Betalen met goud: goud als betaalmiddel van de toekomst?

Betalen met goud: goud als betaalmiddel van de toekomst? Goud blijft in de economische wereld een "hot item". De goudprijs steeg in 2011 tot absolute recordhoogten, wat leidde tot een hele resem aan nieuwe ontwikkelingen en initiatieven. De functie van goud als betaalmiddel was geen toekomstmuziek meer: vanaf oktober 2011 werd op de Zwitserse beurs de mogelijkheid geboden om met goud te betalen. Het kopen van effecten op de Zwitserse beurs met goud kon vanaf dan via het openen van een goudrekening. Volgens meer en meer economisten kon goud een betaalmiddel worden ter vervanging van het "fiat geld" van onstabiele wereldmunten. Goud heeft immers een onbetwistbare, tijdloze waarde tegenover valuta als euro en dollar. Toch lijkt de toekomst van goud als betaalmiddel een heel stuk onzekerder na de pijlsnelle ontwikkeling van elektronische manieren van betaling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de betaalsystemen Apple Pay en Google Wallet. Wat kan de rol zijn van goud als betaalmiddel in de toekomst?

Goudprijs

In de nasleep van de economische crisis van 2008 kende goud als belegging groot succes. Hierdoor bleef de goudprijs maar stijgen zodat deze midden 2011 een hele tijd rond de recordhoogte van 1900 dollar per troy ounce schommelde. Economische specialisten spraken van een goudbubble maar toch bleven een heleboel beleggers zich vastklampen aan het edele metaal. Dit onder meer doordat de centrale banken in Europa en Amerika maar geld bleven drukken om de economie te ondersteunen. Door dergelijke acties vermindert de waarde van geld en wordt goud als belegging met intrinsieke waarde aantrekkelijker voor beleggers.

Met goud betalen op de Zwitserse beurs

Door deze populariteit van goud ontstonden er wereldwijd nieuwe ontwikkelingen. Goudkaartjes, gouden strips en andere initiatieven werden opgestart om particulieren de mogelijkheid te geven om op kleine schaal te investeren in goud en tegelijk de functie van goud als betaalmiddel te stimuleren. Eind september 2011 werd bekend gemaakt dat vanaf oktober 2011 met goud betaald kon worden op de beurs van Zwitserland. Sommige effecten op de beurs zal je kunnen betalen met een goudeenheid, die uitgedrukt wordt als XAU. XAU is de eenheid van één ounce goud in US dollar. Die XAU wordt dus beschouwd als betaalmiddel. Goud is op die manier niet alleen een belegging maar ook een betaalmiddel geworden.

Hoe betalen met goud?

Concreet betekent dit dat als je op de Zwitserse beurs met goud wilt betalen, eerst een goudrekening moet openen. Opvallend is dat dit initiatief ontstaat in het land dat met haar sterke munt, de Zwitserse franc of Swissie, al een toevluchtsoord is voor beleggers. De belegger die sterke twijfels heeft over de huidige economie zoekt immers naar een veilige haven voor zijn geld en de franc suisse en goud zijn daar de twee bekendste voorbeelden van.

Euro en dollar: "fiat geld"

Goud is een edelmetaal met tijdloze en tastbare waarde en blijft daarom populair. Valuta als de euro en de dollar zijn wel sterke wereldmunten maar uiteindelijk zijn ze ook maar onderworpen aan het monetair beleid van centrale banken. Hoe meer geld er bijgedrukt wordt, hoe minder het waard wordt. Daarbij is er zowel in Europa als in de Verenigde Staten van Amerika sprake van relatieve economische instabiliteit en hoge overheidsschulden. In de wandelgangen wordt er zelfs al gefluisterd van het einde van de euro in zijn huidige staat. Door al deze onzekerheid van "fiat geld", met andere woorden geld dat op zichzelf geen waarde heeft, blijven edelmetalen als goud en zilver populair.

