Hypotheekrente vastzetten in 2020?

Hypotheekrente vastzetten in 2020? De hypotheekrente daalde in 2019, is dat een goede reden om uw rente vast te zetten in 2020 of niet? Hebt u vooraf aan 2014 een hypotheek afgesloten, dan is de nieuwe hypotheekrente vast lager dan die u nu betaalt. U kunt uw hypotheekrente vastzetten, oversluiten of kiezen voor rentemiddeling in 2020. U kunt ook uw hypotheek boetevrij opknippen. Wees alert en vergelijk de verschillende hypotheekrente bij verschillende looptijden met de rente die u nu nog hebt op uw hypotheek. Een vaste rente betekent een vast maandbedrag aan hypotheeklasten en dat is ook wel prettig.

Inhoud


Hypotheekrente daalde in 2019

De hypotheekrente daalt. Een rentepercentage van 1,5% voor een vijfjaarsperiode is zeker haalbaar. Nu weet niemand of de daling van de hypotheekrente zich zal voortzetten of dat we de grootste daling gehad hebben. Wat is verstandig om te doen, want met een lagere hypotheekrente verlaagt u uw maandlasten wat natuurlijk aantrekkelijk is? Als er sprake is van een moment van renteherziening is het relatief eenvoudig. U krijgt dan een aanbod van de bank en vergelijkt die met de hypotheekrente die u elders moet betalen. Is het aanbod van de bank gunstig, dan blijft u daar, maar in andere gevallen kunt u boetevrij en probleemloos overstappen naar een andere bank of geldverstrekker. Maar ook in andere gevallen lonkt de lage hypotheekrente.

Hypotheek opknippen in delen

Niemand weet wat de hypotheekrente de komende jaren gaat doen, maar als u een grote hypotheek hebt met een hoge rente, is het het overwegen waard om uw hypotheek in delen op te knippen. Vraag uw bank naar de mogelijkheden om dit boetevrij te doen. Het idee is dan dat u uw hypotheek opsplitst en een deel opnieuw afsluit tegen een lagere rente. Als de rente daarna nog lager wordt, sluit u het resterende deel af tegen de wederom lagere rente. Zo profiteert u van de lage rentestand. Gaat de hypotheekrente omhoog, dan hebt u de keuze om het tweede deel van de hypotheek zo te laten of als de rente altijd nog lager is dan de rente die u maandelijks moet betalen, ook dat deel opnieuw af te sluiten. Zo hebt u een gemiddelde rente die lager is. Zie voor de verdere details: middelen van hypotheekrente is goedkope hypotheekrente.

Vaste of variabele rente 2020?

Als u een hypotheek hebt met een variabele rente, profiteert u direct van de lage rente, maar kan het toch zinvol zijn om de rente vast te zetten zodat u meer zekerheid hebt over uw maandlasten. Hebt u een vaste rente, dan is er nog een andere factor van belang. Meestal is er dan sprake van een vaste rente voor een bepaalde periode, de rentevaste periode. Als die periode nog lang duurt, is het de vraag of oversluiten verstandig is, zeker als er een boeterente moet worden betaald. Is de nog resterende periode kort, dan wacht u nog even totdat de bank met zijn aanbod is gekomen en maakt u alsnog de afweging om in 2020 over te stappen en de hypotheek elders onder te brengen. Dan incasseert u in ieder geval de rente daling uit 2019 en eerdere jaren.

Hypotheekrente voor twintig jaar vast?

En de rente is in 2019 zover gedaald dat zelfs een hypotheek met een rente van 20 jaar vast voordeliger is geworden. Het is duurder dan een variabele rente, maar geeft u de zekerheid van 20 jaar een lage vaste hypotheekrente. Zo weet u waar u aan toe bent.

Rentemiddeling toepassen

Ook als de rentevast periode voor uw hypotheek nog niet voorbij is, kunt u gebruik maken van een lage hypotheekrente. Zomaar oversluiten kost waarschijnlijk een boeterente, maar dan is rentemiddeling misschien een goede oplossing. U betaalt dan een iets hogere rente dan de actuele laagste hypotheekrente, maar hoeft ook weer niet in één keer een hoge boeterente te betalen. Rentemiddeling dus.

Hypotheekrente 2020 vergelijken, offertes aanvragen

Tot voor kort keken mensen nauwelijks om naar de hypotheekrente, maar in de huidige woningmarkt verandert dat. Huizen worden minder snel verkocht waardoor mensen langer in hetzelfde huis blijven. De economie zit tegen, waardoor de hypotheeklasten zwaar kunnen wegen. Om aan deze maandelijkse lasten wat te doen is het verstandig om regelmatig de verschillende hypotheekrentes te vergelijken. Kijk eens naar wat de verschillende banken vragen en kijk eens naar de rente bij verschillende looptijden. Vergelijk de aanbiedingen op internet en vraag zo mogelijk uw bank om advies. Te lang een te hoge hypotheekrente betalen is niet meer nodig, maar dan moet u wel alert zijn op de mogelijkheden die zich voordoen. Bovendien creëert u met een lagere rente de mogelijkheid om uw hypotheek versneld af te lossen. Dan dalen de maandelijkse lasten nog sneller. De bank zal u hierop niet direct wijzen en dus is er voor u werk aan de winkel. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Conclusie hypotheekrente vastzetten in 2020

De hypotheekrente is afgelopen tijd fors gedaald. Misschien zit er nog een kleine daling extra in, maar het kan ook een tijd worden om uw rente in 2020 vast te zetten. Dan hebt u in ieder geval voor lange tijd een lage hypotheekrente.

Lees verder

© 2013 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Is variabele hypotheekrente goedkoper of niet (2020)?Is variabele hypotheekrente goedkoper of niet (2020)?Een variabele hypotheekrente is meestal goedkoper dan een langdurige vaste hypotheekrente, ook in 2020. U neemt met een…
Hypotheek met variabele rente wordt duurderHypotheek met variabele rente wordt duurderLet op de hypotheek met een variabele rente in 2020, want die wordt mogelijk duurder door een belangrijke aanpassing van…
Middelen van hypotheekrente is goedkope hypotheekrenteMiddelen van hypotheekrente is goedkope hypotheekrenteWat is rentemiddeling? Het middelen van uw hypotheekrente met de nieuwe actuele rente is rentemiddeling. Rentemiddeling…
Hypotheek met vaste of variabele hypotheekrente?Hypotheek met vaste of variabele hypotheekrente?U wilt een goedkope hypotheek, kiest u dan voor een een vaste rente of een variabele hypotheekrente in 2020? Het resulta…

Waarom extra aflossen op hypotheek (hoeveel voordelen)?Waarom extra aflossen op hypotheek (hoeveel voordelen)?De voordelen van het extra aflossen van een hypotheek of schulden in 2020, nu de rente zo laag is? Extra aflossen van ee…
Duokoop maakt in 2020 woning kopen betaalbaarDuokoop maakt in 2020 woning kopen betaalbaarDuokoop kan in 2020 de oplossing zijn voor wie in 2020 start op de woningmarkt. Woningen zijn duur en vaak niet meer bet…

Reageer op het artikel "Hypotheekrente vastzetten in 2020?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Hypotheekrente 2020
Schrijf mee!