Koop daarom een woning in 2020

Koop daarom een woning in 2020 Koop een woning in 2020 als u toch hebt gewacht met de aankoop van een eigen woning. De verwachting is dat huizenprijzen de komende jaren blijven stijgen omdat de vraag naar woningen groter is dan het aanbod. De hypotheekrente is laag, dus dat de hypotheekrente verder wordt beperkt, maakt dan ook niet zoveel uit. De overdrachtsbelasting is laag. De huren stijgen ook, wat kopen aantrekkelijker maakt. Een huis kopen in 2020 dus, is dat verstandig?

Woning weer duurder in 2020


Een huis kopen in 2020

Velen mensen hebben tot 2020 gewacht om een huis te kopen. Dit deden omdat
  • Woningen duur zijn.
  • Er onzekerheid is over de hypotheekrente.

Woningen duur

Of een woning duur is, hangt sterk af van de locatie. Daar waar veel vraag is naar een eigen woning, gaat de prijs door het dak. Als een inkomen niet hoog genoeg is en er geen spaargeld genoeg aanwezig is, is een koopwoning niet betaalbaar. Maar niet overal zijn de woningprijzen even sterk gestegen. Ja, in de grote steden wel, waaronder Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Maar wie bereid is om iets verder te gaan kijken, kan toch nog een mooie woning vinden voor een betaalbare prijs. Het alternatief, een woning huren is vaak ook niet haalbaar. Zoekt u een woning in de sociale huursector, dan zijn de wachtlijsten lang. Zoekt u een woning in de vrije sector, dan zijn de huren hoog. Bij de huurstijgingen tot en met 2020 en de lage hypotheekrente kan kopen qua maandlasten zelfs goedkoper zijn dan een woning huren.

Onzekerheid over de hypotheekrente

De hypotheekrente is in 2020 historisch laag. Niet alleen is de lange rente waarop de hypotheekrente is gebaseerd, laag, ook de grote concurrentie op de hypotheekmarkt houdt de hypotheekrente laag. In 2020, zo is de verwachting, maar daarna kan de hypotheekrente best weer omhoog gaan. Het is wel zo dat het kabinet de hypotheekrenteaftrek verder beperkt, maar bij een lage hypotheekrente wordt het effect hiervan veel minder gevoeld dan wanneer de hypotheekrente hoog is. Wie in 2020 een eigen woning koopt en de lage hypotheekrente afsluit voor een groot aantal jaren, zal geen last hebben van een mogelijk hogere hypotheekrente eind 2020 of 2021.

Onzekerheid op woningmarkt in 2020

In zijn algemeenheid geldt dat onzekerheid op de woningmarkt niet goed is, maar niemand verwacht dat de huizenprijzen in 2020 omlaag zullen gaan. In tegendeel, een stijging van de woningprijzen ligt voor de hand. De vraag naar woningen is groot en stijgt terwijl er relatief weinig woningen worden bijgebouwd door onder meer de pfas-problematiek en stikstofuitstoot. Er zij wel mensen die een grote woning willen verkopen om naar een kleinere woning te verhuizen, maar die kleinere woning is er vaak niet of is onvoldoende aan de situatie aangepast. Veel ouderen blijven thuis wonen en zouden wel willen voorsorteren op kleiner wonen, maar als die woningen er niet zijn, is er ook geen doorstroom mogelijk. Allemaal zaken die zorgen voor stijgende woningprijzen.

Woning huren

Huurders met een redelijk inkomen zullen jaarlijks forse huurstijgingen tegemoet zien. Dat maakt het huren van een huis minder aantrekkelijk en het kopen van een woning juist aantrekkelijker. Bovendien als de woningen almaar duurder worden is dat winst voor een eigenaar van een woning, een huurder verdient niet aan stijgende woningprijzen maar gaat ook daardoor waarschijnlijk meer huur betalen (huur is voor een deel gekoppeld aan de WOZ-waarde van een woning).

Wat is de nationale hypotheekgarantie 2020?

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kan een steun in de rug zijn. Wie een woning met NHG koopt, kan een (nog) lagere hypotheekrente bedingen. In 2020 is de NHG verder omhoog gegaan naar 310.000 euro.

