InfoNu.nl > Financieel > Hypotheek > Krediethypotheek: voordelen & nadelen

Krediethypotheek: voordelen & nadelen

Krediethypotheek: voordelen & nadelen Een krediethypotheek is een doorlopend krediet, waarbij de eigen woning als onderpand dient. Naast een lage rente biedt deze hypotheek nog meer voordelen. Wat zijn de voordelen en nadelen van de krediethypotheek?

Wat is een krediethypotheek?

Een krediethypotheek (opeethypotheek) is een lening in de vorm van een doorlopend krediet met de eigen woning als onderpand. Met een krediethypotheek gebruikt u de overwaarde van uw woning om de lening af te sluiten. Dit geld is vrij besteedbaar. U kunt het gebruiken als aanvulling op uw pensioen, voor het bekostigen van de studie van uw kinderen of voor andere doeleinden.

Hoe werkt de krediethypotheek?

De krediethypotheek is geen geschikte hypotheekvorm bij het kopen van een woning. Door de zekerheid van het huis als onderpand, is de geldverstrekker bereid om een lagere rente te hanteren dan bij het doorlopend krediet. De rente is variabel en kan niet worden vastgezet.

Als u een krediethypotheek afsluit, spreekt u met de geldverstrekker een kredietlimiet af. Binnen deze limiet kunt u geld opnemen en aflossen. De hoogte van het kredietlimiet is afhankelijk van factoren zoals het inkomen, de executiewaarde van de woning en de overwaarde van de woning.

Krediethypotheek: voor wie?

De krediethypotheek is een aantrekkelijke lening voor de volgende doelgroepen:
 • Mensen die tijdelijk extra geld nodig hebben, voor bijvoorbeeld een verbouwing
 • Oudere mensen die zo de overwaarde van hun woning verzilveren als aanvulling op het pensioen. Zij “eten “ hun vermogen op middels de krediethypotheek

Krediethypotheek & hypotheekrenteaftrek

Als u de krediethypotheek gebruikt voor consumptieve bestedingen, is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Als de krediethypotheek wordt aangewend voor het aanschaffen, verbouwen, verbeteren of onderhouden van een woning, is de hypotheekrente aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Voordelen krediethypotheek

 • De rente is doorgaans lager dan de rente van een doorlopend krediet en andere consumptieve kredieten. Het huis dient als onderpand en geeft de geldverstrekker zekerheid.
 • U betaalt alleen rente over het bedrag dat u daadwerkelijk opneemt
 • Vrije opname, zolang de kredietlimiet niet overschreven wordt
 • De rente is aftrekbaar van het belastbaar inkomen, mits de krediethypotheek gebruikt wordt voor de eigen woning
 • Geen verplichte aflossing: u bepaalt zelf of en wanneer u aflost
 • Als u aflost, bouwt u vermogen op
 • Flexibiliteit: u kunt het gedeelte dat u af hebt gelost, op elk gewenst moment opnemen. De krediethypotheek staat dan ook bekend als de meest flexibele hypotheekvorm.

Nadelen krediethypotheek

 • U kunt de hypotheekrente niet vastzetten. Deze is variabel en dus afhankelijk van de ontwikkelingen op de geldmarkt
 • De rente is niet aftrekbaar als u de lening gebruikt voor consumptieve doeleinden
 • De te verstrekken hypotheek is meestal tot 75% van de executiewaarde van de woning
 • Alleen mogelijk als tweede hypotheek: niet bij de aankoop van het eerste huis

Lees verder

© 2011 - 2019 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…
Krediethypotheek en bijstandKrediethypotheek en bijstandVoor huiseigenaren is het bijzonder pijnlijk als zij in de bijstand terechtkomen. Zij moeten tenslotte hun eigen huis “o…
Hypotheek & de rangorde van hypothekenHypotheek & de rangorde van hypothekenDe volgorde van hypotheken, de rangorde van hypotheken en vooral de preferente schuldeisers is belangrijk in 2019. Een e…
SNS plafondrente hypotheekSNS plafondrente hypotheekProfiteer van uw bestaande plafondrente hypotheek in 2019. De plafondrente betekent een lagere hypotheekrente en u wordt…
Tweede hypotheek: Wat zijn de voordelen en nadelen?Een tweede hypotheek is een manier om extra geld te lenen tegen een relatief lage rente. Voor een verbouwing of voor mee…
Bronnen en referenties
 • De Hypotheker
 • Hypotheekadviseur.nl

Reageer op het artikel "Krediethypotheek: voordelen & nadelen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 30-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Bijstand 2012
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!