InfoNu.nl > Financieel > Sparen > Zwart geld - Sparen in Nederland na opheffing bankgeheim

Zwart geld - Sparen in Nederland na opheffing bankgeheim

Zwart geld - Sparen in Nederland na opheffing bankgeheim Er gaat geen week voorbij of we zien nieuwskoppen over de opheffing van het bankgeheim. Bastions van betrouwbaarheid hebben flinke deuken opgelopen. Traditionele belastingparadijzen als Andorra, België, Liechtenstein, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland, het is in de meeste gevallen niet meer wat het geweest is. Maar ook het verbeterde belastingklimaat in Nederland, althans op het gebied van vermogen, lonkt. En zwartgeldspaarders kunnen nog profiteren van de inkeerregeling.

"Regeren is vooruitzien"

In Zwitserland nemen bijvoorbeeld veel banken geen Amerikaanse klanten meer aan. Dit naar aanleiding van de rechtszaak Verenigde Staten versus UBS, dat er uiteindelijk in heeft geresulteerd dat UBS een forse boete heeft moeten betalen en enkele duizenden rekeninghouders bekend worden gemaakt aan de Amerikaanse fiscus. Amerikaanse UBS-rekeninghouders krijgen echter nog te kans om zich vrijwillig te melden bij de fiscus en kunnen zo een boete ontlopen. Een soort inkeerregeling, maar ook een prisoner's dilemma voor deze Amerikanen. Want het is natuurlijk de vraag of een bepaalde rekeninghouder bij die overeengekomen lijst namen zit.

Met een uit de pan rijzende staatsschuld in Nederland en elders, zijn de diverse regeringen extra gemotiveerd om het vermogen waarover ze belasting kunnen heffen zo groot mogelijk te maken. Het economische klimaat is er niet naar om de belasting op vermogen te vergroten. Dat kost kiezers. Beter is het om een zondebok aan te wijzen. En die is gevonden in onder andere zwartgeldspaarders, leaserijders en bonus ontvangende bankiers.

Wereldwijde jacht op het bankgeheim

Ook al wordt er door belastingadviseurs anders beweerd, langzamerhand worden de muren rond het bankgeheim afgebroken. Het kan een aantal jaren duren voordat het zo ver is. Maar zwartgeldspaarders kunnen beter niet het risico nemen om over een aantal jaren ontdekt te worden. Wat dat betreft is de huidige inkeerregeling van de Belastingdienst aantrekkelijk (hier vindt u tevens rekenvoorbeelden). Maar ook hier zijn onlangs wijzigingen in aangebracht en verantwoordelijk staatssecretaris De Jager (what's in a name) van Financiën dreigt zelfs om de inkeerregeling tezijnertijd af te schaffen. De boetes zijn in ieder geval al verhoogd tot 300%.

Speciaal inlichtingennummer over inkeerregeling bij Belastingdienst in Breda

De Belastingdienst in Breda heeft er zelfs een speciaal nummer en e-mailadres voor geopend: 076-5260128 en inkeer@belastingdienst.nl. Hoewel de woordvoerder van de Belastingdienst verzekerde dat nummers en IP-adressen niet worden genoteerd, kunt u maar beter niet het risico nemen om van thuis te bellen of te e-mailen. In Nederland staan er namelijk tienduizenden telefoontaps van diverse overheidsinstanties uit. Overigens werd tegelijkertijd met de bekendmaking van dit nummer op 25 augustus 2009 gemeld dat sinds begin 2009 meer dan 2.100 belastingplichtigen gebruik hebben gemaakt van de inkeerregeling. In totaal gaven zij een saldo van ruim EUR 463 miljoen op.

Nederlanders halen geld van Belgische rekeningen: spaarrente in België lager

Niet de teloorgang van het Belgische bankwezen, maar de afschaffing van het bankgeheim in België heeft volgens bronnen vele Nederlanders al overgehaald om hun tegoeden van Belgische banken te halen. Een Belgische krant berichtte hier onlangs over. Op basis van de Europese Spaarrenterichtlijn waren buitenlandse spaarders in België reeds een bronheffing schuldig over de uitgekeerde rente. Daar komt ook nog eens bij dat de spaarrentes in België gemiddeld lager zijn dan in Nederland.

Kiezen voor veilig sparen tegen de hoogste rente in Nederland

Het spaarklimaat is sinds de tijden van Den Uyl verbeterd in Nederland. De vermogensrendementsheffing (1,2% over uw gemiddeld vermogen met inachtneming van een drempel) is een verademing in vergelijking met het oude stelsel. Bovendien wordt door het sober wordende pensioenstelsel sparen juist aangemoedigd. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor banksparen, maar ook simpelweg voor de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening. Goede mogelijkheden zijn te vinden bij AEGON Eigen stijl Sparen en MoneYou.
© 2009 - 2018 Vrijdenker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zwart geld of de hoogste spaarrente in NederlandZwart geld of de hoogste spaarrente in NederlandZwart geld op een buitenlandse rekening is niet toegestaan en de controle hierop is ook in 2017 en 2018 een speerpunt va…
Verdrag zwart geld KaaimaneilandenVerdrag zwart geld KaaimaneilandenLet op met zwart geld op de Kaaimaneilanden. Met het verdrag met de Caymaneilanden van 8 juli 2009, kan ook de Kaaimanei…
Bankgeheim in het buitenlandBankgeheim in het buitenlandHet bankgeheim is ontstaan in Zwitserland. Het stamt uit 1934. Mensen maken er vooral gebruik van om geld dat zij verdui…
Spaarrentetarieven vergelijken: Waar moet je op letten?Wanneer je op zoek bent naar de hoogste spaarrente op deposito's en spaarrekeningen, moet je op een aantal dingen letten…
Ook Belgen halen massaal zwart geld terug naar eigen landOok Belgen halen massaal zwart geld terug naar eigen landVooral vermogende mensen halen sinds 2006 veel zwart geld terug van buitenlandse rekeningen. Niet alleen Nederlanders, m…

Reageer op het artikel "Zwart geld - Sparen in Nederland na opheffing bankgeheim"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vrijdenker
Gepubliceerd: 15-09-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Schrijf mee!