afdekken dat er sprake is van zwart geld. Zwart geld kan met andere woorden best een groot probleem voor de eigenaar van het geld zijn.

Zwart geld op buitenlandse rekening in een belastingparadijs

Veel zwart staat op buitenlandse spaarrekeningen. Vaak gaat het om bedragen die ooit, vaak in de vorige eeuw, naar het buitenland zijn doorgesluisd om zo de enorme belastingdruk in ons land te ontwijken. Vaak gaat het om oudere mensen die op vakantie wat geld meenamen. Of ze hadden er graag een extra reis naar Luxemburg of Zwitserland voor over om hun geld in die landen te plaatsen. Soms gaat het om de erfenis van een bijna vergeten rekening. Maar ook particulieren en bedrijven die fiscale constructies gebruiken om zo min mogelijk belasting te betalen. Deze belastingontwijking mag bovendien, zolang het maar geen belastingontduiking is.

Nieuwe belasting wetgeving

Door nieuwe belastingwetgeving komt geld dat eerst nog in de hoek van belastingontwijking hoorde steeds meer te recht in de hoek waar er klappen vallen, in de hoek van de belastingontduiking. Wie zich eerst nog via de trust veilig waande voor de fiscus, kan alsnog de fiscus op bezoek krijgen. Dat betekent dat het grote geld nieuwe constructies gaat zoeken en nieuwe oorden gaat bezoeken om het onder het maaiveld te houden. Dit is niet weggelegd voor Jan Modaal die over de grens spaart. Bovendien ziet Jan Modaal de bankgeheimen in de ons omliggende landen sneuvelen en neemt hij massaal geld op. Nederlanders doen dat, maar ook andere Europeanen zoals de Belgen en Italianen. Daarmee is het relatief gemakkelijke geld wel snel binnenboord, maar het grote geld niet. Een mooie tijd ook voor de vele adviseurs op het terrein van belastingwetgeving en fiscale constructies.

Hoogste spaarrente

Voor de relatief gewone man resteert het sparen tegen de hoogste rente bij Nederlandse banken of de effectenbeurs. Of dat voor u de beste weg is, moet u zelf bepalen, maar u slaapt dan wel een stuk rustiger. De jacht op zwart geld gaat zeker door en daardoor komt een zwartspaarder in een steeds lastiger vaarwater.

Geen amnestie meer

Hoge boetes kunt u krijgen voor geld op een buitenlandse spaarrekening dat niet is aangemeld bij de Belastingdienst. Voor wie nog wil inkeren, dat kan, kost geld, maar dan hoeft u zich ook geen zorgen meer te maken. Anders loopt u kans op een fors hogere boete op zwart geld. Er is er geen amnestie meer voor zwart sparen.

De bekendste belastingparadijzen voor zwart geld

Het aantal belastingparadijzen in de buurt wordt kleiner maar ze zijn er nog steeds, alleen vaak wat verder weg. Denk aan Zwitserland, Dubai, Panama, Monaco, Brunei. Bekende belastingparadijzen zijn:
  • Amerikaans-Samoa;
  • Bahrein, Barbados;
  • Grenada;
  • Guam;
  • Zuid-Korea;
  • Macau;
  • De Marshalleilanden;
  • Mongolië;
  • Namibië;
  • Palau;
  • Panama;
  • Saint Lucia;
  • Samoa;
  • Trinidad en Tobago;
  • Tunesië;
  • De Verenigde Arabische Emiraten.

Bankieren in het buitenland

Er zijn nog zoveel manieren voor offshore bankieren en een belastingparadijs in het buitenland, maar u moet dan wel iets verder vliegen. De Panama Papers hebben weer eens de aandacht op Panama gevestigd, maar ook dat heeft tot gevolg dat Panama meer dan ooit in de gaten wordt gehouden. Het lekken gaat door, denk ook aan de Paradise Papers die volop in de publiciteit zijn geweest. Niet een klein lek, want het gaat om maar liefst 3,4 miljoen documenten.
© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwart geld of de hoogste spaarrente in NederlandZwart geld of de hoogste spaarrente in NederlandZwart geld op een buitenlandse rekening is niet toegestaan en de controle hierop is ook in 2022 een speerpunt van de Bel…
De Belastingdienst, zwart geld en vluchtroutesDe Belastingdienst, zwart geld en vluchtroutesDe Belastingdienst voert ook in 2022 een gevecht tegen zwart geld in het buitenland. Toch zijn er nog allerlei vluchtrou…
De belastingdienst, zwart geld bij een buitenlandse bankDe belastingdienst, zwart geld bij een buitenlandse bankZwart geld hebben in het buitenland in 2020 of 2021 en de Belastingdienst gaan slecht samen. Een vrijwillige inkeer gaat…
Bankgeheim België: Nederlanders halen massaal hun geld terugBankgeheim België: Nederlanders halen massaal hun geld terugHet bankgeheim in België is niet meer en de inkeerregeling zwart geld betekent ook nog eens een boete. Nederlanders hale…

Top 5 banken met de hoogste spaarrente in NederlandTop 5 banken met de hoogste spaarrente in NederlandProfiteer ook van de top 5 spaarrente van de banken met de hoogste spaarrente in Nederland. Wat wordt de spaarrente in 2…
Hoogste spaarrente top 8 bankenHoogste spaarrente top 8 bankenWelke 8 banken geven gemiddeld genomen de hoogste spaarrente op een direct opneembare spaarrekening? Welke banken vallen…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.