InfoNu.nl > Financieel > Hypotheek > Laagste hypotheekrente 2017

Laagste hypotheekrente 2017

Laagste hypotheekrente 2017 U wilt de laagste hypotheekrente in 2017 en betaalbare maandlasten als u een huis gaat kopen. Welke hypotheek daarbij hoort hangt af van de bank en uw persoonlijke situatie. De aflossingsvrije hypotheek is fiscaal slim lenen met de laagste lasten. Vraag vrijblijvend een hypotheekofferte aan en gebruik de Nationale Hypotheekgarantie NHG om de rente laag te houden. Ook een werkgeversverklaring of intentieverklaring helpen u aan een lage rente, zeker als u geen vast contract hebt. Tot 50% aflossingsvrij is in 2017 nog steeds toegestaan.

Werkgeversverklaring, perspectiefverklaring of intentieverklaring helpt voor een lage rente

Een werkgeversverklaring, perspectiefverklaring en intentieverklaring zijn verklaringen van uw werkgever over uw arbeidscontract en verdiensten. Deze verklaringen worden dikwijls door een hypotheekverstrekker gevraagd, zodra u een hypotheek wilt afsluiten. De verklaring geeft niet alleen meer inzicht maar ook zekerheid over de betaalbaarheid van de hypotheeklasten en bijbehorende maandlasten. De werkgeversverklaring is drie maanden geldig. Belangrijke onderdelen uit deze verklaring zijn de volgende vragen:

1. Wat is de aard van het dienstverband?

Is het een contract of dienstverband voor onbepaalde tijd of niet? Is het een tijdelijke aanstelling of een flexibele arbeidsrelatie? Is de proeftijd voorbij en zijn er voornemens om het dienstverband te beëindigen?

2. Loonbeslag gelegd

Is er een loonbeslag opgelegd waardoor het besteedbaar inkomen lager is dan op het eerste gezicht lijkt.

3. Verklaring voortzetting dienstverband

Wordt met andere woorden bij een gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden de aanstelling verlengd voor onbepaalde tijd of niet? Is er voor u komende jaren voldoende uitzicht is op werk, waardoor de hypotheeklasten niet een te hoog risico vormen.

4. Samenstelling en hoogte inkomen

Hoe is het totale inkomen samengesteld en wat is de hoogte daarvan? Wat zijn tijdelijke bestanddelen en wat de tijdelijke. Wat is de hoogte van de vakantietoeslag, 13 e maand, onregelmatigheidstoeslag, provisie, vaste eindejaarsuitkering en andere vergoedingen.

Laagste hypotheekrente en soort hypotheek

De maandelijkse lasten van een hypotheek zijn niet alleen afhankelijk van de rente die u moet betalen, maar vooral ook van de soort hypotheek die u neemt. Natuurlijk is de hoogte van de rente belangrijk en scheelt een lage rente flink in de maandelijkse lasten, maar de soort hypotheek weegt soms nog zwaarder dan dat. Ik loop een aantal hypotheken voor u na en ga in op de bijbehorende maandlasten. Op zoek naar de laagste maandlasten met de goedkoopste hypotheek:

1. De aflossingsvrije hypotheek

Kenmerk van de aflossingsvrije hypotheek is dat u de hypotheek niet maandelijks aflost. Dat betekent dus dat u alleen de hypotheekrente betaalt en geen aflossing. Dat betekent ook dat de maandlasten lager zijn dan bij een traditionele hypotheek waarbij u wel maandelijks aflost. Natuurlijk zit in het niet aflossen van een hypotheek het risico dat u onvoldoende vermogen opbouwt, maar vaak zien we dat mensen in het begin een wat lager inkomen hebben en niet veel meer dan de hypotheekrente kunnen betalen. Dat aflossen komt vaak later weer goed, omdat men meer gaat verdienen. Dat betekent dat de aflossingsvrije hypotheek nog steeds een aantrekkelijke hypotheek is. Sluit u in 2017 een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af, dan is er geen hypotheekrenteaftrek.

2. De beleggingshypotheek

Ook de beleggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek met de eigenschappen die ik hiervoor noemde. Maar bij een beleggingshypotheek spaart u vanaf het begin ook het bedrag bijeen om de hypotheek bijvoorbeeld na 30 jaar te kunnen aflossen. Sparen is niet helemaal het goede woord: u stopt uw geld in beleggingen zonder dat het eindbedrag is gegarandeerd. Het kan later blijken dat u veel meer vermogen hebt vergaard dan voor de aflossing van de hypotheek nodig is, maar het kan oor tegenvallen. De maandlasten zijn wel hoger dan de gewone aflossingsvrije hypotheek, omdat u ook maandelijks geld moet storten om te kunnen beleggen.

3. De spaarhypotheek

De spaarhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek plus een gegarandeerde spaarverzekering. U moet premies betalen om met het uiteindelijk opgebouwde spaarverzekeringsdepot uw hypotheek af te lossen. De maandelijkse lasten bestaan dus uit de hypotheekrente en de te betalen premie. Sluit u een spaarhypotheek af bij een verzekeraar dan moet u bij de verzekeraar een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, voor het geval u tijdens uw leven wat overkomt. Maar u kunt ook kiezen voor een spaarhypotheek bij een bank. We noemen dit banksparen. Banksparen is meestal transparanter in de kosten die worden berekend dan het sparen bij een verzekeraar. Dat hoeft overigens niet. Om dit te kunnen vaststellen, kunt u het beste bij zowel een verzekeringsmaatschappij als een bank offertes aanvragen.

