Hoe bestaande hypotheek verhogen?

Hoe bestaande hypotheek verhogen? Hoe kunt u uw bestaande hypotheek verhogen? Toegegeven, meestal wordt men aangeraden de hypotheek versneld af te lossen, maar een extra hypotheek behoort nog steeds tot de mogelijkheden en bij de lage rente kan dit zelfs op een goedkope manier. Het helpt dan wel als uw woning overwaarde heeft. De extra lening is fiscaal aftrekbaar als u de extra hypotheek gebruikt voor de financiering van uw eigen woning en de woning in maximaal dertig jaren aflost.

Bestaande hypotheek verhogen, waarom?

De meest voorkomende reden om de bestaande hypotheek te verhogen is dat u extra geld wilt hebben voor een verbouwing van uw bestaande woning. Die verbouwing kunt u financieren met eigen spaargeld, maar ook meer hypotheek nemen kan een goede oplossing zijn. Voorwaarde is wel dat uw woning voor en na de verbouwing voldoende overwaarde heeft en natuurlijk ook dat de hypotheek, gegeven uw inkomen of het gezamenlijke inkomen, betaalbaar is.

Hoe de hypotheek verhogen?

Extra geld voor de hypotheek kan op meerdere manieren tot stand komen:
  • Via een onderhandse lening, een onderhandse hypotheek.
  • Via een ophoging van de bestaande hypotheek en onder de de bestaande hypotheekafspraken.
  • Via een tweede hypotheek.
  • Via een lening van een andere geldverstrekker.

De onderhandse hypotheek

De onderhandse hypotheek is evengoed een geldige hypotheek. Het grote verschil met de hypotheek van de bank is dat u dit keer niet naar uw bank gaat, maar de lening onderhands regelt, bijvoorbeeld bij uw ouders of familie. De lening wordt netjes op papier gezet, zonder dat hiervoor een notaris nodig is. Dat scheelt weer in de kosten.

U verhoogt de bestaande hypotheek

Soms staan de hypotheekvoorwaarden van uw hypotheek toe dat u zonder dat u naar de notaris hoeft, uw hypotheek kunt verhogen en zo extra geld kunt opnemen voor de verbouwing van uw woning. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als u een verhoogde inschrijving hebt. Vraag uw bank hiernaar.

Een tweede hypotheek afsluiten

Een tweede hypotheek vereist ook dat uw woning overwaarde heeft. Deze hypotheek kan worden verstrekt door een bank of een andere geldverstrekker. De hypotheekrente voor een tweede hypotheek is vaak iets duurder dan een eerste hypotheek of de verhoging van de eerste hypotheek. Als u zekerheid wilt hebben omtrent de hypotheekrente, kunt u ervoor kiezen om de hypotheekrente voor de tweede hypotheek voor vele jaren vast te leggen.

Een lening via een andere geldverstrekker

Het is even zoeken, maar een consumptieve lening van een andere geldverstrekker kan goedkoper zijn dan de hypotheekrente op een hypotheek. Het voordeel van een consumptieve lening is bovendien dat het geld ook aan andere zaken mag worden besteed dan aan de financiering van een woning.

Spaargeld gebruiken voor uw woning

Natuurlijk hoeft u niet per se extra geld te lenen en kan het veel beter zijn om hiervoor wat spaargeld te gebruiken. Is de rente op een spaarrekening laag en dan is een investering van spaargeld in uw woning wellicht een goede keuze, omdat uw spaargeld dan meer rendement geeft. Is de hypotheekrente laag en wilt u wat spaargeld vrij ter beschikking houden en uw spaargeld niet in de woning stoppen, dan kan een hypotheek een goedkope financiering zijn. Natuurlijk de rente kan ook nog verder dalen, maar historisch lage hypotheekrentes bieden kansen zolang u maar beseft dat geld lenen ook geld kost. Daar staat tegenover dat een goede investering in uw woning ook geld waard is. Aan u de keuze, spaargeld in de woning stoppen of wat schulden maken en zo spaargeld achter de hand houden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verhoogde inschrijving hypotheek: onderhands verhogenVerhoogde inschrijving hypotheek: onderhands verhogenBij het afsluiten van een hypotheek kunt u in 2023 ook voor een verhoogde inschrijving kiezen. De hypothecaire inschrijv…
Lenen & wat is onderhands lenen en hoe doet u datLenen & wat is onderhands lenen en hoe doet u datAls aanvulling op een lening bij de bank kunt u ook een onderhandse lening afsluiten. Maar wat is onderhands geld lenen…
Woning verbouwen in 2021 met hypotheekrenteaftrek?Woning verbouwen in 2021 met hypotheekrenteaftrek?Kunt als u uw woning wilt verbouwen in 2021 nog gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek of moet een verbouwing met eig…
Deense hypotheekDeense hypotheekEen Deense hypotheek of andere buitenlandse hypotheek afsluiten op een Nederlands huis is mogelijk maar niet zo eenvoudi…

Koopcontract woning ontbinden: financieringsvoorbehoudKoopcontract woning ontbinden: financieringsvoorbehoudEen woning kopen onder het voorbehoud van een keuring is een standaardclausule in een koopcontract. Wie een woning wil k…
Is aflossen op de hypotheek al dan niet verstandig?Is aflossen op de hypotheek al dan niet verstandig?De rente op spaarrekeningen is anno 2017 historisch laag. Veel spaarders overwegen daarom om hun spaargeld af te lossen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Prawny, Pixabay
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.