InfoNu.nl > Financieel > Sparen > Slim sparen in Belgie: kies dan hoogste spaarrente 2018 (BE)

Slim sparen in Belgie: kies dan hoogste spaarrente 2018 (BE)

Slim sparen in Belgie: kies dan hoogste spaarrente 2018 (BE) Ook in België geven de grote banken in 2018 minder rente dan de kleinere spaarbanken, zoals MoneYou. Tegelijkertijd zijn mensen benauwd om hun geld aan onbekende banken toe te vertrouwen. Bent u nog veilig bij een kleine bank. Voor welk bedrag is uw spaargeld gegarandeerd door het Beschermingsfonds. Is de termijnrekening wat voor u of kiest u voor de klassieke spaarrekening voor de hoogste spaarrente? Let op de nieuwe regels voor getrouwheidspremie sparen in 2017 en 2018.

Depositogarantiestelsel

Iedereen die zijn geld aan een spaarbank toevertrouwt, moet zich toch afvragen hoe zeker zijn geld bij de bank is. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een faillissement met uw geld in België? In Nederland bestaat het depositogarantiestelsel. Per 7 oktober 2008 is per direct de maximale garantie verhoogd naar 100.000 euro per persoon per instelling.

Slim sparen en betalen in België

Ook in België is de garantie via het Beschermingsfonds in 2008 verhoogd naar 100.000 euro voor particulieren, verenigingen en kleine en middelgrote ondernemingen. Bovendien is de federale regering en plenaire Kamer akkoord met de staatsgarantie op leningen van banken en is er een bescherming van 20.000 euro voor uw beleggingen.

Spaarbanken

De bescherming van uw geld is momenteel in België even groot als in Nederland, maar hoe zit het met de rente. Enkele in België opererende spaarbanken voldoen aan de eis dat ze onder de bescherming van het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen, en tegelijkertijd een relatief hoge rente bieden. Aan deze eisen voldoen in ieder geval Rabobank België via rabobank.be, ABN AMRO België en de Credit Europe bank. Het bijkantoor in België valt onder de Nederlandse garanties.

Credit Europe België

Credit Europe België gaat met zijn deposito en termijnrekening tot een rente van 3%. Een rekening kan eenvoudig online worden aangevraagd.

Rabobank België

Dan de Rabobank. De rente daar is 0,25% met 0,1% getrouwheidspremie. Bijkomend voordeel is dat de digipass om te kunnen internetbankieren, gratis is. De rente op de termijnrekening loopt op tot 1,0%.

ABN AMRO België

Ook ABN AMRO België biedt niet meer zelf een spaarrekening aan maar via dochter MoneY België.

MoneYou België

MoneYou België is een goed voorbeeld. Deze bank is onderdeel van ABN AMRO, valt volledig onder de garantie van ABN AMRO, en geeft een mooie rente:
 • Flex sparen: basisrente van 1,15% op jaarbasis met een getrouwheidspremie van 0,10% op jaarbasis;
 • Plus sparen: basisrente van 0,05% op jaarbasis met een getrouwheidspremie van 0,35% op jaarbasis.

ING bank

De ING Lion deposit, waarvan het geld direct opneembaar is, geeft inclusief getrouwheidspremie 0,1% rente als u via internet bankiert. Hiervoor is geen zichtrekening nodig. ING tempo sparen geeft tot 0,86% spaarrente.

De Record bank

De Record bank groep waartoe ook de Westkrediet, AGF Belgium Bank, Mercator Bank en Eural behoren, maakt onderdeel uit van de ING groep. De Platinum spaarrekening en de Webspaarrekening geven 0,1% rente.

Nieuwe regels vanaf 2014 voor het sparen

Vanaf 2014 zal de getrouwheidspremie niet meer op jaarbasis plaats vinden, maar per kwartaal worden berekend. Zo wordt de getrouwheidspremie dus vier maal per jaar berekend. Voorts zijn nog maximaal zes spaarrekeningen per bank toegestaan om te voorkomen dat de klant het overzicht verliest. Minimumvereisten en voorwaarden worden ook afgeschaft.

