Is variabele hypotheekrente goedkoper of niet (2020)?

Is variabele hypotheekrente goedkoper of niet (2020)? Een variabele hypotheekrente is meestal goedkoper dan een langdurige vaste hypotheekrente, ook in 2020. U neemt met een variabele hypotheekrente wel meer risico, de marktrente kan immers vervolgens ook stijgen. Een variabele rente zal positief uitvallen als de rente gaat dalen, maar negatief zijn als de rente gaat stijgen. Hoeveel risico gaat u nemen met de rente op uw woning?

Variabele hypotheekrente of vaste rente voor uw hypotheek?

Als u een hypotheek wilt gaan afsluiten, is het de vraag of u een variabele hypotheekrente wilt nemen of een vaste rente. Wat de beste keuze is, hangt af van uw inkomenspositie en de vooruitzichten op de rentemarkt. Een variabele hypotheekrente betekent immers een wisselende hypotheekrente, die meegaat op de golven van de Euribor. Dat is de rente, waartegen een groot aantal banken in Europa elkaar geld lenen en een rente die flink op en neer kan gaan. Als de Euribor fors naar boven gaat, betekent dat bij een hypotheek met variabele rente vrijwel direct ook hogere maandlasten.

Rente hypotheek vastzetten of niet

U kunt de hypotheekrente ook voor een bepaalde periode vastzetten, tot dertig jaar vast zelfs. We noemen deze periode de rentevaste periode. Hoe lang u de rente voor uw hypotheek vastzet hangt vooral af van de gevraagde rente en uw wensen.

Variabele rente en inkomen

Zolang een economie in mineur is, is de rente meestal laag. Zolang u die lasten kunt dragen is er weinig aan de hand. Bovendien kan de rente ook dalen en in dat geval profiteert u ook direct van lagere maandlasten voor uw huis. U kunt het beste met de hypotheekbank overleggen of een variabele rente ook in uw geval de beste oplossing is. Bekijk daarbij of uw inkomen voldoende is om eventuele schokken op te vangen en bepaal hoeveel risico u bereid bent te nemen.

Rentevaste periode hypotheek goedkoper?

De meeste mensen kiezen voor meer rust in de portemonnee. Zij kiezen voor een rentevaste periode. Dat is, zoals de naam al aangeeft, een periode waarin de rente van de hypotheek onveranderd blijft. De keuze die u nu moet maken is voor hoe lang u de rente wilt vastzetten. Dat kan een jaar zijn, maar ook tien jaar, twintig jaar of meer. Meestal is op het moment van afsluiten de hypotheek een vaste rente hoger dan een variabele rente, maar dat verdient u in een periode van rentestijgingen dubbel en dwars terug. Als het einde van de rentevaste periode nadert, zult u met de bank overleggen over een nieuwe rente. Maar dat is dan pas, zonder het risico dat u elke maand met een andere rente van doen hebt.

Prognose ontwikkeling hypotheekrente 2020

Niemand weet wat de hypotheekrente in 2020 gaat doen, maar er zijn vaak wel tendensen zichtbaar in de economie die een bepaalde ontwikkeling aannemelijk maken. Zo is de verwachting dat als de wereldeconomie in 2020 zal aantrekken en daarmee ook de rente gaat stijgen. Zodra dat gaat gebeuren, weet u dus hoe laat het is en dat een vaste rente voor uw hypotheek een betere keuze is. Tegelijkertijd leven we duidelijk in een onzekere tijd, waarbij de economie ook plotseling kan gaan tegenvallen. In dat geval zal de rente verder gaan dalen. Timing en een goed hypotheekadvies zijn dus essentieel om te bepalen of een een variabele hypotheekrente, dan wel een vaste rente, ook op de wat langere termijn voor u goedkoper zal zijn. Ook het internet helpt u bij deze keuze verder.

Welke looptijd kiest u voor uw hypotheek?

De hamvraag is wat de looptijd en rentevaste periode van uw hypotheek wordt. Een variabele rente ligt voor een maand vast, maar als u de rente voor een bepaalde periode wilt afspreken zijn meerdere looptijden mogelijk. Een blijvende hypotheekrente betaalt zich vooral uit voor de langere periodes. Wie voor 10 of 20 jaar zijn hypotheekrente vastlegt op een laag niveau is dan vele jaren spekkoper. Op enig moment zal de hypotheekrente gaan stijgen en dat zult u zekere terugzien in de hypotheekrente voor 10 tot 20 jaar. Een verdubbeling van de hypotheekrente in een paar jaar tijd moet zeker niet worden uitgesloten.

Lees verder

© 2011 - 2020 Info4mij, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek met variabele rente wordt duurderHypotheek met variabele rente wordt duurderLet op de hypotheek met een variabele rente in 2020, want die wordt mogelijk duurder door een belangrijke aanpassing van…
Variabele hypotheekrenteVariabele hypotheekrenteDe laatste jaren hebben veel consumenten een hypotheek met variabele hypotheekrente afgesloten. Hierbij wordt de hypothe…
Hypotheekrente met verschillende rentevaste periodesEen hypotheekrente legt u voor een bepaalde periode vast, of u spreekt een variabele rente af met de bank. De meeste hui…
Vaste hypotheekrente: vaststellen van de rentevaste periodeVaste hypotheekrente: vaststellen van de rentevaste periodeEen hypotheek met een vaste hypotheekrente biedt veel meer zekerheid dan een hypotheek met een variabele hypotheekrente.…

Hypotheek aflossen met beleggingenEen paar jaar geleden was het bijna gebruikelijk om een beleggingshypotheek af te sluiten. Vaak werd deze hypotheekvorm…
Boeterente direct aftrekbaar: boeterente berekenenBoeterente direct aftrekbaar: boeterente berekenenBoetevrij aflossen is natuurlijk aantrekkelijk, maar wat is de te betalen maximale boeterente bij het oversluiten van ee…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Is variabele hypotheekrente goedkoper of niet (2020)?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Info4mij
Laatste update: 11-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Aftrekposten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!