Bank van Lening leent u ook geld als u reeds fors rood staat

Bank van Lening leent u ook geld als u reeds fors rood staat Snel geld lenen als je fors rood staat of geen inkomsten hebt, lijkt een utopie, maar is dat niet. De Stadsbank van Lening in Amsterdam heeft er geen moeite mee dat je geen cent te makken hebt en hun lening nooit kunt aflossen. Het enige dat je nodig hebt is een onderpand met voldoende tegenwaarde. De commerciële pandjeshuizen hanteren hetzelfde principe. Ook daar geen eisen op gebied van kredietwaardigheid zoals BKR-toetsing, maar vaak wel andere voorwaarden. Dus geen paniek bij een onverwachts tekort. Het enige dat je dan nodig hebt zijn gouden of zilveren sieraden, juwelen, horloges, gouden munten enz.

Wanbetaler is ook welkom

Het lijkt een onmogelijkheid dat je bij een bank geld kunt lenen, als niets er op wijst dat je die lening ooit kunt inlossen. Bijvoorbeeld omdat je al schulden hebt, en/of weinig inkomsten geniet. Of omdat je bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) als wanbetaler bekend staat. Toch bestaat de mogelijkheid onder deze omstandigheden een flink bedrag te lenen, uiteraard wel tegen een hoge rentevergoeding, met een duur woord beleenvergoeding genoemd.

Lenen op onderpand

Vroeger had je alleen pandjeshuizen en De Lommerd die dikwijls tegen torenhoge rentes geld op basis van een onderpand uitleenden. De Amsterdamse Stadsbank van Lening is opgericht in 1614 met het doel de woekerrentes van particuliere geldschieters te bestrijden. Ook nu nog dient de bank een sociaal doel. De bank biedt geld in ruil voor een onderpand, tegen lage kosten. In Amsterdam is het een gemeentelijke instelling, dus betrouwbaar en zonder winstoogmerk. Bij de Stadsbank van Lening kun je geld lenen op onderpand, meestal een sieraad of horloge. Meestal gaat het om kleine leningen. Iedereen die tijdelijk krap bij kas zit, kan op die manier snel en eenvoudig aan geld komen. De bank stelt geen moeilijke vragen over het inkomen en hoeft ook niet te weten waartoe het geld besteed wordt. Het enige dat nodig is, is een legitimatiebewijs en natuurlijk een onderpand. Naast sieraden kunnen ook gebruiksvoorwerpen als elektronica en gereedschappen als onderpand dienen.

Voorbeelden van onderpand

  • Gouden en zilveren sieraden, zoals collier of armband.
  • Juwelen sieraden, zoals ring of broche met diamant.
  • Horloges, audiovisuele apparatuur, camera's, muziekinstrumenten, elektrisch gereedschap beamer, lcd apparatuur, fietsen.

Hoe werkt het

Je gaat met het onderpand naar de bank van lening waar een deskundig taxateur de waarde van het eigendom bepaalt en de zogenaamde beleensom vast stelt. Dit bedrag wordt onmiddellijk uitgekeerd, naar keuze contant of op rekening. Je ontvangt tevens een pandbewijs, waarin staat wat in bewaring is gegeven en welk bedrag daarvoor is geleend. Ook staat de uiterste datum vermeld waarop het geld moet worden teruggegeven. (meestal na 9 maanden). Na betaling van het geleende bedrag, vermeerderd met rente en administratiekosten (beleenkosten), krijg je het beleende onderpand weer terug. Was 9 maanden niet voldoende dan bestaat dikwijls de mogelijkheid de termijn nog eens met maximaal 9 maanden te verlengen.

Als je het onderpand niet komt ophalen

Als je het in bewaring gegeven sieraad niet komt ophalen na maximaal negen maanden, omdat je het geleende geld wilt behouden of niet kunt teruggeven, wordt het onderpand op een openbare veiling verkocht aan de hoogstbiedende. Brengt de verkoop meer op dan het geleende bedrag vermeerderd met rente, beheerskosten en veilingkosten, dan kan het overschot worden opgevraagd door degene wiens eigendom het onderpand was. Lees daarvoor eerst de voorwaarden, die natuurlijk van tijd tot tijd wijzigen.

