Hoe bestaande hypotheek verhogen in 2020?

Hoe bestaande hypotheek verhogen in 2020? Hoe kunt u uw bestaande hypotheek in 2020 verhogen? Toegegeven, meestal wordt men aangeraden de hypotheek versneld af te lossen, maar een extra hypotheek behoort nog steeds tot de mogelijkheden en bij de lage rente in 2020 kan dit zelfs op een goedkope manier. Het helpt dan wel als uw woning overwaarde heeft. De extra lening is fiscaal aftrekbaar als u de extra hypotheek gebruikt voor de financiering van uw eigen woning en de woning in maximaal dertig jaren aflost.

Bestaande hypotheek verhogen, waarom?

De meest voorkomende reden om de bestaande hypotheek in 2020 te verhogen is dat u extra geld wilt hebben voor een verbouwing van uw bestaande woning. Die verbouwing kunt u financieren met eigen spaargeld, maar de hypotheekrente is in 2020 laag en dus kan meer hypotheek nemen ook een goede oplossing zijn. Voorwaarde is wel dat uw woning voor en na de verbouwing voldoende overwaarde heeft en natuurlijk ook dat de hypotheek, gegeven uw inkomen of het gezamenlijke inkomen, betaalbaar is.

Hoe de hypotheek verhogen?

Extra geld voor de hypotheek kan op meerdere manieren tot stand komen:
  • Via een onderhandse lening, een onderhandse hypotheek.
  • Via een ophoging van de bestaande hypotheek en onder de de bestaande hypotheekafspraken.
  • Via een tweede hypotheek.
  • Via een lening van een andere geldverstrekker.

De onderhandse hypotheek

De onderhandse hypotheek is evengoed een geldige hypotheek. Het grote verschil met de hypotheek van de bank is dat u dit keer niet naar uw bank gaat, maar de lening onderhands regelt, bijvoorbeeld bij uw ouders of familie. De lening wordt netjes op papier gezet, zonder dat hiervoor een notaris nodig is. Dat scheelt weer in de kosten.

U verhoogt de bestaande hypotheek

Soms staan de hypotheekvoorwaarden van uw hypotheek toe dat u zonder dat u naar de notaris hoeft, uw hypotheek kunt verhogen en zo extra geld kunt opnemen voor de verbouwing van uw woning. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als u een verhoogde inschrijving hebt. Vraag uw bank hiernaar.

Een tweede hypotheek afsluiten

Een tweede hypotheek vereist ook dat uw woning overwaarde heeft. Deze hypotheek kan worden verstrekt door een bank of een andere geldverstrekker. De tweede hypotheek is vaak iets duurder dan een eerste hypotheek of de verhoging van de eerste hypotheek, maar de hypotheekrente is in 2020 laag. Als u zekerheid wilt hebben omtrent de hypotheekrente, kunt u ervoor kiezen om de hypotheekrente voor de tweede hypotheek voor vele jaren vast te leggen.

Een lening via een andere geldverstrekker

Het is even zoeken, maar een consumptieve lening van een andere geldverstrekker kan in 2020 goedkoper zijn dan de hypotheekrente op een hypotheek. Het voordeel van een consumptieve lening is bovendien dat het geld ook aan andere zaken mag worden besteed dan aan de financiering van een woning.

Spaargeld gebruiken voor uw woning

Natuurlijk hoeft u niet per se extra geld te lenen en kan het veel beter zijn om hiervoor wat spaargeld te gebruiken. De rente op een spaarrekening is in 2020 laag en dan is een investering van spaargeld in uw woning wellicht ook een goede keuze. Van de andere kant is de hypotheekrente in 2020 zo laag dat we er aan gewend zijn geraakt. Waarschijnlijk is dat velen in 2020 zullen zeggen, hadden we maar in 2019 de investering in onze woning goedkoop gefinancierd. Natuurlijk de rente kan ook nog verder dalen, maar de historisch lage hypotheekrentes bieden kansen zolang u maar beseft dat geld lenen ook geld kost. Daar staat tegenover dat een goede investering in uw woning ook geld waard is. Aan u de keuze.

Lees verder

© 2017 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verhoogde inschrijving hypotheek: onderhands verhogenVerhoogde inschrijving hypotheek: onderhands verhogenBij het afsluiten van een hypotheek kunt u in 2020 ook voor een verhoogde inschrijving kiezen. De hypothecaire inschrijv…
Lenen & wat is onderhands lenen en hoe doet u datLenen & wat is onderhands lenen en hoe doet u datAls aanvulling op een lening bij de bank kunt u in 2020 ook een onderhandse lening afsluiten. Maar wat is onderhands gel…
Woning verbouwen in 2020 met hypotheekrenteaftrek?Woning verbouwen in 2020 met hypotheekrenteaftrek?Kunt als u uw woning wilt verbouwen in 2020 nog gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek of moet een verbouwing met eig…
Deense hypotheek 2020Deense hypotheek 2020Een Deense hypotheek of andere buitenlandse hypotheek afsluiten op een Nederlands huis is in 2020 mogelijk maar niet zo…

Koopcontract woning ontbinden: financieringsvoorbehoudKoopcontract woning ontbinden: financieringsvoorbehoudIn 2020 is een woning kopen onder het voorbehoud van een keuring een standaardclausule in een koopcontract. Wie een woni…
Is aflossen op de hypotheek al dan niet verstandig?Is aflossen op de hypotheek al dan niet verstandig?De rente op spaarrekeningen is anno 2017 historisch laag. Veel spaarders overwegen daarom om hun spaargeld af te lossen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Prawny, Pixabay

Reageer op het artikel "Hoe bestaande hypotheek verhogen in 2020?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 24-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Lening oversluiten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!