Gevolgen rentestijging Europese Centrale Bank (ECB)
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten om de rente te verhogen. Gedurende bijna twee jaar heeft de rente op een zeer laag niveau gestaan: slechts één procent. Dit was bedoeld om de consumenten door de financiële crisis te loodsen. Maar de economie trekt aan, de prijzen stijgen en de inflatie neemt toe. Het gevolg is dat de ECB een rentestijging. Wat zijn de gevolgen van een rentestijging van de Europese Centrale Bank?
Taken van de Europese Centrale Bank
De Europese Centrale bank is de spil van het eurosysteem. De ECB is belast met de uitvoering van het monetair beleid in de Eurozone. Om de geldmarkt te beïnvloeden en inflatie tegen te begaan, beschikt de ECB over het instrument van de “refirente”. Dit is de rente die banken en andere financiële instellingen betalen aan de Europese Centrale Bank wanneer zij geld opnemen.
Europese Centrale Bank & rentetarieven
De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank beslist maandelijks over de officiële rentetarieven in het eurogebied. Deze rente bepaalt de rente op de geldmarkt. De beslissingen die de ECB neemt hebben invloed op de inflatie en op de rentes voor spaarrekeningen en leningen.
Rentestijging Europese Centrale Bank
De rentestijging van de Europese Centrale Bank is tot dusver gering te noemen en bedraagt slechts 1,25%. Maar het is de eerste keer in 23 maanden tijd dat de ECB de rente verhoogt. Naar verwachting zal de rente elk kwartaal met een procent punt toenemen, tot het percentage van 2% is bereikt in 2012. Het doel van deze renteverhoging is om de prijsstabiliteit in de landen die de euro hebben ingevoerd, te handhaven. Volgens de ECB is er prijsstabiliteit als de rente rond de 2% ligt.
Gevolgen rentestijging Europese Centrale Bank (ECB)
Welke gevolgen heeft de rentestijging van de Europese Centrale Bank?
De belangrijkste gevolgen zijn:
- Hogere rente voor leningen: lenen wordt duurder
- Hogere hypotheekrente: dit treft vooral huizenbezitters die een variabele hypotheekrente hebben
- De spaarrentes gaan omhoog
- Inflatie wordt in principe afgeremd, toch is er ook het risico op loon-prijsspiraal
Het verband tussen rentestijging en inflatie: loon-prijsspiraal
De rente in de eurozone is opgelopen tot 2,6% de afgelopen maanden. De inflatie wordt aangewakkerd door stijgende voedsel – en brandstofprijzen. Het risico is dat werknemers loonstijgingen afdwingen om de gestegen prijzen te compenseren en koopkracht te behouden. Zo kan er een “loon-prijsspiraal” ontstaan.
Loon-prijsspiraal
Hoe werkt een loon-prijsspiraal precies? Een voorbeeld van een simpele loon-prijsspiraal is het volgende:
- Stijgende prijzen: inflatie
- Werknemers eisen compensatie, dus hogere lonen
- Hogere loonkosten voor producten, die zij doorberekenen in hun prijzen
- Hogere prijzen
Met de rentestijging beoogt de Europese Centrale Bank de inflatie te dempen.
Rentestijging leningen
Dat de ECB de rente heeft verhoogd, is gunstig voor de spaarders, maar nadelig voor leners. Veel leningen kennen een variabele rente. Die wordt hoger als de algemene rente stijgt.
Stijging hypotheekrente
De ontwikkeling van de kapitaalmarktrente wordt op de voet gevolgd door hypotheekverstrekkers. Een wijziging van de rente leidt doorgaans tot aanpassing van de hypotheekrentes.
Hogere spaarrentes
De spaarder zal juist worden beloond door de rentestijging die de ECB heeft doorgevoerd. De banken verhogen spaarrentes om spaarders aan te trekken. De tijd van historische lage spaarrentes lijkt voorlopig voorbij te zijn.