Goudrekening openen

De stijging van de goudprijs in de nasleep van de economische crisis van 2008 heeft ervoor gezorgd dat meer en meer instellingen investeerders lokken om hun vermogen veilig te stellen. Bij sommige instellingen kan je geld storten om een goudrekening te openen, waarna je goud veilig in een kluis bewaard wordt. Hierbij komt het er steeds op aan om de betrouwbaarheid en de professionaliteit van deze instellingen uitgebreid te checken voordat je hen je geld toevertrouwt. Enkele voorbeelden zijn:
 • goldmoney
 • goldswitzerland

Betaalmiddel van de toekomst?

Waarde

Goud heeft tegenover valuta het voordeel dat het wereldwijd beschouwd wordt als een object met "echte" waarde. Geen enkele nationale munt heeft het zolang kunnen volhouden als goud. De Nederlandse gulden is inmiddels ten onder gegaan, net als de Belgische frank, terwijl de euro ook nog maar een vijftiental jaar bestaat. Om die reden heeft goud dus een streepje voor.

Betaalsysteem

Toch heeft goud het nadeel dat het moeilijk is om er een uniform systeem van betaling aan te verbinden. Hoe gaan mensen met goud kunnen betalen, en hoe ga je eventuele vervalsingen kunnen controleren? Met gouden munten of staven betalen in het dagelijks leven is nauwelijks realiseerbaar.

Elektronische concurrentie

Bovendien snelt de technologie verder en krijgt goud af te rekenen met concurrentie op het vlak van elektronica. Er was al de lancering van de elektronische munt Bitcoin (BTC) en later ontwikkelden ook de twee elektronicagiganten Apple en Google hun betaalmogelijkheden, met name "Apple Pay" en "Google Wallet". Deze systemen hebben het voordeel van hun praktisch gemak en hun directe toepassing in het dagelijkse leven, met name via de smartphone. Hierdoor wordt goud als betaalmiddel weer wat minder vanzelfsprekend dan het ten tijde van de recordprijs midden 2011 even leek.

Lees verder

© 2011 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goud als beleggingGoud als beleggingWie in goud wil beleggen heeft heel wat mogelijkheden. Voor de doorsneebelegger vallen goudstaven van 12,5 kg uiteraard…
Goud belenen direct contant geldGoud belenen direct contant geldGoud belenen is interessant. Het levert in 2020 direct contant geld op, ook al is de goudkoorts even voorbij. Zet uw gou…
Beleggen in goud, een goudmijn?Beleggen in goud, een goudmijn?Goud, je kunt geen krant of tijdschrift open slaan of er wordt wel geadverteerd door goudinkopers die met alle plezier j…
Het verkopen van goudHet verkopen van goudSteeds meer mensen verkopen hun goud. Eén van de redenen daarvoor is de hoge goudprijs. Door de kredietcrisis zijn steed…

Met thuiswerk geld verdienenMet thuiswerk geld verdienenVerdien tot 1000 euro per week, eenvoudig en gemakkelijk van huis uit! Oké, afzetters tref je overal aan, maar er is ook…
Verdien ik wel genoeg geld: klopt mijn salaris?Verdien ik wel genoeg geld: klopt mijn salaris?Niemand wil natuurlijk te weinig verdienen voor zijn of haar werkzaamheden. Vragen die tijdens het werk naar boven komen…
Bronnen en referenties
 • http://www.gold-50.be/wordpress/alles-over-goud-en-de-goudprijs-volgens-wikipedia/, bezocht op 11/10/2015.
 • http://www.goudprijs24.be/, bezocht op 11/10/2015.
 • https://goldswitzerland.com/, bezocht op 11/10/2015.
 • http://nieuws.goudmarkt.nl/post/2011/12/31/Goudprijs-stijgt-in-2011-met-13-procent.aspx, bezocht op 11/10/2015.
 • http://www.beursbeeld.be/goldmoney.html, bezocht op 11/10/2015.
 • http://www.vofp.nl/financieel-product-recensie/kb-goldcard, bezocht op 11/10/2015
 • http://marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/zwitserse-banken-willen-minder-goud-opslaan-voor-klanten/, bezocht op 11/10/2015.
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Goud, bezocht op 11/10/2015.

Reageer op het artikel "Betalen met goud: goud als betaalmiddel van de toekomst?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: Oktober 2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: Goud en zilver
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!