Hoogste spaarrente 2017 en 2018

Enkele andere banken:
 • Deutsche Bank: 1,2% waarvan 0,3% getrouwheidspremie;
 • Beo Bank:1,2% waarvan 0,3% getrouwheidspremie;
 • Medirect: 1,0% waarvan 0% getrouwheidspremie;
 • ING Tempo sparen: 0,86% waarvan 0,85% getrouwheidspremie;
 • CVK: 0,75% waarvan 0,5% getrouwheidspremie;
 • Santander: 0,65% waarvan 0,5% getrouwheidspremie;
 • Banca Monte Paschi: 0,65% waarvan 0,65% getrouwheidspremie;
 • Belfius: 0,51% waarvan 0,5% getrouwheidspremie;
 • BNP Paribas: 0,46% waarvan 0,45% getrouwheidspremie.

Slot

Wie een hoge spaarrente zoekt, blijft niet steken bij de grootbanken, maar zoekt ook de andere mogelijkheden op internet. Wie de Nederlandse garantiestelling op vermogen wil als extra zekerheid, heeft daartoe inmiddels voldoende mogelijkheden. Aan u de keuze. Bedenk ook dat de garanties gelden per bank en per persoon. Als u met uw partner of gehuwde een en/of rekening hebt, doet u de gegarandeerde bedragen maal twee. En wie slim spaart, vergeet ook de rente op de termijnrekening niet. Het is goed om te weten dat de intresten in 2016, 2017 en 2018 tot circa 1.800 euro zijn vrijgesteld van de roerende voorheffing.

Lees verder

© 2008 - 2019 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veilig sparen in België doet u zoVeilig sparen in België doet u zoNiet alleen een hoge spaarrente, maar ook veilig sparen tegen een hoge rente is belangrijk. Veel banken zijn goed uit de…
Uw geld is deels beschermd via het BeschermingsfondsUw geld is deels beschermd via het BeschermingsfondsEen financiële instelling kan in ook in 2019 of 2020 in België failliet gaan. In 1997 was het voor de uit de diamantbuur…
Spaarrekening kiezen: spaarrentes en promoties vergelijkenSpaarrekening kiezen: spaarrentes en promoties vergelijkenSparen kan een interessant rendement opleveren als je tenminste kiest voor een spaarrekening met een hoge spaarrente. Bi…
Rabobank biedt spaarrente van 8% en hogerRabobank biedt spaarrente van 8% en hogerDe Rabobank biedt een hoge spaarrente als global player in de wereld en is een super veilige bank. De gemiddelde Nederla…
Hoge spaarrente renterekening Delta LloydHoge spaarrente renterekening Delta LloydDelta Lloyd omvat vele bedrijven en biedt vele financiële producten aan. Hier kunt u sparen tegen een hoge spaarrente, v…

Reageer op het artikel "Slim sparen in Belgie: kies dan hoogste spaarrente 2018 (BE)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Charles, 01-01-2010 22:46 #8
Ik ben belg en resident in Spanje. Kan ik in België een rekening openen bij een nederlandse bank die in België filialen heeft? Of kan ik in Nederland een rekening openen? Reactie infoteur, 17-01-2010
Beste Charles,
Dit kan per bank anders zijn, maar meestal is residentie vereist.

Veronique, 26-03-2009 11:24 #7
Interessant allemaal. Maar ik wil als Belg een spaarrekening in Nederland openen. Dit lukt zomaar niet. Ik krijg het antwoord dat ik een zichtrekening in Nederland moet hebben. Maar om die zichtrekening te bekomen moet ik ingezetene van Nederland zijn. Ik kan dus niet sparen in Nederland, al zou ik het willen. Of wel? Reactie infoteur, 29-03-2009
Beste Veronique,
Het gaat hier om Nederlandse banken, die in Belgie opereren. Daar kunt u gewoon een rekening openen als ingezetene van Belgie: Credit Europe.be, Rabo.be en zo verder. Deze vallen allemaal onder de Nederlandse garanties.

Johan, 21-12-2008 13:30 #6
Ik ben nederlander en woon in NL. Ik heb een spaarrekening in belgie. Moet ik die zelf opgeven of doet de Belgische fiscus dat voor mij bij de NL fiscus? verder is het zo dat weinig baken Nederlanders accepteren (die ook in NL wonen) om een betaalrekeing te openen. Tot nu toe ging het alleen goed bij Argenta en bij Keytrade. (de betaalkaarten waren echter alleen voor Belgen). Reactie infoteur, 05-01-2009
Beste Johan,
Belgie zal niet spontaan gegevens aan de Nederlandse fiscus doorgeven. Zie ook het artikel:

http://financieel.infonu.nl/belasting/10125-belastingdienst-belastingdienst-en-europese-spaarrichtlijn.html

