Geldbeheer: nuttige tips om je budget te beheren

Geldbeheer: nuttige tips om je budget te beheren Een degelijk beheer van je geld is van essentieel belang om niet in de financiële problemen te komen en eventueel een aardig spaarcentje op te bouwen. Een goede organisatie van je financiële zaken kan je hierbij een hele stap vooruit helpen. Als je eens je budget op een overzichtelijke manier kan beheren, zal je een sterkere financiële positie kunnen uitbouwen. Het komt er vooral op aan om je maandelijkse inkomsten en uitgaven op mekaar af te stellen, waardoor je je budget kan plannen. Bovendien is het altijd goed om een deel van je budget te sparen en op een spaarrekening te zetten, hoe klein het bedrag ook is. Een budgetplanning maken kan eventueel met hulp van de website www.nibud.nl, waar je aan de hand van enkele criteria of tools een schema voor huishoudeljke uitgaven en financiële planning kan opmaken. Welke tips zijn nuttig om je budget op een effectieve manier te beheren?

Geld beheren: nuttige tips

Financiële post

Een goed geldbeheer begint met een goede organisatie van je administratie. Een nuttig idee is om de brieven die in je bus vallen te sorteren in financiële post en niet-financiële post. Hou je facturen, rekeningen en eventuele aanmaningen steeds apart. Financiële brieven zijn wel eens saai of onaangenaam om te lezen waardoor je misschien geneigd bent om het lezen ervan uit te stellen.

Facturen

Dit is begrijpelijk maar kies dan een vast moment in de week om je financiële post door te nemen en te kijken welke betalingen je moet doen. Dan kan je bijvoorbeeld op een vast tijdstip je facturen betalen en je overschrijvingen uitvoeren. Kies hiervoor een rustig moment wanneer je weet dat je niet door je omgeving gestoord wordt. Sorteer je facturen in twee delen: de reeds betaalde facturen en de facturen die je nog moet betalen.

Geld beheer: inkomsten en uitgaven

Maandelijks inkomen

Om je geldzaken te beheren en het overzicht te bewaren, kan het geen kwaad om je inkomsten en je uitgaven eens tegenover mekaar te zetten. Zet vooreerst al je maandelijkse inkomsten op een rijtje: het loon van je baan, je uitkering, en eventuele kinderbijslag. Tel alle inkomsten op totdat je het totaalbedrag van je inkomsten bekomt.

Kosten

Daarna ga je kijken welke maandelijkse uitgaven je moet maken. Het is nuttig om daarbij je vaste kosten van je variabele kosten te scheiden. De vaste kosten kunnen onder meer zijn: de betaling van je huur, de maandelijkse aflossing van je hypotheek, elektriciteit, water en andere kosten. De variabele kosten kunnen elke maand veranderen: denk aan kleding, onderhoud van je wagen of de uitgaven van je hobbies.

Resterend geld

Na je maandelijkse inkomsten en uitgaven naast mekaar gezet te hebben, kom je tot het bedrag dat je elke maand overhoudt. Als je niks overhoudt per maand of zelfs in het rood staat, dan weet je dat je je budgetplanning moet veranderen. Een goede manier is om te snoeien in je variabele kosten, zodat je wat geld kan overhouden per maand om je rekening uit het rood te helpen en eventueel wat te sparen. Op de website van www.nibud.nl kan je een planning opmaken van je budget via een budgetplanner. Ook kan je persoonlijk budgetadvies aanvragen als je niet meteen weet waar je moet beginnen bij het beheren van je geld.

Deel budget sparen

Sinds de economische crisis van 2008 is het aangeraden om extra voorzichtig te zijn met je budget. Dingen die je kan missen laat je best aan je voorbijgaan zodat je wat meer geld overhoudt om te sparen. Zodoende kan je je toch een beetje indekken tegen tegenslagen allerhande zoals het verlies van je baan omwille van de crisis. Hierbij is het belangrijk om wat discipline aan de dag te leggen om te sparen, ook al lijkt het op datzelfde moment niet nodig. Moeilijke tijden waarin je je geld plots nodig hebt kunnen immers altijd onverwacht opdoemen en dan is het beter als je wat extra geld kan aanspreken en geen lening hoeft aan te gaan.

Lees verder

© 2009 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geldbeheer: wat is het verschil tussen activa en passiva?Geldbeheer: wat is het verschil tussen activa en passiva?Bij het beheren van je geld is het belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen inkomsten en uitgaven, en ook tussen a…
Eén bespaartip: geef minder uit dan dat er binnen komtEén bespaartip: geef minder uit dan dat er binnen komtGeld beheren is eigenlijk ontzettend eenvoudig. U hebt iedere maand een inkomen, en u kunt niet meer uitgeven dan dat er…
Geldproblemen? Nuttige tips om uit de schulden te blijvenGeldproblemen? Nuttige tips om uit de schulden te blijvenSinds de economische crisis van 2008 is het aantal mensen dat met schulden kampt er niet kleiner op geworden. Sommige me…
Hoe beheer je jouw financiën tijdens een recessie?Hoe beheer je jouw financiën tijdens een recessie?Hier vind je nuttige tips om jouw financiën op orde te houden tijdens een recessie. Een financieel adviseur is vaak te d…

Besparen op verwarming van je woning 10 tipsBesparen op verwarming van je woning 10 tipsEen gemiddeld Nederlands gezin verbruikt in een jaar ongeveer 1600 m³ gas en betaalt daar bijna 100 euro per maand voor…
Geld verdienen zonder moeite (geen internetverdienste)Er bestaan effectief methoden om geld te verdienen zonder dat je het gevoel hebt dat je ervoor iets moet doen. Soms is h…
Bronnen en referenties
  • http://www.nibud.nl/, bezocht op 25/10/2015.

Reageer op het artikel "Geldbeheer: nuttige tips om je budget te beheren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: Oktober 2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: Geldtips
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!