Conclusie koop een woning in 2020

De conclusie is dat het kopen van een huis in 2020 een verstandige keuze kan zijn. Woningen lijken alleen maar duurder te worden. Als deze tendens zich voortzet wordt een eigenaar van een woning rijker (bouwt vermogen op), een huurder niet. Wachten lijkt dan ook geen optie. Anderzijds, koop nooit een duurder huis dan u echt betalen kunt en kijk ook buiten de grote steden naar de mogelijkheden om een woning te kopen. Ook daar stijgen de woningprijzen, maar niet zo erg als in de grote steden gebeurt.

Lees verder

© 2012 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Restschuld 2019 en 2020 financierenRestschuld 2019 en 2020 financierenOok met een restschuld kunt u in 2019 en 2020 een andere woning kopen met Nationale Hypotheekgarantie. Dit is de manier…
Wet Hillen afgeschaft (hypotheekrenteaftrek)Wet Hillen afgeschaft (hypotheekrenteaftrek)De Wet Hillen is in 2019 afgeschaft. Het kabinet Rutte 3 neemt voor de woningmarkt een aantal fiscale wijzigingen die gr…
De overdrachtsbelasting en BTW nieuwbouw moeten omlaagDe overdrachtsbelasting en BTW nieuwbouw moeten omlaagDe overdrachtsbelasting voor woningen bedraagt 2%, niet 0% helaas. Enerzijds wordt in ons land eigen woningbezit gestimu…
Koop in 2020 een eigen woningKoop in 2020 een eigen woningOok een woning kopen? De woningmarkt deed het in 2019 uitstekend en ook 2020 wordt waarschijnlijk een prima jaar, voor z…

Verplicht een annuïteitenhypotheek afsluitenVerplicht een annuïteitenhypotheek afsluitenVanaf 2013 is het verplicht om gedurende de looptijd van de hypotheek af te lossen op de hypotheekschuld. Deze verplicht…
Wat is een hypotheek? Hypotheken voor beginnersWat is een hypotheek? Hypotheken voor beginnersWat is nou eigenlijk precies een hypotheek? Hoe werkt het? Iedereen praat er wel over: hypotheekrente-atrek, aflossen, o…

Reageer op het artikel "Koop daarom een woning in 2020"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ladydiana, 31-05-2012 15:52 #2
Is dat nu wel zeker dat de huren fors omhoog gaan dus na inkomen? En gaan ze niet aan de hypotheekaftrek zitten als ik dit jaar nog een huis koop? Wij willen kopen omdat de huren zo duur gaan worden, maar we zijn wel ik 48 mijn man is 54. Reactie infoteur, 24-02-2020
Beste Ladydiana,
De huren stijgen fors, ook in 2020:

https://financieel.infonu.nl/geld/109173-huurverhoging-2019-en-2020-inkomensafhankelijk.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mathijs, 07-05-2012 17:02 #1
Goedendag,

wij zijn van plan om een huis te kopen, ik persoonlijk kan niks lenen bij familie maar mijn vriendin wel. mijn vader is bereid een bedrag te "lenen" aan mijn vriendin voor de aankoop van het huis. wat is de slimst fiscale oplossing hiervoor.

gr thijs. Reactie infoteur, 24-02-2020
Goedendag Mathijs,
1. Als uw vader een lening verschaft aan uw vriendin voor de koop van en huis, mag zij die rente als hypotheekrente aftrekken.

2. Uw vader mag een deel hiervan belastingvrij schenken. Dat kan in 2020 tot ruim 103.600 euro zijn (als vriendin jonger dan 40 jaar is):

https://financieel.infonu.nl/belasting/120291-schenking-2020-vrijstelling-eigen-woning-ruim-103000-euro.html

3. Om het belastingvrij schenken en de hypotheekrenteaftrek te benutten, kunt u het beste beide trajecten gescheiden houden. Dus wel de hypotheekrente betalen en via een gescheiden traject een schenking ontvangen in plaats van direct te salderen.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 24-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Nieuwbouw
Reacties: 2
Schrijf mee!