InfoNu.nl > Financieel > Hypotheek > Huis kopen in 2012

Huis kopen in 2012

Huis kopen in 2012 Is 2012 het jaar waarin je een huis koopt? Of kun je beter afwachten tot de huizenprijzen verder dalen? In dit artikel worden factoren besproken die van invloed zijn op de huizenmarkt in 2012, zoals de daling van huizenprijzen, de verlaging van de overdrachtsbelasting en de prognose van de hypotheekrente.

De situatie op de huizenmarkt in 2012

Sinds de kredietcrisis is het aantal woningverkopen behoorlijk teruggelopen. De gemiddelde woningprijzen zijn sinds augustus 2008 met 10% gedaald. Woningbezitters zien hun vermogen slinken. Ook voor banken is de waardedaling van koopwoningen ongunstig.

De lachende derde partij is de starter, die voor hetzelfde bedrag een betere woning kan kopen. Het prijspeil van de gemiddelde woning is te vergelijken met het niveau van begin 2006. Het besteedbaar inkomen is toegenomen en de hypotheekrente is gedaald. Ten opzichte van 2008 zijn de financieringslasten van de gemiddeld woning met ruim 18% gedaald.

Verlaging overdrachtsbelasting 2012

In 2011 werd besloten om de overdrachtsbelasting van 6% te verlagen naar 2%. Deze maatregel, die bedoeld is om de vastgelopen woningmarkt te stimuleren, duurt tot juli 2012. Dat kan al snel enkele duizenden euro’s schelen.

Daling huizenprijzen 2012

Naar verwachting zullen de huizenprijzen nog meer gaan dalen in 2012. Hier schuilt een gevaar in. Dalende huizenprijzen is een vorm van deflatie. Dit leidt tot terughoudendheid. Want waarom zou je niet afwachten tot de huizenprijzen verder dalen? Zo kunnen de dalende huizenprijzen leiden tot uitstel van aankoop en kan de woningmarkt nog verder in het slob raken.

Daling koopkracht en werkloosheid

Een andere factor die invloed heeft op de verkoop van woningen, is koopkracht. De koopdracht daalt. In combinatie met de toenemende werkloosheid zal dit voor een afwachtende houding zorgen bij consumenten en bedrijven.

Hypotheekrente 2012

Een ander belangrijk aspect om mee te nemen in je overweging een woning te kopen, is de hypotheekrente. De prognoses op de langere termijn zijn niet bepaald gunstig. Door de crisis komen banken geld tekort en naar verwachting zullen ze daarom de hypotheekrente verhogen. Ook neemt het aantal spelers op de hypotheekmarkt af, wat resulteert in een stijging van de hypotheekrente.

Debat hypotheekrenteaftrek

Het debat over de hypotheekrenteaftrek maakt starters onzeker. Beperking van de hypotheekrenteaftrek zou de woningmarkt doen opleven, voorspellen sommige economen, maar dit zou geleidelijk moeten worden doorgevoerd. In de politiek leidt het tot felle discussies.

Lees verder

© 2012 - 2018 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koop een huis in 2012Koop een huis in 2012Koop een huis in 2012 als u toch hebt gewacht met de aankoop van een eigen woning. De fiscale aftrek van een huis is in…
Overgangsregeling huis kopen in 2012 met hypotheek in 2013Overgangsregeling huis kopen in 2012 met hypotheek in 2013In 2013 veranderen de fiscale regels voor hypotheekrenteaftrek voor een nieuwe hypotheek. Wat gebeurt er volgens de Bela…
Huis kopen duurder geworden in 2013Huis kopen duurder geworden in 2013Uit angst voor de nieuwe regelgeving met betrekking tot het verstrekken van hypotheken, zijn er eind 2012 nog veel huize…
Wat houdt de bijleenregeling in?Wat houdt de bijleenregeling in?Nadat u uw eigen woning hebt verkocht, bent u verplicht om de gerealiseerde overwaarde weer te investeren bij het kopen…
Bronnen en referenties
  • ND
  • VEH

Reageer op het artikel "Huis kopen in 2012"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ric, 05-04-2012 23:26 #1
Ik denk dat er nu inderdaad nog een hele hoop gebakken lucht in de huizenprijzen zit. Steeds meer mensen willen juist van hun huis af zijn omdat je hoogbejaard worden, dus er komen nog veeel meer huizen vrij op de markt! Met een beetje logica kun je ook bedenken dat elders in de EU de huizenprijzen vaak nu ook al een flink stuk lager zijn omdat de hypotheekrentes verstrekt worden zonder renteaftrek. De huizenprijzen zijn hier dus kunstmatig nog veeeeels te hoog gehouden. Ik denk daarom dat eerst toch echt die "gebakken lucht "uit de markt moet en de huizenprijs dus nog gigantisch gaat zakken t.o.v. het huidige 2012-prijspijl. Als de huizenprijzen in NL nog ca 50% zakken heeft een koper ongeveer dezelfde maandlast als elders in Europa waar de renteaftrekken niet aanwezig zijn. Als dit niet opgelost wordt, denk ik dat starters en immigranten gewoon net over de grens hun hut gaan kopen, daar waar de huizenprijs de helft is van hier en waar hun maandlast vrijwel zeker ook daarmee de helft minder zal zijn

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 01-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Hypotheekregels 2012
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!