Huwelijkslening: lenen voor een huwelijksfeest of bruiloft

Huwelijkslening: lenen voor een huwelijksfeest of bruiloft De meeste mensen gaan een lening aan voor de aankoop van een huis of een wagen. Toch wordt het meer en meer gebruikelijk om ook voor andere, op het eerste zicht minder vanzelfsprekende dingen geld te lenen bij een bank of kredietverstrekker. Zo worden ook leningen aangegaan voor feesten die een belangrijk moment in een mensenleven betekenen, denk aan de geboorte van een kind of een huwelijksfeest. Een huwelijk of bruiloft is een symbolische dag voor bruid en bruidegom en verdient een mooi en stijlvol feest. Mogelijk bezit je op dat moment niet over voldoende kapitaal om alle kosten van fotograaf, feestzaal en drankjes en hapjes uit eigen zak te betalen. Een zogenaamde "huwelijkslening" of "trouwdagkrediet" kan in dat geval de oplossing bieden om alle kosten van een trouwfeest te financieren.

Kosten feest financieren

Doorgaans gaan mensen een lening aan om een huis te kopen of om zich een nieuwe wagen aan te schaffen. Sinds de economische crisis van 2008 wordt het alsmaar gebruikelijker om ook voor andere dingen geld te lenen. Zo gaat men ook leningen aan om de kosten van een feest te financieren. Stel: je bent van plan om een groot feest te organiseren en je komt wat geld tekort om in de kosten van het feest te kunnen voorzien. Je zit financieel een beetje krap maar je wilt natuurlijk toch dat het feest kan doorgaan. Bovendien weet je op voorhand niet altijd hoeveel het feest uiteindelijk zal kosten. In dat geval komt het van pas om een lening aan te gaan zodat je over wat extra geld beschikt om het feest mee te financieren. Een voorbeeld van zo een feest is een huwelijk of bruiloft.

Huwelijkslening

Een van de typische voorbeelden van een feest waarvoor mensen geld lenen is een huwelijksfeest. Twee geliefden die willen trouwen willen natuurlijk dat hun bruiloft een prachtig feest wordt. De kosten van een bruiloft, zoals het eten en de drankjes, de ontvangst van de gasten en de organisatie van het avondfeest kunnen nogal hoog oplopen zodat je over een vrij groot budget moet beschikken. Denk ook aan de kosten van de fotograaf en van de DJ. Als je wilt dat alles in goede banen verloopt en je trouwfeest met de nodige stijl en klasse wordt georganiseerd, dan kan je voor alle zekerheid een zogenaamde "huwelijkslening" aangaan. Dit wordt ook wel "bruiloftlening" of "trouwdagkrediet" genoemd.

Huwelijkslening: soorten

De huwelijkslening is geen aparte lening in strikte zin of kredietformule op zich, maar eerder een term die te maken heeft met het doel van de lening. Bij de meeste banken en kredietverstrekkers is deze lening beschikbaar als een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Persoonlijke lening

Bij de persoonlijke lening voor een huwelijksfeest leen je een vast bedrag en is de rente ook vast. Je schat je huwelijkskosten in en je leent dit bedrag bij de bank, die het meteen op je rekening stort. Daarna zal je het leenbedrag maandelijks moeten aflossen, samen met een rente en leningskosten. Specifiek aan deze leenvorm is dat je de bedragen die je hebt afgelost niet opnieuw kan opnemen. Tegelijk is er wel de zekerheid van de vaste rente en de vaste looptijd van de lening. Deze persoonlijke lening is dus geschikt voor je als je graag zeker weet waar je aan toe bent.

Doorlopend krediet

Bij het doorlopend krediet kan je de bedragen die je hebt afgelost ook weer opnemen. De rente is variabel en kan dus stijgen of dalen gedurende de looptijd van de lening. In tegenstelling tot de persoonlijke lening kan je het doorlopend krediet bij de meeste banken vervroegd aflossen zonder een extra boete te moeten betalen. Sommige mensen zullen deze vorm van huwelijkslening handig vinden als ze het moeilijk hebben om een juiste inschatting te maken van de kosten van het trouwfeest. Bij de betaling van de bruiloft kunnen er achteraf bijvoorbeeld bijkomende kosten aan het licht komen (bv. schade aan de feestzaal, meer drank verbruikt dan voorzien, enz...) en in dat geval is het handig dat je extra geld kan opnemen.