Openbare veiling

Meerdere keren per jaar organiseert de Amsterdamse Stadsbank van Lening een openbare veiling van al die artikelen, die na de beleningstermijn niet meer door de eigenaar zijn opgehaald. Voorafgaande aan de veilingdag zijn kijkdagen. Het veilen gaat per opbod. Dus de hoogste bieder wordt eigenaar van het artikel dat oorspronkelijk in onderpand is gegeven. Zodra je als bieder contant betaalt ben je de nieuwe eigenaar en kun je het artikel gelijk mee naar huis nemen. Op die manier kun je tegen een zacht prijsje de eigenaar worden van een fraai sieraad. De sieradenveiling van de Stadsbank van Lening is de grootste van Nederland. alle artikelen zijn gecontroleerd op echtheid en voorzien van keurmerk. De veilingkosten zijn lager dan bij andere veilingen.

Kleine bedragen

Het gaat niet uitsluitend om heel dure producten die in onderpand worden gegeven. Er zijn ook bedragen van slechts enkele tientjes of minder mogelijk. Het reglement houdt een ondergrens van circa 5 euro aan.

Rentepercentage

Het tarief, of pandbeleningsvergoeding, wordt gebaseerd op het exacte aantal dagen van de lening. In 2019 is deze pandbeleningsvergoeding circa een procent rente per maand, met een bepaald minimumbedrag. Overigens zijn er tussen de verschillende gemeentelijke kredietbanken vaak grote renteverschillen. Het loont dus om bijvoorbeeld ook bij een verderop liggende gemeente de rente op te vragen. En dan is er nog de Kredietbank Nederland, in principe bedoeld voor inwoners van gemeenten waar geen kredietbank is.

Pandbewijs is "aan toonder"

"Aan toonder" betekent dat iedereen die met het originele pandbewijs aan het loket komt, geacht wordt de legitieme eigenaar te zijn van het onderpand. Dat hoeft dus niet de oorspronkelijke pandgever te zijn. Dus als het pandbewijs aan een ander wordt gegeven is die de nieuwe eigenaar. Dat betekent ook dat als het pandbewijs wordt verloren of gestolen een ander het pand kan ophalen. Als het verlies echter tijdig wordt opgemerkt kan dit worden gemeld aan de bank die maatregelen zal nemen opdat niet de verkeerde met het onderpand aan de haal gaat.

Commerciële pandjeshuizen

De rente die particuliere pandjeshuizen tot dusverre berekenden was voorheen zeer hoog. Per 1 juli 2014 mocht die rente vanwege een nieuwe Pandhuiswet echter nog maar 9,5% per maand bedragen, en per 1 juli 2015 hoogstens 4,5% per maand. Het voordeel van commerciële pandjeshuizen is wel dat ze een breder assortiment artikelen accepteren. Desnoods kun je er je stofzuiger of magnetron belenen.
© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen bij de StadsbankLenen bij de StadsbankVoor mensen die niet veel geld te besteden hebben is het mogelijk om geld te lenen bij de Stadsbank. De meeste grote gem…
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Lenen met onderpand: voordelen lenen met onderpandEr zijn verschillende vormen van lenen op onderpand. De bekendste lening is de hypothecaire lening, waarbij de woning he…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…

Wettelijke rente als we niet op tijd betalenWettelijke rente als we niet op tijd betalenWe zien het steeds vaker, wettelijke rente omdat we niet op tijd betalen. Leveranciers of schuldeisers mogen in dat geva…
Wie is Regiobank?Wie is Regiobank?De Regiobank is de nieuwe naam voor de SNS Regiobank en daarmee een merk en onderdeel van de Volksbank (voorheen SNS Rea…
Bronnen en referenties
  • Bank van lening,
  • NH-dagblad
  • Amsterdam.nl/sbl/lenen
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.