Patrick, 27-09-2008 13:34 #5
Beste, Doch om een rekening te kunnen openen bij een kleinbank in Nederland die hoge rentes geeft ( zoals NIBC en ICESAVE die 5.25% geven) moet men wel woonachtig zijn in Nederland volgens de algemene voorwaarden. En stel dat je dit omzeilt met een correspondetieadres, hoe zit het dan met de nederlandse garantie ( 2Ok+ 90% van volgende 20k) Alvast bedankt voor de reactie Reactie infoteur, 29-09-2008
Beste Patrick,
In het artikel gaat het juist om voorbeelden van banken met de Nederlandsche garantie, die in België werkzaam zijn. Deze rekeningen zijn dus voor Belgisch ingezetenen eenvoudig te openen, en geven meestal een interessante rente. Banken als NIBC en ICESAVE controleren uw identiteit en woonplaats. Een correspondentieadres in Nederland zal, denk ik, dan ook niet werken.
Met vriendelijke groeten,
Finbelg

Cin, 23-06-2008 09:12 #4
Ik heb vandaag 6000 euro gestort op m'n nieuwe rekening bij Kaupthing Edge. Maar na het lezen van verschillende commentaren zit ik toch een beetje met de bezorgdheid of dit wel verstandig was. Ben ik volgens het Belgisch stelsel beschermd tot 20.000 euro of ligt dit anders bij Kauphting Edge? Zo ja, hoe dan?
Alvast bedankt voor de hulp. Reactie infoteur, 24-06-2008
In artikel 17 van de algemene voorwaarden van de bank is opgenomen dat uw geld valt onder de Luxemburgse garanties. Die houden een garantie in tot een maximum van 20.000 euro per persoon.

U kunt dit nalezen op:

http://nl.kaupthingedge.be/lisalib/getfile.aspx?itemid=259

Bitla, 05-06-2008 14:02 #3
Gezien de naam van de site (… NL) is het niet duidelijk dat deze alleen voor Belgisch ingezetenen is bedoeld. Verder wonen er enorm veel Nederlanders niet in Nederland, waardoor "moeilijk doen" is voorgeprogrammeerd. Verder kan Belgie aantrekkelijk zijn voor niet-ingezetenen omdat het wel een bronbelasting over rente-inkomsen heft, maar deze inkomsten verder niet aan het woonland worden doorgegeven. Reactie infoteur, 06-06-2008
Zie voorgaande reactie.

Bitla, 04-06-2008 07:28 #2
Slim sparen in Belgie bij een Nederlandse bank, dat dacht ik ook… Maar de Rabo-BE is alleen voor Belgisch ingezetenen. Staat in de voorwaarden en is mij bevestigd per email. Dus schrap ze maar van uw lijstje, want voor buitenlands ingezetenen is er bij de Rabo-BE geen rekening mogelijk. Dat kan ook voor andere banken gelden, dat weet ik niet. Een betere tip is misschien de Keytrade bank, die wel open is voor buitenlands ingezetenen. De bank is de online- dochter van Landbouwkrediet, wat wel een betrouwbare indruk maakt, maar ik weet niet of ze ook onder de Belgische garantie-regeling vallen of dat anderszins iets bekend is over hun betrouwbaarheid. Als u iets weet, heet ik informatie welkom. Reactie infoteur, 05-06-2008
Beste Bitla,

Dit artikel is geschreven voor Belgisch ingezetenen. Zij kunnen en een hoge rente en een goede garantie krijgen door bij een Nederlandse bank of filiaal daarvan in België hun geld te plaatsen. Velen weten dat echter nog niet en blijven bij een Belgische grootbank, die juist vaak een lage rente biedt, en daar bovenop ook nog minder garanties voor het spaargeld geeft.

Ook de Keytrade Bank valt onder de Belgische regelgeving.

Nederlanders hoeven niet zo moeilijk te doen, omdat ze in Nederland vrijwel altijd bij een bank zullen uitkomen, die door de Nederlandsche Bank is gefiatteerd.
Finbelg

De Smet, 29-05-2008 21:52 #1
Geldt die Nederlandse garantie niet voor Amrobank België? Reactie infoteur, 03-06-2008
Geachte De Smet,
De Nederlandse garantie geldt inderdaad ook voor ABN AMRO België. Ik heb ABN AMRO België daarom nu ook in het artikel ingepast. Dank daarvoor.
Finbelg

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 08-01-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Special: Hoogste spaarrente 2019
Reacties: 8
Schrijf mee!