Lenen voor bruiloft

Kosten inschatten

Als je van plan bent om een groot huwelijksfeest te organiseren, dan is het raadzaam om eerst uit te dokteren of je de kosten kan betalen. Je maakt eerst een schatting van de prijs die het feest zal kosten. Vervolgens ga je na of je die kosten zal kunnen betalen zonder financieel al te diep in de buidel te moeten tasten. Als je je spaarrekening moet leeghalen om je feest te kunnen betalen, dan is het misschien beter om een lening te overwegen. Bij deze inschatting is het belangrijk om het totaalbedrag nog wat ruimer te nemen, vermits er steeds extra kosten bij kunnen komen waar je nog geen rekening mee had gehouden.

Leenvoorwaarden

Als je aan je geld van je spaarrekening gaat, dan verlies je ook meteen de gespaarde interesten en dan heb je na het feest niets meer over. Als je daarentegen een lening aangaat, dan behoud je je spaargeld en kan je de tijd nemen om je lening af te betalen. Vraag aan je bank wat de mogelijkheden zijn om een lening aan te gaan voor een feest. Denk hierbij aan de leenvoorwaarden, zoals het maandelijks aflossingsbedrag en de rente. Rekent de bank een opvallend hoge rente of jaarlijkse kostenpercentage (JKP) aan, dan is het aangeraden om andere mogelijkheden te bekijken. Online kredietverstrekkers kunnen een alternatief vormen.

Huwelijkslening online

Niet alleen bij je bank kan je terecht voor een lening voor een feest. Ook bij kredietverstrekkers op het internet heb je een ruime keuze aan leningen voor feesten. Je kan online een vrijblijvende offerte aanvragen waardoor je meteen een beeld krijgt van wat de mogelijkheden zijn qua leenbedrag, rente van de lening en het jaarlijkse kostenpercentage (JKP). Enkele voorbeelden van dergelijke online kredietverstrekkers zijn:
 • http://www.trouwdagkrediet.nl/
 • https://www.krediet.nl/leendoel/andere-leendoelen/geld-lenen-voor-bruiloft/ (professioneel advies)
 • http://www.kredietpartner.be/nl/kies-uw-lening/lenen-voor-huwelijk-feesten
 • http://www.leemanskredieten.be/lenen/geld-lenen-bij-leemans/voor-wat-kan-ik-lenen/lenen-voor-een-trouwfeest/

Lees verder

© 2010 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen voor een bruiloftAls je wilt trouwen en een feest geeft word je geconfronteerd met behoorlijk wat kosten. Je trouwt maar een keer in je l…
Trouwen op eigen wijzeTrouwen op eigen wijzeEen standaard bruiloft zit vaak vol tradities en gebruiken. Het vergt veel voorbereiding, het kost vaak duizenden euro’s…
Trouwlocatie zoeken: tips en stappenplanTrouwlocatie zoeken: tips en stappenplanVoor velen is de trouwdag de mooiste en belangrijkste dag van hun leven. Voor de perfecte bruiloft worden daarom kosten…
Geld lenen voor een verbouwingAls je wilt verbouwen in je huis kun je hiervoor op verschillende manier geld lenen. Je kunt een verbouwing natuurlijk o…

Persoonlijke lening of doorlopend kredietPersoonlijke lening of doorlopend kredietU wilt u een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten in 2020 en dan zijn er een aantal verschillen die b…
Particulieren lenen van particulierenParticulieren lenen van particulierenKredietplatforms op het internet brengen particuliere aanbieders van krediet en kredietzoekenden bij elkaar. Het ontstaa…
Bronnen en referenties
 • http://www.trouwdagkrediet.nl/
 • http://nederlandleent.nl/persoonlijke-situatie/getrouwd-samenwonend/
 • https://www.independer.nl/lenen/info/specifiek-doel/lenen-bruiloft.aspx
 • https://www.krediet.nl/leendoel/andere-leendoelen/geld-lenen-voor-bruiloft/
 • http://www.leninginfo.be/leningen/huwelijkslening/
 • http://www.kredietpartner.be/nl/kies-uw-lening/lenen-voor-huwelijk-feesten
 • http://www.leemanskredieten.be/lenen/geld-lenen-bij-leemans/voor-wat-kan-ik-lenen/lenen-voor-een-trouwfeest/
 • https://www.ing.be/nl/retail/lending/others
 • (alle bronnen geraadpleegd op 02/02/2016)

Reageer op het artikel "Huwelijkslening: lenen voor een huwelijksfeest of bruiloft"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 02-02-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Special: Kredieten
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!