De crowdfunding hypotheek van Jungo

De crowdfunding hypotheek van Jungo Een relatief nieuwe hypotheek vraagt in 2020 de aandacht, de crowdfunding hypotheek van Jungo. Sinds eind augustus 2018 wordt deze samengestelde hypotheek aangeboden. De constructie van deze hypotheek is innovatief, als je aan de offertevoorwaarden voldoet, krijg je gegarandeerd een hypotheek. Hoe de hypotheek wordt gefinancierd is afhankelijk van het succes van de crowdfunding. Wie investeert in obligaties van Jungo en zo je hypotheek financiert kan een mooi rendement krijgen.

De Jungo hypotheek uitgelegd


Snel een hypotheek voor je huis

Je kunt voor een hypotheek aankloppen bij de traditionele banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Bij goedkeuring van de offerte financieren zij volledig je hypotheek. Om de hypotheekrenteaftrek te waarborgen zal dat een hypotheek met maandelijkse aflossing zijn en daarbij is er keuze uit de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij de annuïteitenhypotheek betaal je maandelijks hetzelfde bedrag aan de geldverstrekker. Maar je kunt ook kiezen voor een lineaire hypotheek. Daarbij los je maandelijks ook af, maar in de beginperiode zal dat meer zijn dan bij de annuïteitenhypotheek waardoor je eerder van de hypotheek af bent.

De samengestelde hypotheek van Jungo

Bij Jungo werkt dit iets anders. Ook Jungo garandeert na een akkoord de hypotheek, maar de hypotheekrente die je moet betalen is afhankelijk van het succes van de crowdfunding. Dat werkt als volgt. Aegon financiert in ieder geval 80% van de hypotheek. Dat is dan een annuïteitenhypotheek voor dertig jaar. De overige 20% wordt in eerste instantie gefinancierd door wat Jungo noemt de back-stop-investeerder, de achtervang. Deze 20% is een hypotheek voor maximaal 10 jaar en is een lineaire hypotheek. De hypotheekrente voor dit deel van de hypotheek zal anders zijn dan de hypotheekrente van Aegon. En dan is er nog de rol van de crowd.

Crowdfunding om de hypotheek te financieren

De crowdfunding maakt het speciaal. Zodra je met Jungo in zee gaat, wordt er een crowd-campagne gestart. Dat houdt ook in dat Jungo voor maximaal 20% van de hypotheek obligaties uitgeeft die gekoppeld zijn aan jouw hypotheek. Dat betekent dat als de crowd-campagne succesvol verloopt en er 20% wordt opgehaald, de back-stop-investeerder niet meer nodig is. Er zijn dan nog twee financiers aanwezig, Aegon en de crowd. Als de campagne minder geld ophaalt, dan is er nog weinig aan de hand, maar dan zullen er drie financiers zijn. De crowd wordt een mooi rendement beloofd, maar Jungo geeft ook aan dat financieren via de crowd altijd goedkoper zal zijn dan financieren via de back-stop-investeerder. Een succesvolle crowd-campagne loont dus en scheelt je geld. Dat er meerdere financiers van je hypotheek zullen zijn, is geen probleem. Je sluit je hypotheek namelijk af bij Jungo en Jungo regelt zo het geld.

Crowdfunding en de hypotheekrente

Voor de hypotheekrente maakt het wel uit hoe de financiering verloopt. Voor 80% van de hypotheek is dat meteen zeker, want dat is de hypotheekrente die Aegon vraagt. Voor 20% is dat onzeker. Een fictief rekenvoorbeeld dan maar:
  • Stel de back-stop investeerder vraagt 4% hypotheekrente en een crowd-investeerder kan 3% rendement krijgen. Stel dat de crowd-campagne niets oplevert. Dan betaal je voor hypotheek van maximaal 10 jaar 4% hypotheekrente.
  • Stel de crowd-campagne is zeer succesvol en de back-stop-investeerder is niet meer nodig, dan betaal je 3%.
  • Stel je haalt 10% op via de crowd en 10% via de back-stop-investeerder, dan bedraagt de rente 3,5%.

Investeren in de obligaties van Jungo

Jungo geeft obligaties uit die direct zijn gekoppeld aan jouw hypotheek. De opbrengst van de verkochte obligaties leent Jungo aan de Stichting Jungo Crowd die daarmee een deel van de hypotheek koopt. De eigenaars van de obligaties wordt door de Stichting uitbetaald. Jungo is ingeschreven in de registers van de AFM onder vergunningsnummer 12043833. De hypotheek wordt verstrekt door Jungo, maar Jungo geeft geen hypotheekadvies. Jungo kan een beheervergoeding vragen.

Vervroegde aflossing van de hypotheek

Jaarlijks mag je 10% vervoegd aflossen zonder dat je daarvoor een vergoeding moet betalen, dit percentage wordt door veel banken ook gehanteerd. Zonder boeterente aflossen is ook toegestaan als:
  • De aflossing aantoonbaar uit eigen middelen is (spaargeld).
  • Bij overlijden als de aflossing binnen 12 maanden na overlijden is.
  • Bij verkoop van de woning.
  • Aan het het einde van de rentevastperiode.
  • Als de actuele hypotheekrente hoger is dan de rente van de hypotheek.

Investeren in Jungo

Jungo heeft een slimme manier gevonden om de crowd te betrekken bij de financiering van woningen. Vaak loopt een hypotheek voor dertig jaar en die looptijd is voor veel particuliere investeerders te lang. Door de hypotheek in twee delen te knippen, 80% met een looptijd van 30 jaar en 20% met een looptijd van maximaal 10 jaar, wordt ook de hypotheekmarkt voor particulieren interessanter. Zij kunnen nu obligaties kopen die aan specifieke woningen zijn gekoppeld en zo een mooi rendement maken. Innovatief is het zeker, iets voor jou?

Lees verder

© 2018 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hypotheken: de lineaire hypotheekHypotheken: de lineaire hypotheekDe lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij de schuld gedurende de looptijd wordt afgelost. Omdat er wordt afgelo…
Terug naar de basis, de lineaire hypotheekEr zijn vele hypotheekvarianten te bedenken met verschillende voordelen en nadelen. De lineaire hypotheek heeft ook nade…
Annuïteitenhypotheek biedt vooral voordelenAnnuïteitenhypotheek biedt vooral voordelenVanaf 2013 zijn er nog twee toegestane hypotheekvormen, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. De hy…
Hypotheek aflossen met de lineaire hypotheekHypotheek aflossen met de lineaire hypotheekVanaf 2013 zijn het aantal toegestane hypotheekvormen teruggebracht naar twee, namelijk de lineaire hypotheek en de annu…

Rentemiddeling of boeterente ineens (hypotheekrente)Rentemiddeling of boeterente ineens (hypotheekrente)U wilt profiteren van de lagere hypotheekrente, wat wordt het dan overstappen met boeterente of een lagere hypotheekrent…
Zelf online een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadviesZelf online een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadviesIn 2020 zelf online een hypotheek afsluiten en dit zonder hypotheekadvies, gaat misschien wat ver maar is wel mogelijk b…
Bronnen en referenties
  • Jungo

Reageer op het artikel "De crowdfunding hypotheek van Jungo"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 18-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Hypotheekrente 2020
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!