InfoNu.nl > Financieel > Sparen > Depositosparen brengt meer rente op

Depositosparen brengt meer rente op

Depositosparen brengt meer rente op Depositosparen is niks anders dan een bedrag vastzetten voor bepaalde tijd met een vastgestelde rente. Deze is in het algemeen hoger dan van een spaarrekening. Er zijn verschillende vormen van depositosparen met elk zijn eigen vaste looptijd en vaste rente. Op internet zijn diverse websites te vinden waar de rente wordt vergeleken.

Langer vastzetten, meer rente

Je kunt een bedrag voor een paar maanden vastzetten maar ook voor jaren. Het spreekt vanzelf dat je meer rente krijgt hoe langer je het bedrag vastzet. Tussentijds opnemen en bijstorten is bij deze spaarvorm meestal niet mogelijk, tenzij je een flinke boete betaalt. Ook stellen de meeste aanbieders allerlei voorwaarden, zoals een minimumbedrag dat wordt ingelegd of een boete bij tussentijdse opname.

Depositogarantiestelsel

Als je je geld voor een langere tijd kunt missen dan is dit de ideale spaarvorm. Ook hoef je niet bang te zijn dat je je geld kwijtraakt. Voorwaarde is wel dat de bank een vergunning heeft van De Nederlandse Bank en daarmee onder de garantieregeling valt. Op 1 januari 2007 is de Wet op het financieel toezicht (Wft) van kracht geworden. Onderdeel hiervan is het depositogarantiestelsel, de opvolger van de Collectieve Garantieregeling. Dit alles betekent in de praktijk voor spaarders dat hun totale tegoed bij een bank sinds kort tot een maximum van 100.000 euro gegarandeerd is. Heb je een bedrag om te sparen hoger dan 100.000 euro dan is het beter dat te splitsen over verschillende banken. Alleen een achtergesteld deposito valt niet onder het depositogarantiestelsel van de DNB.

Hoe werkt het

Drie factoren zijn belangrijk om te weten of je spaargeld door het depositogarantiestelsel wordt gedekt.

Bank

Informeer bij je bank of het product dat bij die bank is afgesloten of wilt afsluiten onder een depositogarantiestelsel valt. Alle banken, ook buitenlandse die hier zijn gevestigd, zijn wettelijk verplicht hierover informatie te verstrekken. In het Wft-register van De Nederlandsche Bank kun je zien of jouw bank onder het depositogarantiestelsel valt. Banken die in Nederland vanuit een bijkantoor werken en gevestigd zijn in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein vallen onder het depositogarantiestelsel in hun land van herkomst.

Product

Geld dat op lopende rekeningen, spaarrekeningen of bijzondere spaarrekeningen zoals termijndeposito's staat, vallen onder het depositogarantiestelsel. Aandelen of obligaties aan toonder echter niet.

Rekeninghouder

Particulieren en kleine ondernemingen kunnen een beroep doen op het depositogarantiestelsel. Alleen bestuurders van de bank met betalingsproblemen, mensen die een belang hebben van vijf procent of meer in die bank of hun directe familie vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Ook bepaalde ondernemingen zijn uitgesloten van het depositogarantiestelsel, zoals financiële ondernemingen en overheden.

Tot slot depositosparen

Deze manier van sparen is zeker het overwegen waard. Het is veilig omdat de DNB tot een bedrag van 100.00 euro garant staat. Je moet het geld niet nodig hebben omdat je het voor langere tijd vastzet.
© 2008 - 2019 Bertvdw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wanneer deposito sparen?Wanneer deposito sparen?Hoe kunt u ook in 2019 succesvol deposito sparen met een spaardeposito bij een bank? Deposito sparen is vooral sparen op…
Top deposito rente 2019Top deposito rente 2019Een top deposito in 2019 geeft tot 1,9% rente, een hoog rendement. Dat is veel meer rente dan de spaarrente op een gewon…
Zwitserleven: spaarrekening met hoge spaarrenteZwitserleven: spaarrekening met hoge spaarrenteZwitserleven biedt u in 2017 een hoge spaarrente op een nieuwe spaarrekening van 0,45%, hoger dan de drie grote banken.…
Bronnen en referenties
  • Mister Money is bron voor lijst rentevergelijking

Reageer op het artikel "Depositosparen brengt meer rente op"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bertvdw
Laatste update: 30-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!