4. Annuïteitenhypotheek of annuïtaire hypotheek

De annuïteitenhypotheek bestaat al jaren. De annuïteitenhypotheek heeft als grootste voordeel dat uw maandlasten maandelijks hetzelfde zijn. U berekent met uw adviseur hoeveel maandlasten u kunt dragen en bepaalt daarmee ook hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Voor een starter is deze hypotheek waarschijnlijk in het begin wat duur omdat u ook aflost, maar daar staat de zekerheid van vaste lasten tegenover en het grote voordeel dat de hypotheek uiteindelijk ook is afgelost. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de aloude annuïteitenhypotheek momenteel aan een revival bezig is. De nationale hypotheekgarantie kan hierbij een flinke steun in de rug betekenen.

5. Een lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek betaalt u hypotheekrente en lost u een deel van de schuld af. Bij dertig jaar lost u elk jaar 1/30 deel van de hypotheek af. Omdat de schuld zo snel kleiner wordt, neemt ook de te betalen hypotheek rente af, waardoor ook de maandlasten in de tijd dalen. Voor een starter een wat lastige hypotheek, omdat de maandlasten in de beginjaren het hoogste zijn en dat zijn meestal de jaren dat een starter op de woningmarkt nog niet zo veel verdient.

Voordelen van de lineaire hypotheek

De voordelen van een lineaire hypotheek zijn:
 • Lagere maandlasten naarmate de looptijd van de lening vordert.
 • Door de afnemende schuld wordt u minder gevoelig voor veranderingen in de hypotheekrente.
 • U betaalt over de hele looptijd minder rente
 • Schuld is einde looptijd afgelost.
 • Relatief snel afnemende hypotheekschuld.
 • Jaarlijks lagere lasten.
 • Kent weinig tot geen onzekerheden. De rente is vaak lager dan voor een aflossingsvrije hypotheek.

Nadelen van de lineaire hypotheek

De nadelen van een lineaire hypotheek zijn:
 • U betaalt steeds minder rente en hebt zo steeds minder hypotheekrenteaftrek.
 • Aan het begin van de looptijd zijn de maandlasten het hoogste, net wanneer u start.
 • Fiscale aftrek is beperkter bij een verhuizing naar een andere koopwoning door de bijleenregeling.
 • Overlijdensrisicoverzekering is verplicht en het verzekerde bedrag zal dalen met de hypotheekschuld.

Zekerheid en lage maandlasten hypotheek

Samengevat ziet het beeld van kiezen voor veiligheid en lage maandlasten er als volgt uit:

Soort hypotheek:Veiligheid hypotheek:Maandelijkse lasten hypotheek:
Aflossingsvrije hypotheekMogelijk ontstaat een restschuld want er is geen vermogensopbouwU betaalt rente die fiscaal aftrekbaar is en hebt zo de Laagste maandlasten.
BeleggingshypotheekMinder zekerheden en meer risico.
U belegt om de hypotheek helemaal of voor een deel af te lossen.
U betaalt rente en het bedrag voor de beleggings-rekening.
U bouw kapitaal op via beleggen.
SpaarhypotheekZekerheid door te sparen om de hypotheek helemaal of voor een deel af te lossen
Gelijke netto maandlasten.
U betaalt rente en het bedrag voor de spaarrekening.
AnnuïteitenhypotheekGeen risico.U betaalt een vast bedrag aan rente en aflossing.
Gelijke bruto maandlasten.
Er is een afnemend belastingvoordeel
Lineaire hypotheekBeperkt risico.U betaalt rente en een vast bedrag aan aflossing.
Er is een maandelijks vast bedrag aan aflossing.
Er zijn steeds lagere maandlasten.

Slot

De laagste hypotheekrente is niet altijd gelijk aan de laagste woonlasten, want dat hangt af van de gekozen hypotheek. Vraag voldoende offertes aan. Let er op dat de rente voor 1, 2 of 3 jaar rentevast weer anders is dan voor bijvoorbeeld 12 jaar rentevast. Internet maakt geld lenen relatief eenvoudig. Combineer zo uw favoriete hypotheek met de laagste rente en beperk zo uw maandlasten.

Lees verder

© 2010 - 2017 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek voor starter/studentHypotheek voor starter/studentAls student en/of starter op de woningmarkt, kan je toch een eigen huis kopen. Een hypotheek kan met hulp van ouders wor…
Hypotheek voor starters: Sociale KoopHypotheek voor starters: Sociale KoopVoor starters op de woningmarkt is het moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Een van de mogelijkheden om starters te…
Koopsubsidie voor starters op woningmarktKoopsubsidie voor starters op woningmarktKoopsubsidie is voor starters op de woningmarkt. Koopsubsidie is bestemd voor starters die zonder koopsubsidie nauwelijk…
Gaat mijn hypotheek de schulden afbetalen?Bij het kopen van een huis, ligt de focus in eerste instantie op de laagst mogelijke maandlasten. Toch zal er beter nage…
Starten op de woningmarktStarten op de woningmarktStarten op de woningmarkt in 2017 is niet eenvoudig, maar wordt eenvoudiger voor wie zicht heeft op een hoger inkomen in…

Reageer op het artikel "Laagste hypotheekrente 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 28-03-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Hypotheekrenteaftrek
Schrijf mee!