InfoNu.nl > Financieel > Hypotheek > Meer hypotheek tweeverdieners 2017 en 2018

Meer hypotheek tweeverdieners 2017 en 2018

Meer hypotheek tweeverdieners 2017 en 2018 Tweeverdieners let op, met twee inkomens is in 2016, 2017 en 2018 meer hypotheek mogelijk. Door de nieuwe voorwaarden van de Nationale Hypotheekgarantie en voorwaarden voor het verlenen van krediet is voor tweeverdieners met twee inkomens een hogere hypotheek voor de eigen woning toegestaan. Ook het inkomen van uw partner telt voor een belangrijk deel mee bij het toetsinkomen en de leennormen. Tweeverdieners hebben hierdoor een hogere hypotheek met NHG, maar daar staat tegenover dat de maximale norm voor een hypotheek in 2015 is verlaagd naar 103% en 102% in 2016. In 2017 en 2018 is dit nog maar 101% en 100%.

Meer hypotheek mogelijk voor de tweeverdieners in 2018


De Nationale Hypotheekgarantie zorgt ook voor een goedkopere hypotheek

De Nationale Hypotheekgarantie is voor vele gezinnen en vooral ook starters een belangrijke achtervang om goedkoper een hypotheek voor de eigen woning af te sluiten. De banken en verzekeraar zien een hypotheek met NHG als een verminderd risico en kunnen daardoor een lagere hypotheekrente in rekening brengen. Zo is het mogelijk om een goedkopere hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Het helpt ook altijd als u wat eigen geld meeneemt.

Nieuwe voorwaarden NHG voor twee inkomens 2016-2018

Nieuw in de voorwaarden van de Nationale Hypotheekgarantie is dat tweeverdieners het tweede inkomen in 2016 voor de helft mogen meetellen bij de berekening van wat er maximaal mag worden geleend. Anders gezegd ook de tweeverdiener krijgt een hoge woonquote toebedeeld, dat wil zeggen dat een groter deel van het vaste bruto inkomen aan hypotheeklasten mag worden uitgegeven. Hierdoor groeit direct de maximaal toegestane leencapaciteit. Een beetje afhankelijk van de hypotheekrente kan de leencapaciteit wel met 30.000 euro toenemen. In 2018 gaat dit van de helft in 2016 naar 60% in 2017. Goed nieuws is dat dit percentage per 1 januari 2018 omhoog gaat naar 70%.

Tweeverdieners en alleenverdiener gelijk behandeld

Dat tweeverdieners en een alleenverdiener meer gelijk behandeld gaan worden is een belangrijke doorbraak die vooral door druk van Vereniging Eigen Huis tot stand is gekomen. Ten onrechte werden tweeverdieners als een verhoogd risico gezien door banken en verzekeraars. Daar lag de kromme redenering aan te grondslag dat twee inkomens ook een grotere kans betekende op het wegvallen van een inkomen, terwijl iemand even goed kan stellen dat als er bij twee inkomens een inkomen wegvalt er gelukkig nog een inkomen als achtervang dient.

Maximaal lenen voor een hypotheek

U hoeft natuurlijk niet per se maximaal te lenen voor een hypotheek, maar als u een geweldige woning hebt gezien die in uw smaak valt, is het wel prettig dat de mogelijkheid er is om een behoorlijke hypotheek af te sluiten. Houd altijd in de gaten wat uw inkomen de komende jaren zal zijn en bedenk dat de hypotheekrente in 2017 en waarschijnlijk 2018 nog wel aan de lage kant is, maar dat de hypotheekrente later ook weer kan stijgen. Bespreek met uw hypotheekadviseur dus niet alleen de hoogte van het gewenste hypotheekbedrag, maar bekijk samen ook voor hoeveel jaren u de hypotheekrente kunt en wilt vastleggen. Als u denkt dat na een paar jaar sprake zal zijn van een hogere hypotheekrente, dan loont het de moeite om voor een lange rentevaste periode te kiezen. U kunt dan een hoge hypotheek als tweeverdieners afsluiten en bent verzekerd van een lange periode van gelijkblijvende maandlasten. Zo houdt u ook in de toekomst de kosten van uw hypotheek betaalbaar.

Wat schiet u er in 2018 mee op?

Er zijn twee effecten voor uw hypotheek. U kunt maar tot 100% lenen en moet dus eigen geld meenemen als tweeverdieners, maar het tweede inkomen telt in 2018 voor 70% (was 60%). Per saldo gaat u er naar schatting 10.000 tot 20.000 euro op vooruit in 2018. Laat u ook zich op dit punt goed adviseren.

Lees verder

© 2011 - 2018 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De starters renteregeling 2018 maakt woning kopen betaalbaarDe starters renteregeling 2018 maakt woning kopen betaalbaarDe starters renteregeling of startershypotheek als startersfinanciering afsluiten? Starten op de woningmarkt in 2017 en…
Hypotheekregels en financiering eigen woning 2018Hypotheekregels en financiering eigen woning 2018Weer is er hypotheeknieuws, weer zijn er nieuwe regels voor de eigen woning in 2018. In hoofdzaak gaat het om veranderin…
Goedkopere hypotheek met nationale hypotheek garantie 2018Goedkopere hypotheek met nationale hypotheek garantie 2018De nationale hypotheek garantie 2018 en 2019 maken uw hypotheek goedkoper. Daarom worden vele hypotheken afgesloten met…
Hypotheek bij NIBC Direct afsluitenHypotheek bij NIBC Direct afsluitenBij NIBC Direct kunt u online direct uw hypotheek afsluiten. In 2018 is dit zeker tegen een lage hypotheekrente mogelijk…
MoneYou hypotheekMoneYou hypotheekEen MoneYou hypotheek afsluiten kan tot 50% van de waarde van de woning? Het is in 2017 en 2018 allemaal eenvoudig via h…

Reageer op het artikel "Meer hypotheek tweeverdieners 2017 en 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 19-10-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Nationale Hypotheek Garantie
Schrijf mee!