Vriendenlening: is geld lenen aan vrienden dom of normaal?

Vriendenlening: is geld lenen aan vrienden dom of normaal? Omdat het voor sommige mensen moeiijk is om geld te lenen bij de bank doen ze een beroep op een particulier, zoals bijvoorbeeld een kennis of vriend. Een vriendenlening kan op het eerste zicht een vrij onschuldige vorm van lening zijn. Dit geldt vooral voor degene die geld wil lenen van een vriend. De persoon die het geld uitleent kan van zijn kant in een delicate positie komen te staan wanneer het geld niet wordt terugbetaald. Geld lenen aan vrienden lijkt op het eerste zicht een morele verplichting, maar kan aan de andere kant ook de vriendschap tussen lener en ontlener hypothekeren. Er zijn aan een vriendenlening enkele heel delicate factoren verbonden die mogelijk het wederzijds respect tussen de vrienden én de vriendschap zelf in het gedrang kunnen brengen. Kan je de vriendenlening beschouwen als "normaal", met andere woorden een morele verplichting tussen vrienden, of liggen er addertjes onder het gras?

Meer en meer leningen

Na de crisis van eind 2008 werd het minder en minder vanzelfsprekend om elke maand rond te komen. Veel mensen verloren hun baan en raakten in de financiële problemen. Bovendien worden er in de nasleep van de crisis meer en meer leningen aangegaan. Sommige mensen hebben problemen om hun leningen af te betalen en hebben daardoor moeilijkheden om een nieuwe lening te krijgen bij de bank.

Geld vragen aan vrienden

Precies omdat ze bij de bank geen lening meer krijgen, proberen mensen geld te lenen van een particulier. Die privépersoon is soms iemand van buitenaf, maar kan ook iemand zijn die de lener persoonlijk kent. In dat geval gaat het om familieleden of vrienden. De persoon die geld wilt lenen maakt aan zijn vriend duidelijk dat zijn financiële situatie slecht is en dat hij dringend geld nodig heeft.

Vriendenlening: morele verplichting?

Dringend geld nodig

Een vriend die dringend geld nodig heeft, rekent erop dat de ander een dosis medelijden aanboort en het gevraagde geld overhandigt. Een particulier die geld leent aan zijn vriend doet dit omdat hij niet wil dat deze dieper in de financiële problemen wegzakt. Aan de ene kant kan je zeggen dat het een morele verplichting is om je vrienden in nood te helpen en een vriendenlening de normaalste zaak van de wereld is.

Schuldgevoel

Een vriendenlening geven aan iemand die je graag hebt en misschien al jaren kent, lijkt dan ook een normale zaak. Stel je wilt geen lening geven maar je vriend raakt verder in de financiële problemen en schulden, hoe ga je daar emotioneel mee om? Ontstaat er dan geen schuldgevoel dat zwaar wordt om te dragen?

Vrienden geld lenen: dom?

Vriendschap

Aan de andere kant is het van belang om te weten dat geld lenen aan een vriend ook problemen met zich mee kan brengen. Ten eerste is het mogelijk dat je vriend precies rekent op je medelijden met zijn moeilijke situatie om het geld te krijgen en de uitbetaling altijd maar uit te stellen. Je bent immers zijn vriend, dan ga je toch niet moeilijk doen? Als je je ongenoegen laat blijken omdat hij zijn lening niet terugbetaalt, kan dit je vriendschap op het spel zetten.

Respect

Het is dan ook een delicate zaak om op een bepaald moment het geleende geld terug te vragen. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat als je je geld niet terugvraagt, je niet meer serieus overkomt als vriend. Je vriend kan minder respect krijgen voor jou omdat je alles maar op zijn beloop laat. Intussen kan hij de terugbetaling alsmaar verder uitstellen.

Lees verder

© 2011 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Particulier geld lenenParticulier geld lenenParticulier geld lenen is een vorm van lenen die niet veel verschilt van geld lenen via de bank of een andere geldverstr…
Lenen in de familieLenen in de familieGeld lenen bij familie en vrienden is de goedkoopste manier van lenen. Deze manier heeft echter grote nadelen.
Winwinlening: geld lenen aan startende ondernemersWinwinlening: geld lenen aan startende ondernemersAls je als particulier geld wilt lenen aan een vriend of kennis die een onderneming wil starten, dan kan dit in België v…
Lening: geld lenen zonder tussenkomst van een bankLening: geld lenen zonder tussenkomst van een bankBanken zijn normaal gezien de meest aangewezen plaats om een lening aan te gaan. Je stapt een bankkantoor binnen, vraagt…

Je BKR-gegevens online inzienJe BKR-gegevens online inzienWie in het verleden wilde weten wat er over hem bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd was, moest daarvo…
Leningen vergelijken, waarop moet u letten?Leningen vergelijken, waarop moet u letten?Banken adverteren voor leningen altijd graag met ongelooflijk lage rentepercentages maar door het overweldigend aantal a…

Reageer op het artikel "Vriendenlening: is geld lenen aan vrienden dom of normaal?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 24-10-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Special: Vriendenlening
Schrijf mee!