Geld lenen met schulden: leningen samenvoegen

Geld lenen met schulden: leningen samenvoegen Geld lenen met schulden kan een probleem vormen voor wie verschillende leningen heeft lopen. Banken en kredietverstrekkers zullen er niet happig op zijn om je een nieuwe lening te geven wanneer je bij het BKR genoteerd staat. Toch bestaat de mogelijkheid om een nieuwe lening te krijgen, als je kredietverstrekker er van uitgaat dat je de lening zal af kunnen betalen. Interessant is om je afzonderlijke leningen te laten samenvoegen, zodat je schuldenlast overzichtelijk wordt. Aangeraden is om dit enkel te doen wanneer de rente en de kosten van één enkele lening voordeliger zijn dan de rente en kosten van alle aparte leningen samen. Best bereken je dus hoeveel het je oplevert om alle leningen samen te brengen in één grote lening. Op welke manier is geld lenen met schulden mogelijk?

Geld lenen

Schulden zijn een fenomeen dat meer en meer voorkomt sinds de economische crisis van 2008 en de nasleep ervan. Duizenden gezinnen hebben het moeilijk om de eindjes aan mekaar te knopen en gaan kredieten aan om aankopen te kunnen doen. Het niet kunnen afbetalen van die kredieten kan leiden tot geldproblemen en schulden. Sommige mensen die schulden hebben zien geen andere uitweg dan nieuwe schulden aangaan om vorige schulden te kunnen afbetalen. Het risico bestaat dat je in dat geval in een negatieve spiraal terecht komt.

Lenen met schulden

Als je al leningen hebt lopen die je nog moet afbetalen, is het moeilijker om een nieuwe lening te kunnen krijgen. Banken en kredietverstrekkers zullen te weten komen dat je bij het BKR genoteerd staat en zullen er huiverig tegenover staan om je een nieuwe lening aan te bieden. Als je een nieuwe lening wilt aangaan ondanks het feit dat je schulden hebt, dan kan de kredietverstrekker laten berekenen of je die lening wel zal kunnen afbetalen. Het is raadzaam hierbij realistisch te zijn bij het berekenen van de mogelijkheden van afbetaling en jezelf geen al te zware strop rond de keel te zetten op financieel vlak. Om een nieuwe lening te kunnen krijgen kan het interessant zijn om de vorige leningen samen te voegen, waardoor de afbetaling van je nieuwe krediet haalbaar wordt.

Leningen samenvoegen

Leningen samenvoegen kan je een meer gerust gevoel geven en biedt het voordeel van overzichtelijkheid. In plaats van allemaal aparte leningen te moeten afbetalen, laat je alles samenvoegen tot één enkele nieuwe lening. De afzonderlijke leningen brengen allemaal aparte kosten en rente met zich mee, en het kan voordelig zijn om die samen te voegen in een nieuwe lening. Bij één enkele lening betaal je dus maar één keer kosten en rente. Wil je een nieuwe, allesomvattende lening aangaan bij een kredietverstrekker, dan is het best dat je open kaart speelt en zegt dat je nog een heleboel schulden af te betalen hebt. Bij de berekening van een afbetalingsplan zal de bank of kredietverstrekker hiermee rekening kunnen houden en je een haalbaar plan voorstellen.

Voordelig?

Bij de keuze of de beslissing om eventueel je schulden samen te voegen en onder te brengen in één grote lening, is het belangrijk om naar enkele dingen te kijken. Schulden samenbrengen in een lening is immers alleen maar voordelig als je minder rente en kosten moet betalen dan bij het totaal aan je afzonderlijke leningen. Dit bereken je dus best op voorhand. Ga na hoeveel rente en kosten je betaalt voor je afzonderlijke schulden, tel dit bedrag op en vergelijk het met de kostprijs van je nieuwe lening. Hierbij kan je bij verschillende kredietverstrekkers kijken wat ze te bieden hebben op dit vlak. Vallen de kosten en de rente van je nieuwe lening lager uit, dan kan het inderdaad voordelig zijn om je leningen samen te voegen. Is dat niet het geval, dan kijk je best naar andere kredietverstrekkers.

Schulden overzichtelijk

Het voordeel van het samenvoegen van je leningen is dat je schuldenlast overzichtelijk wordt. Waar je voordien allemaal met aparte leningen te maken had die je het moeilijk maakten om het overzicht te bewaren, krijg je nu maar één lening. Dit maakt het ook mentaal minder zwaar om alles af te betalen, want nu weet je dat je maar één lening moet afbetalen die bovendien duidelijk is. Het nadeel van meerdere leningen te hebben is dat je het moeilijker hebt om je maandelijks budget er op af te stellen. Bij één enkele lening is deze berekening makkelijker en kom je op budgettair vlak minder snel voor onaangename verrassingen te staan.

Online simulaties

Op het internet zijn er diverse websites waar je persoonlijk advies kan aanvragen wat betreft het samenvoegen van je leningen. Je kan laten berekenen welk voordeel je eruit kan halen om je verschillende leningen te laten omzetten tot één lening. Via simulaties kan je zien hoeveel geld het kost om van meerdere leningen de kosten en de rente te betalen en welk voordeel je er uit haalt om alles te laten samenvoegen. Voorbeelden van dergelijke websites zijn oa.:
  • https://www.krediet.nl/leendoel/leningen-samenvoegen-of-oversluiten/
  • http://www.kredietbanknederland.nl/lenen
  • http://www.schuldcentralisatie.be/

Lees verder

© 2011 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Lening en hypotheek samenLening en hypotheek samenSamenvoegen van lening en hypotheek in 2020. Zo kunt u met een vast maandbedrag uw leencapaciteit verhogen, uw lening he…
Lening berekenen online: Hoeveel kan ik maximaal lenen?Je ontkomt er soms niet aan om te moeten lenen. Maar zorg er dan wel voor dat je niet meer leent dan je kunt opbrengen.…
Leningen goedkoop samenvoegen en oversluitenLeningen goedkoop samenvoegen en oversluitenLeningen in 2020 goedkoop samenvoegen tegen een lagere rente en dan oversluiten. Bundel uw leningen, dat is vaak de voor…

Sociale lening aanvragenSociale lening aanvragenHoe vraag ik een sociale lening aan? Bij een sociale kredietbank kun je een sociale lening aanvragen. Als je tot de mini…
Geld lenen zonder bankGeld lenen zonder bankVroeger was het niet gemakkelijk om iemand buiten de familie- of kennissenkring te vinden, die bereid was om geld te len…
Bronnen en referenties
  • http://www.geldbank.be/diverse-schulden-combineren-tot-lening/
  • http://blog.geld.nl/geld-lenen/alle-schulden-in-1-lening
  • https://www.krediet.nl/leendoel/leningen-samenvoegen-of-oversluiten/
  • http://www.kredietbanknederland.nl/lenen
  • http://www.50000eurolenen.com/tag/samenvoegen-van-schulden
  • http://www.schuldcentralisatie.be/
  • (alle bronnen geraadpleegd op 04/02/2016)

Reageer op het artikel "Geld lenen met schulden: leningen samenvoegen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 04-02-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Special: Schulden vermijden
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!