InfoNu.nl > Financieel > Sparen > De interessantste spaarrekeningen

De interessantste spaarrekeningen

De interessantste spaarrekeningen In deze crisistijden is het niet zo evident om een cent opzij te zetten. Wie het toch kan, haalt niet zo veel rendement uit een spaarboekje maar toch blijkt dat geen beletsel. Alternatieven zijn dan ook duurder.

Blijven sparen

Niettegenstaande het rendement van een spaarrekening vrijwel te verwaarlozen is, blijven mensen deze manier van sparen gebruiken. Sinds 2009 is het rendement, als je rekening houdt met de inflatie, zelfs negatief. De vergoeding die je krijgt compenseert de verhoging van het levensonderhoud niet meer. Naar verluidt raakt dat de koude kleren van de gemiddelde Belg niet, want hij blijft vlijtig zijn spaarvarkentje bevoorraden. Uit gegevens van de Nationale Bank blijkt dat in het eerste deel van 2013 de Belg gemiddeld 15,1 procent van zijn inkomen opzij zette.

Waarom?

Je kunt je afvragen waarom de Belg dat doet. Is hij zo dom? Is hij masochist? Er zijn nog steeds drie redenen waarom je als kleine spaarder voor het klassieke spaarboekje kan kiezen.

  • Er is vooreerst de verplichting dat alle banken zich moeten aansluiten bij het zogenaamde depositogarantiefonds. Dat betekent dat ieders inkomen tot 100.000 euro per bank verzekerd is. Dit systeem is van kracht zowel in België als in Nederland.
  • Ten tweede zijn de interesten van spaarrekeningen volledig vrijgesteld van roerende voorheffing tot maximum 1.830 euro interest. Voor opbrengsten van termijnrekeningen en kasbons daarentegen moet men 21% aan roerende voorheffing afdragen.
  • Een derde niet onbelangrijke voordeel is dat voor elkeen met een spaarrekening het geld constant ter beschikking is. Dat is niet het geval bij een termijnrekning of een kasbon waar het geld voor een zekere tijd geblokkeerd blijft.

De interessantste spaarrekeningen in België

Testaankoop houdt de toestand op de markt van spaarrekeningen doorlopend in de gaten en raadt volgende banken aan omdat ze de interessantste voorwaarden bieden.

BankSpaarrekeningBasisinterestGetrouwheidspremiePeriode
Mone YouFlex Sparen1,950,40Onbeperkt
NIBCDirect Spaarrekening1,900,40 Onbeperkt
Fortuneo BelgiumFortuneo Plus1,800,45Onbeperkt
Goffin BankGS Rekening1,500,30Maximum 1 jaar
Goffin BankPremio Spaarrekening1,500,30Maximum 1 jaar
Goffin BankSpaarrekening1,500,30Maximum 1 jaar
RaboBankSpaarrekening1,500,30Maximum 1 jaar
Mone YouPlus Sparen1,401,251 jaar en meer
Fortuneo BelgiumFortuneo Plus Fidelity1,151,501 jaar en meer
NIBCDirect Getrouwheidsrekening1,151,50 1 jaar en meer

De interessantste spaarrekeningen in Nederland

Op basis van de gespecialiseerde site van Independer.

BankSpaarrekeningRenteVoorwaarde
SNS BankMaxisparen2,65Maandelijks 50 euro minimum
Westland UtrechtSpaarOnLine Rekening2,50Geen
SNS BankInternet Sparen2,50Geen
KnabFlexibel Sparen2,5015 euro kosten/maand
MoneyouSpaarrekening2,45Geen
ReaalKeuzeSparen2,45Geen
ReaalPlusSparen2,45Getoonde rente v.a. 10.000
Regio BankSpaar-op-Maat2,45Geen
AnadolubankAlfa Slimmer Sparen2,40Geen
© 2012 - 2019 Vosje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slim sparen in Belgie: kies dan hoogste spaarrente 2018 (BE)Slim sparen in Belgie: kies dan hoogste spaarrente 2018 (BE)Ook in België geven de grote banken in 2018 minder rente dan de kleinere spaarbanken, zoals MoneYou. Tegelijkertijd zijn…
Sparen: het verschil tussen spaarrekening en termijnrekeningSparen: het verschil tussen spaarrekening en termijnrekeningNa de crisis op de beurzen zijn beleggers niet meer zo happig om in aandelen te beleggen en richten zich meer op de veil…
Welke spaarrekening is het interessantst in België?Welke spaarrekening is het interessantst in België?Belgen zijn spaarders. Ondanks de lage interesten blijven ze massaal in het spaarboekje geloven. Zal dat zo blijven nu e…
Rentetarieven sparen vergelijken: Wat is de hoogste rente?Rentetarieven sparen vergelijken: Wat is de hoogste rente?Wanneer je spaarrekeningen met elkaar gaat vergelijken, zijn de rentetarieven van die spaarrekeningen het meest belangri…
Bronnen en referenties
  • Website Testaankoop: http://www.test-aankoop.be
  • Website Independer: http://www.independer.nl

Reageer op het artikel "De interessantste spaarrekeningen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vosje
Gepubliceerd: 14-12-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!